Na co všechno se dá použít obyčejná kopřiva? Hodí se do polévky i k výrobě zdravého sirupu

Kopřiva a prkýnko na dřevěném stole Canva

Kopřiva dvoudomá obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek – překvapivě však nemusí být jen součástí domácí bylinné lékárničky, ale i kuchyně. Co všechno můžete ze známé bylinky připravit? Pochutnejte si s námi třeba na závinu s nádivkou nebo připravte lahodný kopřivový sirup.

Přečtěte si také

Upečte si letos medové perníčky trochu zdravější. Zkuste celozrnnou mouku
Upečte si letos medové perníčky trochu zdravější. Zkuste celozrnnou mouku

Kopřiva je královnou léčitelství

Rostlina účinně detoxikuje ledviny, odvodňuje organismus, pomáhá s otoky – a umí toho ještě mnohem více. Obsahuje totiž velké množství nejen vitaminů a minerálů, ale i chlorofylu, karotenoidů, flavonoidů či organických kyselin. A právě jarní měsíce jsou ideálním obdobím pro sběr kopřiv. Listy, nať, ale třeba i květ, to všechno v kuchyni upotřebíte.

Polévka z kopřiv Canva

Jarní polévka s kopřivou a medvědím česnekem

Milujete polévky? Pak vás potěší recept na svěží a zdravou jarní polévku s kroupami a bylinkami. Kromě mladé kopřivy navíc obsahuje i oblíbený medvědí česnek. Polévka vás zahřeje a zasytí i v tom nejchladnějším jarním dni a připravit ji můžete pro celou rodinu. Budete potřebovat:

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 mrkve
  • 4 brambory
  • 3 bobkové listy
  • 150 g krup
  • hrst medvědího česneku
  • hrst mladých kopřiv
  • sůl a pepř

Do vroucího vývaru přidejte na drobno nakrájenou mrkev a brambory. Do hrnce vhoďte bobkový list a vařte asi 20 minut. Jakmile je zelenina měkká, je čas přidat předem uvařené kroupy. Polévku dle chuti osolte a opepřete. Teď je navíc ten správný čas přidat bylinky – na hrubo nasekaný medvědí česnek a kopřivy. Polévku už nevařte, podávejte ji s čerstvým chlebem. Na této voňavé, sezónní dobrotě si jistě pochutnáte vy i vaši blízcí.

Pořiďte ingredience na polévku 👍

Šálek čaje z kopřiv Canva

Domácí kopřivový sirup

Domácí sirup můžete používat nejen coby prevenci nachlazení. Kopřivový sirup si zamilují děti i dospělí. Je libo kopřivovou limonádu? S tímto sirupem ji připravíte raz dva! Stačí, když budete mít:

  • 2 l převařené vody
  • 4 bio citrony
  • 30 g kyseliny citronové
  • cca 60 kopřiv
  • 2 kg cukru

Omyté kopřivy vložte do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájené citrony a převařenou vodu a tento základ nechte louhovat 24 hodin v chladničce. Po uplynutí zmíněné doby vmíchejte kyselinu citronovou a cukr, hustým sirupem naplňte lahve s uzávěrem a skladujte je v lednici. Máte větší množství sirupu, než spotřebujete? Obdarujte své blízké, jistě jim uděláte radost!

Závin s vaječnou náplní

Máte zálusk na nějakou tu slanou chuťovku? Připravte si rychlý závin z listového těsta, který v sobě skrývá hříšně (pro někoho možná překvapivě) dobré tajemství – vaječnou náplň nejen z kopřiv. Jak na něj? Potřebujete:

  • listové těsto
  • plátkovou šunku
  • 7 vajec
  • 6 lžic mléka
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • 100 g sýru feta (případně balkánu)
  • sůl a pepř
  • lžičku oleje

Na rozvinuté listové těsto postupně pokládejte šunku. Vejce smíchejte s trochou mléka a nasekanými spařenými kopřivami. Směs okořeňte dle chuti a na rozehřáté pánvi nechte vejce, aby se srazila, jako když děláte vaječinu. Do základu vmíchejte sýr, následně hotovou náplň přemístěte na připravené těsto. Směs rozetřete, závin opatrně srolujte, vajíčkem ještě potřete a pečte dozlatova v troubě na 180 °C. Podávejte jej ještě teplý a nechte si chutnat!

Na bylinky stylově 👍

Tip: Vydejte se do svěží jarní přírody pro bylinky. Proutěný koš, který jistě využijete nejen při sběru bylin, najdete v akci na Kupi.cz.