Trápí vás citlivé zuby? Může za to špatná technika čištění i nadměrná konzumace kyselých jídel

Žena si drží tvář kvůli bolesti citlivých zubů Motortion Films / Shutterstock.com

Pokud vám při pití horkého či studeného nápoje takzvaně trnou zuby, někdy snad dokonce i bolí, trpíte nejspíš jejich citlivostí. Tzv. dentinová hypersenzitivita postihuje stále více lidí a bojovat s ní je někdy velmi obtížné a zdlouhavé. Určitě se však nejedná o předem prohraný boj.

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Proč nás bolí zuby aneb jak vzniká přecitlivělost?

Na povrchu zubů se nachází velmi tvrdá zubní sklovina a pod ní následně zubovina (dentin), která obsahuje kanálky přenášející nervové vzruchy. Při porušení skloviny se ovšem dentin obnaží a vznikne hypersenzitivita zubů. Bolest by se dala popsat jako intenzivní a ostrá.

Předejděte problémům se zuby kvalitním kartáčkem

Co způsobuje citlivost zubů?

Příčin citlivosti zubů může být více – zubní sklovina se vytrácí postupně a s prohlubujícími se problémy narůstá míra citlivosti, za kterou si přitom v mnohých případech můžeme sami. Jak je to možné?

Čištění zubů

Nedostatečná ústní hygiena je pro zuby destruktivní, ale i špatně prováděná péče může škodit. Tvrdý kartáček, špatná technika a abrazivní pasty dokážou nadělat pěknou paseku.

Žena si čistí zuby Prostock-studio / Shutterstock.com

Parodontóza

Závažnou příčinou citlivosti zubu je i parodontóza, kdy dojde ke ztrátě úponu zubů a odhalení zubních krčků. V tomto případě se zaměřujeme nejprve na léčbu parodontózy, a teprve poté řešíme přidruženou senzitivitu.

Naše zlozvyky

Některé špatné návyky vedou k poškození skloviny. Otevírání lahve zuby, žvýkání ostrých předmětů nebo vytahování zbytků jídla z mezizubních prostor ostrým předmětem sklovinu poškodí. Pozor si dejte i na noční skřípání zubů.

Jak předcházet citlivým zubům?

V první řadě bychom neměli tento problém bagatelizovat – nestačí jen mávnout rukou a říct, že zuby přece občas bolí každého. To možná ano, ale i tak neberte senzitivitu na lehkou váhu. Raději konzultujte svůj problém s dentistou nebo jděte na dentální hygienu.

Tam vám nejspíš doporučí zubní pastu pro citlivé zuby bez abraziv. Možná si odnesete také prostředky s vysokým obsahem fluoridů, kalcia a fosfátu. Obvykle jde o různé gely, které se aplikují po čištění zubů.

Dentální hygienista s vámi probere správnou techniku čištění zubů a pomůže s výběrem vhodného kartáčku. V ordinaci vám mohou i pomoci vyřešit akutní problémy aplikací speciálního laku na zasažená místa.

Muž na dentální hygieně Proxima Studio / Shutterstock.com

Jak na citlivé zuby?

Pokud chcete bojovat s citlivými zuby, vydáváte se na dlouhou trať. Pravidelné čištění a kontroly u lékaře jsou základem, ale alespoň po dobu akutních potíží se budete muset vzdát některých požitků.

  • Citrusy, káva, jogurty, zrající sýr, džusy, sladké limonády a víno jsou potraviny plné kyselin, které naleptávají zubní sklovinu a vašemu chrupu rozhodně nesvědčí.
  • Zapomeňte také na stravu bohatou na sacharidy – sladké prostředí je skvělé pro množení bakterií. Přemnožené bakterie v dutině ústní způsobují erozi skloviny a následnou citlivost. Dopřejte si detox od většího množství cukru, poděkují vám nejen vaše zuby.
  • Zářivě bílé zuby jsou dobrou vizitkou každého z nás, avšak pravidelné bělení může oslabit zubní sklovinu. Pokud si chcete bělit zuby, vždy zamiřte ke svému zubnímu lékaři a nekupujte si zázračné bělicí prostředky na internetu nebo nespoléhejte na babské rady. Neodborným zásahem si můžete uškodit a citlivost zubů ještě prohloubit.
Dopřejte svým ústům komplexní péči

Co pomáhá na citlivé zuby?

Zmírnit citlivost zubů můžete také pomocí bylinek. Nejsou sice všespásné a je třeba primárně vzít v potaz doporučení zmíněná výše, ale jako doplněk při léčbě je použít lze.

  • Propolisová kúra: Propolis je přírodní antibakteriální látka, která se používá k léčení řady zdravotních problémů, včetně citlivých zubů. Aplikujte ji na postiženou oblast zubu několikrát denně, dokud se citlivost nezlepší.
  • Mátový olej má osvěžující a ochlazující účinky, které mohou pomoci zmírnit citlivost zubů. Stačí nanést pár kapek mátového oleje na prst a jemně masírovat postiženou oblast zubu.
  • Nápomocný při zmírnění citlivosti zubů je také heřmánkový čaj, který citlivou oblast zklidňuje a napomáhá předcházet zánětům.

Závěrem nezbývá než dodat, že s citlivostí zubů vám zázračně nepomůže žádný přípravek přes noc. Jediným řešením s výsledky je dlouhodobá péče.