Dáte si rádi k snídani nebo dopolední svačině sladkou ovesnou kaši, ale nemáte většinou čas si ji připravovat? Řešením je populární „overnight“ kaše, kterou si můžete udělat do zásoby – klidně i na celý týden. Co všechno budete na její přípravu potřebovat a jak ji ochutit? Vše o těchto vločkách „nastudeno“ se dozvíte v našem článku.
Studená ovesná kaše, která je krémovější než klasická a v lednici vám vydrží i týden
„Overnight oats“ neboli kaše „přes noc“ je ovesná kaše připravovaná za studena, tedy bez vaření. Aby vločky krásně nabobtnaly a vytvořily krémovou strukturu, je důležité nechat je odležet delší dobu. Minimálně cca dvě až čtyři hodiny, nejlépe ale právě přes noc.
- Výsledná kaše má trochu jinou texturu než ta klasicky vařená – je jemnější, více pudinková a podle mnoha lidí i chuťově lepší.
Výhodou takto připravené kaše je, že vám v lednici vydrží i 5–7 dní. Můžete si proto vytvořit zásobu zdravých a dietních snídaní nebo svačin na celý týden dopředu, a ušetřit tak spoustu času. Každý den jen sáhnete do lednice a jdete! Vločky namáčené za studena jsou také snáze stravitelné a zachovávají si více svých cenných látek, mezi které patří bílkoviny, vláknina, antioxidanty a další.
Jak „overnight“ kaši připravit?
Základ kaše se skládá ze 3 surovin: ovesných vloček, mléka a trochy bílého jogurtu. K základu je ideální doplnit také chia semínka, nějaké sladidlo, případně vanilkový extrakt či jiné kapky s příchutí bez cukru. Pokud si budete připravovat větší množství kaše na více dní dopředu, doporučujeme vyrobit si do skleniček pouze základ (viz recept níže) a ovoce, džemy, sladké pomazánky a další ingredience přidat až před konzumací.
Na přípravu 1 porce základu „overnight“ kaše budete potřebovat:
- 50 g ovesných vloček: ideální je použít celé – absorbují více tekutiny a vytvoří požadovanou strukturu (oproti namletým neboli jemným).
- 200 ml mléka: zvolte doslova jakékoliv podle vlastních preferencí, včetně rostlinných mlék, odtučněných apod.
- 50 g jogurtu: dodá kaši lehce osvěžující chuť, více krémovou texturu, a také porci bílkovin navíc. Použít lze řecký jogurt i jakýkoliv jiný bílý, neslazený.
- 1 lžičku chia semínek: obsahují plno cenných látek a po nabobtnání dodají kaši pudinkovou strukturu.
- vanilkový extrakt nebo tzv. „flavor drops“ ochucené kapky: pokud si hlídáte příjem sacharidů, můžete touto cestou dodat své kaši nejrůznější příchutě bez použití sladidel
- 1 lžičku sladidla: použít lze med, javorový sirup, čekankový sirup, stévii apod.
Pro ozdobení a dochucení můžete použít:
- ořechy, semínka, strouhaný kokos,
- ovoce (čerstvé i sušené), strouhanou mrkev,
- džemy, ořechová másla, čokoládové a jiné sladké pomazánky,
- koření (např. skořici, perníkové),
- cereálie, müsli, kousky čokolády,
- proteinový prášek a jiné práškové doplňky stravy,
- a jakékoliv další ingredience podle vlastní chuti a fantazie.
Postup přípravy:
Všechny ingredience na základ dobře promíchejte a dejte do sklenice s víčkem (můžete použít i obyčejnou sklenici nebo misku, kterou něčím zakryjte). Nechte odležet v chladu minimálně 4 hodiny, ideálně ale přes noc v ledničce. Hotovou kaši podle své chuti dozdobte.
Ze začátku to možná bude více o experimentování s množstvím surovin a chutěmi, jakmile ale najdete svůj ideální poměr, příprava bude opravdu rychlá a jednoduchá.
7 tipů, jak „overnight“ kaši dochutit
K hotové základní kaši můžete přidat:
- Vrstvu arašídového másla, nakrájené čerstvé jahody a drcené arašídy.
- Nakrájená jablka, nasekané ořechy (vlašské, pekanové, lískové), špetku skořice a javorový sirup či karamelovou polevu.
- Banán, čokoládovou pomazánku, drcené lískové ořechy.
- Strouhanou mrkev, špetku skořice a kardamomu, rozinky či datle, banán (základ kaše oslaďte medem nebo čekankovým sirupem).
- Citronovou polevu (tzv. lemon curd) a lesní ovoce (kaši oslaďte medem, k základu přidejte vanilkový extrakt, lze přidat i mák).
- Kakaový prášek a lžičku instantní kávy (k základu kaše přidejte vanilkový extrakt nebo ochucené kapky).
- Kousky ananasu (čerstvé nebo z plechovky), manga, banánu a jiného tropického ovoce, plátky kokosu.