Palačinky bez mouky nebo bez vajec? Jde to, jen musíte vědět, čím suroviny nahradit

Palačinky bez mouky, nebo bez vajec: Jak nahradit chybějící suroviny, abyste si pochutnali? Canva

Palačinky jsou oblíbenou rychlovkou, která se dá jíst ve sladkých i slaných variacích. Co když vám ale doma chybí vajíčka nebo mouka? Nic se neděje, palačinky si hravě připravíte i bez nich! Máme pro vás několik receptů na palačinky bez bílé mouky i na palačinky bez vajíček, a navíc poradíme, jakými surovinami vajíčka v receptech snadno nahradíte.

Přečtěte si také

Jak se čokoládoví zajíčci stali symbolem Velikonoc? A proč musí být dutí?

Klasické těsto na palačinky nemusí vyhovovat všem

Ačkoliv se palačinky připravují jen z pár základních a běžně dostupných surovin, jakými jsou vajíčka, mouka a mléko, pro mnohé nemusí být toto složení z nejrůznějších důvodů vhodné.

Palačinky bez vajec například ocení všichni vegani a lidé, kteří je ze zdravotních důvodů nemohou jíst. Palačinky bez bílé mouky zase ti, kdo trpí například celiakií, vyhýbají se lepku, hubnou, chtějí jíst zdravěji a vyhledávají lehčí varianty obílených jídel.

Někdy je ovšem důvod ještě prostší: jako naschvál nám některá z klíčových ingrediencí doma chybí. V níže uvedených receptech se proto můžete inspirovat nejrůznějšími způsoby, jak mouku i vajíčka v palačinkách nahrazovat.

Skvělé palačinky se dají vykouzlit i bez vajíček nebo mouky, stačí je nahradit těmi správnými surovinami. Canva

Základní pravidla přípravy

Postup je vždy stejný: uvedené ingredience v receptech dobře promíchejte, případně rozmixujte, aby bylo těsto hladké. Dobré také je nechat hotovou směs pár desítek minut odležet. Práce s alternativními surovinami může být obtížnější a u odpočinutého těsta nehrozí tolik jejich potrhání.

S tím souvisí také výběr pánve – ta by měla být vždy teflonová nebo jiná s nepřilnavým povrchem. Aby se palačinky nepotrhaly, doporučujeme používat olej ve spreji nebo máslo (případně kokosový olej nebo ghí), kterým vytřete celé dno pánve, abyste zajistili rovnoměrné propékání.

Palačinky bez mouky

Klasická bílá mouka se dá v palačinkách nahradit pudinkem v prášku, těsto dobře zahustí i obyčejný tvaroh nebo mascarpone. Pokud vám jde o mouku jako takovou, ideální bezlepkovou variantou je například mouka pohanková.

3 recepty na palačinky bez mouky

Níže uvedené množství surovin je uvedeno pro cca 2 porce (4 palačinky), vždy však záleží na jejich velikosti a tloušťce, proto hodnoty berte pouze orientačně. Těsto by mělo být spíše řidší, proto v případě potřeby suroviny přidávejte, nebo ubírejte.

Palačinky z mascarpone: 2 vejce, 80 g mascarpone, 20 g smetany ke šlehání 33%, špetka soli

Palačinky z pudinku: 1 vejce, 1–2 lžíce měkkého tvarohu, 2 lžíce pudinku v prášku (vanilkový nebo jakýkoliv jiný podle chuti), 65 ml mléka

Palačinky s pohankovou moukou: 250 ml mléka (rostlinného nebo kravského), 1 vejce, 100 g pohankové hladké mouky, špetka soli

Palačinky bez vajec

Vajíčka plní v těstu funkci pojiva a zajišťují, že se palačinky nebudou při smažení trhat. Dají se ovšem připravit i bez nich. Buď je můžete v receptu úplně vynechat, nebo nahradit jinými surovinami:

  • Banánem (1 vejce odpovídá 1/2 banánu) – dohladka rozmixovaný banán dodá těstu vláčnost a pojivost.
  • Jablečným pyré (1 vejce odpovídá cca 80 ml pyré, tj. 1/3 hrnku) – má stejný efekt jako banánové pyré, těsto spojí a dodá vláčnost.
  • Lněným nebo chia semínkem (1 vejce odpovídá 1 lžíci rozemletých semínek smíchaných s 1 lžící vody) – po nabobtnání ve vodě (cca 30 minut) nabydou semínka rosolovité konzistence, která dokáže nahradit vajíčko, pouze je nutné počítat s tím, že palačinky nebudou mít zcela hladkou strukturu.

3 recepty na palačinky bez vajec

Kromě následujících třech receptů můžete vsadit také na klasické těsto, ve kterém vajíčka nahradíte surovinami uvedenými výše.

Jogurtové palačinky: 1/2 kelímku tučnějšího bílého jogurtu (75 g), 150 ml mléka, 125 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva

Sladké palačinky bez vajec: 200 ml mléka, 95 g hladké mouky, špetka soli, balíček vanilkového cukru

Banánové palačinky: 250 ml mléka (rostlinného či kravského), 1–2 rozmixované banány (množství dle velikosti), 100 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové), špetka soli