Ochutnali jste už italské limoncello? Tento tradiční nápoj si můžete vyrobit i svépomocí

Limoncello nalité ve sklenkách sweet marshmallow / Shutterstock.com

Při cestování po různých zemích světa lze narazit na mnoho tradičních nápojů. V Mexiku můžete ochutnat pravou tequilu, v Řecku ouzo a třeba v Chorvatsku rakiji. Co ale ochutnáte v Itálii? Mnoho lidí pomyslí na grappu, ale to není zdaleka jediný likér, který tu má kořeny. Ochutnali jste už limoncello? I když název může nahrávat tomu, že půjde o hudební nástroj, jedná se o oblíbený citronový likér, který se tu s oblibou podává jako digestiv, tedy po jídle na lepší vytrávení. I když nejlepší limoncello ochutnáte v Itálii, můžete si ho vyrobit i doma.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Co je to limoncello?

Jedná se o italský likér, který má nezaměnitelnou citronovou vůni. Vyrábí se vylouhováním citronové kůry v čistém alkoholu a následným spojením s jednoduchým sirupem. Výsledkem je žlutý likér s lahodnou rovnováhou kyselosti a sladkosti.

Kromě digestivu je ideální jen tak k popíjení nebo jako osvěžující přísada do koktejlů. Využívá se ale také k přípravě dezertů, jako je například limoncello tiramisu. Pár kapek může skvěle ochutit ovocný salát nebo se s ním může pokapat italská zmrzlina.

Pokud zavítáte do Itálie, často vám ho nabídnou v místních restauracích nebo barech a můžete ho také spatřit v mnoha obchodech jako vyhledávaný suvenýr. Likér je nejvíce oblíbený na jihu Itálie a na Sicílii. Pravé limoncello se vyrábí z místní odrůdy citronů zvané Limone di Sorrento.

Servírování limoncella youri / Shutterstock.com

Jaký má limoncello původ?

Existuje více příběhů o jeho původu a dnes už se zřejmě nedozvíme, který z nich je ten pravý. Podle jedné verze se limoncello zrodilo na začátku dvacátého století v malém penzionu na ostrově Capri. Zde se paní Maria Antonia Faraceová starala o zahradu pomerančovníků a citronovníků. Po válce si její vnuk otevřel bar, jehož specialitou byl vyráběný citronový likér. Vytvořil ho podle receptu staré babičky.

Pro řemeslnou výrobu tohoto nápoje se rozhodl také Massimo Canale, který si v roce 1988 zaregistroval ochrannou známku a tím si tento nápoj patentoval.

Podle některých zdrojů je však tento nápoj mnohem starší, než se udává. Původ má možná v Kampánii, konkrétně ve městech Sorrento a Amalfi. Uvádí se, že jej používali rybáři a farmáři k boji proti nachlazení již v době invaze saracénů. Existuje také příběh, že nápoj vynalezli mniši v klášteře, kteří hledali nějaké rozptýlení. Původ je tedy spletitý, ale podstatné je, že nápoj vznikl a Italové jsou na něj patřičně hrdí.

Jak si limoncello vyrobit?

Nejjednodušší možností je koupit si již hotový likér, ale jelikož není příprava složitá a zabere jen několik desítek minut, zvládne ji každý. Níže si uvedeme recept na přípravu dvou litrů likéru.

Potřebujete:

  • 8 velkých neošetřených bio citronů
  • 1 litr ethanolu s obsahem alkoholu minimálně 90 %
  • 600 g krupicového cukru
  • 1 litr vody

Náčiní:

  • škrabka, nejlépe keramická (nemění chuť ani vůni potravin)
  • skleněná nádoba o objemu min. tři litry se vzduchotěsným nebo šroubovacím víčkem
  • velké, jemné sítko
  • trychtýř
  • několik skleněných lahví se vzduchotěsným nebo korkovým uzávěrem
Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér

Postup:

  1. Citrony omyjte a osušte papírovými ubrousky. Nedrhněte je příliš, aby se neodstranily obsažené oleje.
  2. Oloupejte citrony keramickou škrabkou na brambory. Dávejte pozor, abyste odstranili pouze žlutou kůru. Bílou, houbovitou část ponechte na citronu, protože by mohla likéru dodat hořkou chuť.
  3. Vložte citronovou kůru do velké vzduchotěsné skleněné nádoby, poté nalijte alkohol a nádobu uzavřete.
  4. Nechte směs dva týdny louhovat na chladném místě mimo přímé slunce. Sklenici raději přikryjte utěrkou, abyste měli jistotu, že zůstane ve tmě. Během této doby nádobu každý den protřepejte, aby se ingredience dobře promíchaly, aniž byste sklenici museli otevřít.
  5. Po požadované době louhování je třeba připravit sirup. Dejte tedy vodu a cukr do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. Neustále míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté nechte vychladnout.
  6. Nyní přefiltrujte tekutinu sítem a odstraňte citronovou kůru.
  7. Jakmile sirup vychladne, přidejte jej do nálevu z alkoholu a citronové kůry a dobře promíchejte. Limoncello je na světě. Nyní ho nalijte do skleněných lahví s hermetickým uzávěrem nebo korkovou zátkou.
  8. Lahve skladujte na chladném a tmavém místě po dobu jednoho týdne. Pro větší bezpečnost můžete lahve sterilizovat vyvařením v hrnci plném vody. Var by měl trvat alespoň 20 minut, poté lahve ponechte dnem vzhůru.
Limoncello v lahvích, nastrouhaná kůra, sítko, miska a citrony Edu LYRA FOTO E VIDEO / Shutterstock.com

Jak ho uchovávat?

Domácí limoncello by se mělo vypít do tří měsíců od data přípravy. Jakmile je hotové, může být uloženo v mrazáku. Alkohol a cukr zabrání zmrznutí, takže se nemusíte bát. Když na něj budete mít chuť, stačí ho vytáhnout z mrazáku a můžete servírovat, obvykle se podává takto vychlazené.

Co dalšího byste měli vědět o domácím limoncellu?

  • Limoncello se tradičně vyrábí v Itálii s alkoholem o obsahu 95 %. V některých zemích ho však nelze sehnat, dá se ale nahradit vodkou s vysokým obsahem alkoholu.
  • Nejlepší citrony pro přípravu jsou samozřejmě ty ze Sorrenta a pobřeží Amalfi, konkrétně slavné Femminello di Santa Teresa a Sfusato Amalfitano. Tyto citrony jsou velmi bohaté na esenciální oleje a blahodárné vlastnosti a dodávají likéru jeho nádherné aroma. Použít můžete samozřejmě jakékoliv jiné citrony. Obecně vybírejte větší citrony s hrubou a silnou slupkou, vždy neošetřené a v bio kvalitě.
  • Podle tradiční italské výroby by se měla citronová kůra louhovat čtyři až šest týdnů. Kratší doba louhování zajistí jemnou a lehkou chuť. Pokud ji necháte louhovat šest týdnů nebo i více, nápoj získá velmi intenzivní chuť. S dobou louhování lze experimentovat a dosáhnout takové chuti, která pro vás bude ideální.
  • Nápoj podávejte vždy ledově vychlazený, ale nedávejte do něj led. Servíruje se v panákových sklenicích. Vždy pamatujte, jde o digestiv, nikoliv o aperitiv, takže ho podávejte nejlépe po jídle.

Zdroj: Recipesfromitaly.com, Eatandwalkitaly.it, Shop.fattoriaterranova.it, Wikipedia.org