Na co všechno se dá použít obyčejná kopřiva? Hodí se do polévky i k výrobě zdravého sirupu

Kopřiva a prkýnko na dřevěném stole Canva

Kopřiva dvoudomá obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek – překvapivě však nemusí být jen součástí domácí bylinné lékárničky, ale i kuchyně. Co všechno můžete ze známé bylinky připravit? Pochutnejte si s námi třeba na závinu s nádivkou nebo připravte lahodný kopřivový sirup.

Přečtěte si také

Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem
Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem

Kopřiva je královnou léčitelství

Rostlina účinně detoxikuje ledviny, odvodňuje organismus, pomáhá s otoky – a umí toho ještě mnohem více. Obsahuje totiž velké množství nejen vitaminů a minerálů, ale i chlorofylu, karotenoidů, flavonoidů či organických kyselin. A právě jarní měsíce jsou ideálním obdobím pro sběr kopřiv. Listy, nať, ale třeba i květ, to všechno v kuchyni upotřebíte.

Polévka z kopřiv Canva

Jarní polévka s kopřivou a medvědím česnekem

Milujete polévky? Pak vás potěší recept na svěží a zdravou jarní polévku s kroupami a bylinkami. Kromě mladé kopřivy navíc obsahuje i oblíbený medvědí česnek. Polévka vás zahřeje a zasytí i v tom nejchladnějším jarním dni a připravit ji můžete pro celou rodinu. Budete potřebovat:

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 mrkve
  • 4 brambory
  • 3 bobkové listy
  • 150 g krup
  • hrst medvědího česneku
  • hrst mladých kopřiv
  • sůl a pepř

Do vroucího vývaru přidejte na drobno nakrájenou mrkev a brambory. Do hrnce vhoďte bobkový list a vařte asi 20 minut. Jakmile je zelenina měkká, je čas přidat předem uvařené kroupy. Polévku dle chuti osolte a opepřete. Teď je navíc ten správný čas přidat bylinky – na hrubo nasekaný medvědí česnek a kopřivy. Polévku už nevařte, podávejte ji s čerstvým chlebem. Na této voňavé, sezónní dobrotě si jistě pochutnáte vy i vaši blízcí.

Pořiďte ingredience na polévku 👍

Šálek čaje z kopřiv Canva

Domácí kopřivový sirup

Domácí sirup můžete používat nejen coby prevenci nachlazení. Kopřivový sirup si zamilují děti i dospělí. Je libo kopřivovou limonádu? S tímto sirupem ji připravíte raz dva! Stačí, když budete mít:

  • 2 l převařené vody
  • 4 bio citrony
  • 30 g kyseliny citronové
  • cca 60 kopřiv
  • 2 kg cukru

Omyté kopřivy vložte do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájené citrony a převařenou vodu a tento základ nechte louhovat 24 hodin v chladničce. Po uplynutí zmíněné doby vmíchejte kyselinu citronovou a cukr, hustým sirupem naplňte lahve s uzávěrem a skladujte je v lednici. Máte větší množství sirupu, než spotřebujete? Obdarujte své blízké, jistě jim uděláte radost!

Závin s vaječnou náplní

Máte zálusk na nějakou tu slanou chuťovku? Připravte si rychlý závin z listového těsta, který v sobě skrývá hříšně (pro někoho možná překvapivě) dobré tajemství – vaječnou náplň nejen z kopřiv. Jak na něj? Potřebujete:

  • listové těsto
  • plátkovou šunku
  • 7 vajec
  • 6 lžic mléka
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • 100 g sýru feta (případně balkánu)
  • sůl a pepř
  • lžičku oleje

Na rozvinuté listové těsto postupně pokládejte šunku. Vejce smíchejte s trochou mléka a nasekanými spařenými kopřivami. Směs okořeňte dle chuti a na rozehřáté pánvi nechte vejce, aby se srazila, jako když děláte vaječinu. Do základu vmíchejte sýr, následně hotovou náplň přemístěte na připravené těsto. Směs rozetřete, závin opatrně srolujte, vajíčkem ještě potřete a pečte dozlatova v troubě na 180 °C. Podávejte jej ještě teplý a nechte si chutnat!

Na bylinky stylově 👍

Tip: Vydejte se do svěží jarní přírody pro bylinky. Proutěný koš, který jistě využijete nejen při sběru bylin, najdete v akci na Kupi.cz.