Není whisky jako whisky. Co byste o ní měli vědět ještě před nákupem?

Máte rádi whisky? Na trhu je rozhodně z čeho vybírat! Pixabay

Whisky není jen jedna – jsou jich desítky a my vás jimi provedeme. Existuje dokonce i česká nebo taiwanská whisky. Velmi hezký dárek, co říkáte? Pokud se ale rozhodnete někomu whisky koupit, měli byste znát její základní členění, abyste například i věděli, jaký je rozdíl mezi tou irskou a skotskou. 

Přečtěte si také

Vyrobte si doma ořechové mléko. Vyjde vás levněji než v obchodech. Máme jednoduchý návod!
Vyrobte si doma ořechové mléko. Vyjde vás levněji než v obchodech. Máme jednoduchý návod!

Whisky vs. whiskey

Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, proč se tento alkoholický nápoj nazývá buď whisky, anebo whiskey, máme pro vás jednoduché vysvětlení. Ir či Američan by napsal whiskey, Skoti a Kanaďané naopak preferují výraz whisky. Oba pojmy lze tedy používat. 

Za whisky lze považovat jakýkoli destilovaný likér vyráběný z fermentované obilné kaše, který dozrává v dřevěných nádobách, obvykle vyrobených z dubu. K výrobě whisky se dále používá ječný slad, kukuřice, žito či pšenice. Co tedy od sebe různé značky a druhy odlišuje? Použité suroviny, technologický postup, charakter finálního likéru a v neposlední řadě také místo, kde byly vyrobeny.

U skotské whisky se rozlišují dva druhy

Pokud hovoříme o skotské whisky, lze ji rozlišovat jednak podle výchozí suroviny, a také podle technologického postupu, kterým se vyrábí. Skotská whisky se totiž člení na malt whisky (sladová) a grain whisky (obilná).

Mějte po ruce drink na kvalitní přípitek

Malt whisky se vyrábí pouze z ječného sladu

Jak název napovídá, malt whisky se vyrábí z ječného sladu, který si své typické kouřové aroma získává díky sušení na rašelinovém kouři. Ze sladu se poté tzv. rmutováním připraví sladinka, která se nechá zakvasit s kvasinkami – tento proces trvá 48–72 hodin.

Whisky se následně dvakrát destiluje v destilačních aparátech opatřených velkými parními dómy, kterým se říká „pot still“. Takto připravený destilát potom ještě zraje čtyři a více let v sudech z bílého dubu, které jsou uvnitř vypálené svítiplynem.

Whisky se vyrábí všude možně, a to včetně asijských zemí holdosi / Pixabay

Ječný slad je zapotřebí i u grain whisky

I grain whisky se vyrábí z ječného sladu, protože při její výrobě je zapotřebí enzymů nutných ke rmutování, které právě ječný slad obsahuje. Při její výrobě se ovšem přidávají i další druhy nesladovaného obilí či kukuřice.

Destilování se provádí v kolonových (nebo se jim také říká kontinuální či rektifikační) destilačních zařízení, anglicky nazývaných „patent still“. Právě v Kanadě a v USA grain whisky převažuje, rádi ji mají nicméně i Japonci, kteří vyrábějí především její žitnou variantu.

  • Ochutnat tak můžete nejen whisky skotskou, irskou, kanadskou či americkou, ale také japonskou, českou, slovenskou, polskou, taiwanskou, indickou apod.

Chuť pravé americké whisky za výhodnou cenu?

Irská whisky se destiluje třikrát, skotská dvakrát

Zatímco tedy může být „whisek“ tolik, v kolika zemích se vyrábí, těmi nejtradičnějšími zůstanou skotská a irská. Je tedy dobré znát jejich hlavní rysy, kterými se navzájem jedna od druhé odlišují.

Irská whisky, stejně tak jako ta skotská, se vyrábí z ječmene, konkrétně však ze směsi ječmene sladového a nesladového. Na výrobu skotské se naopak využívá pouze ječmen sladový. Obě se poté destilují v pot stillech, avšak zatímco ta skotská podstoupí destilaci jen dvakrát, irská musí být destilována třikrát.

Ve slevových akcích se kolikrát dá koupit whisky i v dárkovém balení se skleničkami Steve Buissinne / Pixabay

Skotská má kouřové aroma, irská jemnou sladovou chuť

Rozdíl mezi skotskou a irskou whisky však poznáte i v chuti. Ta skotská voní díky sušení ječného sladu na rašelinovém kouři, takže je pro ni typické kouřové aroma. I ječný slad z irské whisky se suší, nicméně sušení probíhá v těsně uzavřených pecích, díky čemuž si whisky zachová svou čistou sladovou chuť bez kouřového aromatu. A jelikož se destiluje třikrát, její chuť je jemnější.

  • Pokud budete chtít v obchodě koupit skotskou whisky, můžete sáhnout například po Ballantine's Finest, Queen Margot či Storm Talisker.
  • Jestliže ale chcete raději jemnější irskou whisky, nic nepokazíte starou dobrou „tulamorkou“ – irskou whisky Tullamore Dew, Jamesonem či Single Malt Bushmills.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz