Vyzkoušejte „overnight“ ovesnou kaši bez vaření. Je krémovější a ušetří vám ráno spoustu času!

Sklenička s ovesnou kaší a jablky, za ní sklenička s malinami Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Dáte si rádi k snídani nebo dopolední svačině sladkou ovesnou kaši, ale nemáte většinou čas si ji připravovat? Řešením je populární „overnight“ kaše, kterou si můžete udělat do zásoby – klidně i na celý týden. Co všechno budete na její přípravu potřebovat a jak ji ochutit? Vše o těchto vločkách „nastudeno“ se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Co je overnight kaše?

„Overnight oats“ neboli kaše „přes noc“ je ovesná kaše připravovaná za studena, tedy bez vaření. Aby vločky krásně nabobtnaly a vytvořily krémovou strukturu, je důležité nechat je odležet delší dobu. Minimálně cca dvě až čtyři hodiny, nejlépe ale právě přes noc.

  • Výsledná kaše má trochu jinou texturu než ta klasicky vařená – je jemnější, více pudinková a podle mnoha lidí i chuťově lepší.

Jaké jsou výhody?

Výhodou takto připravené kaše je, že vám v lednici vydrží i 5–7 dní. Můžete si proto vytvořit zásobu zdravých a dietních snídaní nebo svačin na celý týden dopředu, a ušetřit tak spoustu času. Každý den jen sáhnete do lednice a jdete! Vločky namáčené za studena jsou také snáze stravitelné a zachovávají si více svých cenných látek, mezi které patří bílkoviny, vláknina, antioxidanty a další.

Žena jí venku kaši s ovocem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak „overnight“ kaši připravit?

Základ kaše se skládá ze 3 surovin: ovesných vloček, mléka a trochy bílého jogurtu. K základu je ideální doplnit také chia semínka, nějaké sladidlo, případně vanilkový extrakt či jiné kapky s příchutí bez cukru. Pokud si budete připravovat větší množství kaše na více dní dopředu, doporučujeme vyrobit si do skleniček pouze základ (viz recept níže) a ovoce, džemy, sladké pomazánky a další ingredience přidat až před konzumací.

Recept

Na přípravu 1 porce základu „overnight“ kaše budete potřebovat:

  • 50 g ovesných vloček: ideální je použít celé – absorbují více tekutiny a vytvoří požadovanou strukturu (oproti namletým neboli jemným).
  • 200 ml mléka: zvolte doslova jakékoliv podle vlastních preferencí, včetně rostlinných mlék, odtučněných apod.
  • 50 g jogurtu: dodá kaši lehce osvěžující chuť, více krémovou texturu a také porci bílkovin navíc. Použít lze řecký jogurt i jakýkoliv jiný bílý, neslazený.
  • 1 lžičku chia semínek: obsahují plno cenných látek a po nabobtnání dodají kaši pudinkovou strukturu.
  • vanilkový extrakt nebo tzv. „flavor drops“ ochucené kapky: pokud si hlídáte příjem sacharidů, můžete touto cestou dodat své kaši nejrůznější příchutě bez použití sladidel
  • 1 lžičku sladidla: použít lze med, javorový sirup, čekankový sirup, stévii apod.

Pro ozdobení a dochucení můžete použít:

  • ořechy, semínka, strouhaný kokos,
  • ovoce (čerstvé i sušené), strouhanou mrkev,
  • džemy, ořechová másla, čokoládové a jiné sladké pomazánky,
  • koření (např. skořici, perníkové),
  • cereálie, müsli, kousky čokolády,
  • proteinový prášek a jiné práškové doplňky stravy
  • a jakékoliv další ingredience podle vlastní chuti a fantazie.

Postup přípravy:

Všechny ingredience na základ dobře promíchejte a dejte do sklenice s víčkem (můžete použít i obyčejnou sklenici nebo misku, kterou něčím zakryjte). Nechte odležet v chladu minimálně 4 hodiny, ideálně ale přes noc v ledničce. Hotovou kaši podle své chuti dozdobte.

Ze začátku to možná bude více o experimentování s množstvím surovin a chutěmi, jakmile ale najdete svůj ideální poměr, příprava bude opravdu rychlá a jednoduchá.

Noční ovesné vločky s malinami a různými dalšími ingrediencemi Losangela / Shutterstock.com

7 tipů, jak „overnight“ kaši dochutit

K hotové základní kaši můžete přidat:

  1. Vrstvu arašídového másla, nakrájené čerstvé jahody a drcené arašídy.
  2. Nakrájená jablka, nasekané ořechy (vlašské, pekanové, lískové), špetku skořice a javorový sirup či karamelovou polevu.
  3. Banán, čokoládovou pomazánku, drcené lískové ořechy.
  4. Strouhanou mrkev, špetku skořice a kardamomu, rozinky či datle, banán (základ kaše oslaďte medem nebo čekankovým sirupem).
  5. Citronovou polevu (tzv. lemon curd) a lesní ovoce (kaši oslaďte medem, k základu přidejte vanilkový extrakt, lze přidat i mák).
  6. Kakaový prášek a lžičku instantní kávy (k základu kaše přidejte vanilkový extrakt nebo ochucené kapky).
  7. Kousky ananasu (čerstvé nebo z plechovky), manga, banánu a jiného tropického ovoce, plátky kokosu.

Zdroj: feelgoodfoodie.net, wholefully.com, ncbi.nlm.nih.gov