Lívance nadýchané jako obláček! Recept na ně pochází až z Japonska

Souffle lívance z bílkového těsta. Anna Kolásková

Chcete si pochutnat na nadýchaných a jemných lívancích? Pak si vyhraďte 30 minut času. Příprava japonských „souffle“ lívanců není zadarmo, ale námaha stojí za to!

Přečtěte si také

Velikonoční vejce se barvila už ve starověku. Kam sahá tradice kraslic a jaké mělo barvení význam?
Velikonoční vejce se barvila už ve starověku. Kam sahá tradice kraslic a jaké mělo barvení význam?

Japonské nadýchané lívance neboli souffle pancakes

V originále souffle pancakes, jiggly pancakes, fluffy pancakes nebo jednoduše japanese pancakes. Nadýchané obláčkové lívance pochází z Japonska a jsou vláčné díky speciálnímu bílkovému těstu. V restauracích tyto lívance připravují ve speciálních formách, doma si ale vystačíte jen s obyčejnou pánví. Připraveni? Jdeme na to.

Souffle lívance

Přesnost a zase přesnost. Aby vám lívance vyšly na jedničku, nezapomeňte všechny ingredience pořádně odvážit.

Ingredience na vaječnou melanž:

  • 2 vaječné žloutky (vejce o hmotnosti 60 g cca)
  • 15 ml mléka
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 30 g hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody

Ingredience na meringue:

  • 3 bílky (vejce o hmotnosti cca 60 g)
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 50 g cukru moučka
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
Vymíchané těsto na souffle lívance. Anna Kolásková

Souffle lívance – příprava těsta

Příprava vaječné melanže:

  1. Do mísy dejte žloutky, přidejte mléko a vanilkový extrakt. Mouku smíchejte s jedlou sodou a prosejte do mísy.
  2. Pořádně promíchejte metličkou, aby v melanži nebyly hrudky a dejte stranou.

Příprava bílkové meringue:

  1. Vezměte si na pomoc robota a bílky vyšlehejte do polotuha.
  2. Přidejte k nim citronovou šťávu a nadvakrát přidejte i cukr.
  3. Vyšlehejte do tuha, a nakonec ručně zapracujte škrob.

Spojení melanže s meringue:

  1. Do vaječné melanže přidejte 2 lžíce bílkové meringue, abyste melanž vymíchali do tekuté podoby.
  2. Nyní do melanže nadvakrát stěrkou velmi opatrně zapracujte bílkovou meringue směs.
  3. Těsto by mělo být stále nadýchané a pevné.
  4. Těsto pomocí lžíce opatrně přendejte do sáčku, který nahoře utěsněte. Prostřihněte otvor a souffle těsto je připraveno na pečení.
Těsto naplňte do sáčku a uzavřete. Anna Kolásková

Recept na souffle lívance

Pečení lívanců na pánvi:

  1. Na pánev kápněte trošku oleje (řepkový, slunečnicový) a zdobičkou vytvořte první patro lívance.
  2. Na pánev kápněte několik kapek studené vody, přiklopte pokličkou a na nízký plamen lívance nechte opékat první 2 minuty.
  3. Poté pokličku zvedněte, doplňte k lívancům zdobičkou druhé patro těsta, opět přidejte pár kapek vody a nechte lívance na nízký plamen péct dalších 6–7 minut.
  4. Lívance velmi opatrně obraťte, opět přidejte pár kapek vody a nechte dopéct 3–4 minuty.
  5. Pokud by nebyly hotové, nechte je ještě na pánvi dopékat několik minut.

Tip: Na jednu pánev se ideálně vejdou 2 větší lívance. Těsto v receptu vystačí na 4 až 5 větších lívanců.

Pečte na pánvi s troškou vody. Anna Kolásková

Souffle lívance – servírování

Zdobení souffle lívanců:

  1. Na souffle lívance patří podle originálního receptu kostička másla a javorový sirup.
  2. Nic nezkazíte, pokud přidáte vyšlehanou šlehačku a čerstvé ovoce (jahody, borůvky, hrozny, nektarinky).
Po upečení souffle lívance ihned podávejte. Anna Kolásková

Tip Kupi

Chcete mít vždy přehled o aktuálních akcích a slevách? Sledujte Kupi.cz a ulovte si v akci třeba čerstvé jahody nebo borůvky na ozdobení souffle lívanců.