Vydatná a hustá bramboračka se sušenými houbami podle Garden and Kitchen

Bramboračka je polévka, která voní houbami, zasytí a její přípravu zvládne úplně každý. Nejlepší je ze sušených hub, ale v sezoně ji klidně uvařte z těch čerstvých. Každá rodina má svůj recept – tenhle je z rodinné kuchyně Inny Valouškové alias Garden and Kitchen. Přidali jsme k němu jen o něco víc másla a česneku. Věřte, že určitě stojí za vyzkoušení!

Přečtěte si také

Sója - symbol zdravé potraviny, tělu ale může i škodit
Sója - symbol zdravé potraviny, tělu ale může i škodit

Ingredience:

  • 5 větších brambor
  • 2 mrkve
  • 1 menší celer
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g hladké mouky
  • hrst sušených hub
  • 1,5 litru vývaru
  • majoránka, sůl a pepř na dochucení
Poctivá domácí bramboračka se sušenými houbami Kupi.cz

Postup přípravy: 

  1. Hrst sušených hub zalijte vroucí vodou a nechte 1 hodinu odstát. Stranou si zatím připravte 1,5 litru vývaru.
  2. V hrnci si rozpusťte 50 g másla se 2 lžícemi olivového oleje. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji zlehka osmažte.
  3. Mrkve, petržel a celer nakrájejte na menší kousky, přisypte do hrnce a orestujte. Přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a nechte prohřát, orestovanou zeleninu pak vyndejte z hrnce na stranu.
  4. V prázdném hrnci si rozpusťte zbylých 50 g másla a za stálého míchání přisypávejte 50 g hladké mouky. Míchejte zhruba 3–4 minuty, dokud se nevytvoří světlá, kašovitá jíška.
  5. Pozvolna a za stálého míchání přilévejte do hrnce 1,5 l vývaru, přidejte nakrájené brambory, orestovanou zeleninu i namočené houby s vodou a přiveďte k varu.
  6. Poté prolisujte do polévky stroužek česneku, přidejte majoránku, sůl a pepř a vařte zhruba 20 minut, dokud zelenina úplně nezměkne.
  7. Ochutnejte, případně ještě dochuťte, a můžete podávat!
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz