Lívance nadýchané jako obláček! Recept na ně pochází až z Japonska

Souffle lívance z bílkového těsta. Anna Kolásková

Chcete si pochutnat na nadýchaných a jemných lívancích? Pak si vyhraďte 30 minut času. Příprava japonských „souffle“ lívanců není zadarmo, ale námaha stojí za to!

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Japonské nadýchané lívance neboli souffle pancakes

V originále souffle pancakes, jiggly pancakes, fluffy pancakes nebo jednoduše japanese pancakes. Nadýchané obláčkové lívance pochází z Japonska a jsou vláčné díky speciálnímu bílkovému těstu. V restauracích tyto lívance připravují ve speciálních formách, doma si ale vystačíte jen s obyčejnou pánví. Připraveni? Jdeme na to.

Souffle lívance

Přesnost a zase přesnost. Aby vám lívance vyšly na jedničku, nezapomeňte všechny ingredience pořádně odvážit.

Ingredience na vaječnou melanž:

  • 2 vaječné žloutky (vejce o hmotnosti 60 g cca)
  • 15 ml mléka
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 30 g hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody

Ingredience na meringue:

  • 3 bílky (vejce o hmotnosti cca 60 g)
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 50 g cukru moučka
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
Vymíchané těsto na souffle lívance. Anna Kolásková

Souffle lívance – příprava těsta

Příprava vaječné melanže:

  1. Do mísy dejte žloutky, přidejte mléko a vanilkový extrakt. Mouku smíchejte s jedlou sodou a prosejte do mísy.
  2. Pořádně promíchejte metličkou, aby v melanži nebyly hrudky a dejte stranou.

Příprava bílkové meringue:

  1. Vezměte si na pomoc robota a bílky vyšlehejte do polotuha.
  2. Přidejte k nim citronovou šťávu a nadvakrát přidejte i cukr.
  3. Vyšlehejte do tuha, a nakonec ručně zapracujte škrob.

Spojení melanže s meringue:

  1. Do vaječné melanže přidejte 2 lžíce bílkové meringue, abyste melanž vymíchali do tekuté podoby.
  2. Nyní do melanže nadvakrát stěrkou velmi opatrně zapracujte bílkovou meringue směs.
  3. Těsto by mělo být stále nadýchané a pevné.
  4. Těsto pomocí lžíce opatrně přendejte do sáčku, který nahoře utěsněte. Prostřihněte otvor a souffle těsto je připraveno na pečení.
Těsto naplňte do sáčku a uzavřete. Anna Kolásková

Recept na souffle lívance

Pečení lívanců na pánvi:

  1. Na pánev kápněte trošku oleje (řepkový, slunečnicový) a zdobičkou vytvořte první patro lívance.
  2. Na pánev kápněte několik kapek studené vody, přiklopte pokličkou a na nízký plamen lívance nechte opékat první 2 minuty.
  3. Poté pokličku zvedněte, doplňte k lívancům zdobičkou druhé patro těsta, opět přidejte pár kapek vody a nechte lívance na nízký plamen péct dalších 6–7 minut.
  4. Lívance velmi opatrně obraťte, opět přidejte pár kapek vody a nechte dopéct 3–4 minuty.
  5. Pokud by nebyly hotové, nechte je ještě na pánvi dopékat několik minut.

Tip: Na jednu pánev se ideálně vejdou 2 větší lívance. Těsto v receptu vystačí na 4 až 5 větších lívanců.

Pečte na pánvi s troškou vody. Anna Kolásková

Souffle lívance – servírování

Zdobení souffle lívanců:

  1. Na souffle lívance patří podle originálního receptu kostička másla a javorový sirup.
  2. Nic nezkazíte, pokud přidáte vyšlehanou šlehačku a čerstvé ovoce (jahody, borůvky, hrozny, nektarinky).
Po upečení souffle lívance ihned podávejte. Anna Kolásková

Tip Kupi

Chcete mít vždy přehled o aktuálních akcích a slevách? Sledujte Kupi.cz a ulovte si v akci třeba čerstvé jahody nebo borůvky na ozdobení souffle lívanců.