Recept na nadýchanou tvarohovou bábovku, kterou budete chtít dělat pořád dokola

Tvarohová bábovka je vláčná Anna Kolásková

Honí vás mlsná? Upečte si něco hříšně dobrého. Poctivou tvarohovou bábovku, ve které nechybí cukr, půl kila tvarohu, citronová kůra a pravá vanilka. Těsto zvládnete vymíchat během chvilky a už za hodinku může bábovka vonět na stole.

Přečtěte si také

Oblíbená jídla s příchutí uzeného mají skončit. Kouřové příchutě prý ohrožují zdraví

Tipy, jak na nejlepší tvarohovou bábovku

Tvarohová bábovka musí vonět až za roh. Nejen sladkou vůní, ale také kombinací citronu a vanilky. Proto do těsta nezapomeňte přidat pravou vanilku a nastrouhanou kůru z bio citronu. Vanilku můžete sehnat mletou, sušenou nebo lze koupit pravý vanilkový cukr. Jen pozor, vanilkový cukr nerovná se vanilinový přečtěte si o tom na Kupi.cz

Recept na tvarohovou bábovku

Co potřebujete

  • 500 g polotučného tvarohu (z vaničky)
  • 4 vejce (střední velikost)
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 180 g dětské krupičky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku mleté vanilky či 1 vanilkový cukr
  • nastrouhanou kůru z 1 bio citronu
  • špetku soli
  • máslo + mouku na vymazání formy

Postup pečení

  1. Formu na bábovku si vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Troubu si předehřejte na 170 stupňů.
  2. Žloutky oddělte od bílků. Žloutky šlehejte s cukrem do světlé pěny. Poté vmíchejte oba tvarohy a rozpuštěné máslo. Přidejte vanilku a citronovou kůru.
  3. Krupičku si smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a směs postupně vmíchejte do těsta.
  4. Nakonec si vyšlehejte bílky do polotuha a opatrně je do těsta také vmíchejte.
  5. Bábovku pečte 55–60 minut na 170 stupňů. Po upečení ji nechte 5 minut dojít v pootevřené troubě, a až poté opatrně vyklopte na talíř.
Bábovka je nejlepší k odpolední kávičce Anna Kolásková

Bábovka bez robota

Pokud doma nemáte elektrický šlehač, nevadí! Bábovku zvládnete upéct i bez něj. Budete ovšem potřebovat metličku a rychlou ruku – vejce rozmíchejte metličkou, přidejte tvaroh, poté máslo a nakonec sypké ingredience. Bábovka možná nebude tak vláčná, jako když vám pomůže šlehač, ale chutná bude i tak!

Rozinky, goji nebo strouhaná čokoláda

Chcete něco extra? Přidejte do bábovky rozinky namočené v rumu, sušené goji nebo kousky čokolády. Výborné budou také celé maliny, borůvky nebo strouhaný kokos.

Vláčná tak, jak ji máte rádi Anna Kolásková

Jaký druh bábovky patří mezi vaše rodinné klenoty?

Podělte se s námi o tom v diskuzi pod článkem.