Chcete si pochutnat na nadýchaných a jemných lívancích? Pak si vyhraďte 30 minut času. Příprava japonských „souffle“ lívanců není zadarmo, ale námaha stojí za to!
Japonské nadýchané lívance neboli souffle pancakes
V originále souffle pancakes, jiggly pancakes, fluffy pancakes nebo jednoduše japanese pancakes. Nadýchané obláčkové lívance pochází z Japonska a jsou vláčné díky speciálnímu bílkovému těstu. V restauracích tyto lívance připravují ve speciálních formách, doma si ale vystačíte jen s obyčejnou pánví. Připraveni? Jdeme na to.
Souffle lívance
Přesnost a zase přesnost. Aby vám lívance vyšly na jedničku, nezapomeňte všechny ingredience pořádně odvážit.
Ingredience na vaječnou melanž:
- 2 vaječné žloutky (vejce o hmotnosti 60 g cca)
- 15 ml mléka
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 30 g hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
Ingredience na meringue:
- 3 bílky (vejce o hmotnosti cca 60 g)
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 50 g cukru moučka
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
Anna Kolásková
Souffle lívance – příprava těsta
Příprava vaječné melanže:
- Do mísy dejte žloutky, přidejte mléko a vanilkový extrakt. Mouku smíchejte s jedlou sodou a prosejte do mísy.
- Pořádně promíchejte metličkou, aby v melanži nebyly hrudky a dejte stranou.
Příprava bílkové meringue:
- Vezměte si na pomoc robota a bílky vyšlehejte do polotuha.
- Přidejte k nim citronovou šťávu a nadvakrát přidejte i cukr.
- Vyšlehejte do tuha, a nakonec ručně zapracujte škrob.
Spojení melanže s meringue:
- Do vaječné melanže přidejte 2 lžíce bílkové meringue, abyste melanž vymíchali do tekuté podoby.
- Nyní do melanže nadvakrát stěrkou velmi opatrně zapracujte bílkovou meringue směs.
- Těsto by mělo být stále nadýchané a pevné.
- Těsto pomocí lžíce opatrně přendejte do sáčku, který nahoře utěsněte. Prostřihněte otvor a souffle těsto je připraveno na pečení.
Anna Kolásková
Recept na souffle lívance
Pečení lívanců na pánvi:
- Na pánev kápněte trošku oleje (řepkový, slunečnicový) a zdobičkou vytvořte první patro lívance.
- Na pánev kápněte několik kapek studené vody, přiklopte pokličkou a na nízký plamen lívance nechte opékat první 2 minuty.
- Poté pokličku zvedněte, doplňte k lívancům zdobičkou druhé patro těsta, opět přidejte pár kapek vody a nechte lívance na nízký plamen péct dalších 6–7 minut.
- Lívance velmi opatrně obraťte, opět přidejte pár kapek vody a nechte dopéct 3–4 minuty.
- Pokud by nebyly hotové, nechte je ještě na pánvi dopékat několik minut.
Tip: Na jednu pánev se ideálně vejdou 2 větší lívance. Těsto v receptu vystačí na 4 až 5 větších lívanců.
Anna Kolásková
Souffle lívance – servírování
Zdobení souffle lívanců:
- Na souffle lívance patří podle originálního receptu kostička másla a javorový sirup.
- Nic nezkazíte, pokud přidáte vyšlehanou šlehačku a čerstvé ovoce (jahody, borůvky, hrozny, nektarinky).
Anna Kolásková
Tip Kupi
Chcete mít vždy přehled o aktuálních akcích a slevách? Sledujte Kupi.cz a ulovte si v akci třeba čerstvé jahody nebo borůvky na ozdobení souffle lívanců.