Milujete kečup? Oblíbená pochoutka se vyráběla z ryb, sloužila i jako medicína

Jaký kečup máte nejraději vy? Joenomias / Pixabay

Kdo by doma neměl kečup? Když náhodou dojde, musíme ho dokoupit, protože je základní potravinou v mnoha domácnostech. Znáte ale jeho historii? A věděli jste, že předchůdce kečupu rajčata vůbec neobsahoval?

Přečtěte si také

Jak vybrat domů běžecký pás? 7 nejčastějších chyb při běhání
Jak vybrat domů běžecký pás? 7 nejčastějších chyb při běhání

Žádná rajčata, nýbrž silná rybí omáčka z Číny

Víte, kdo vynalezl kečup? Pokud hádáte Itálii kvůli jejím těstovinám a pizze, jste na omylu. A nebyli to ani Američané, kteří jej tak milují třeba na své hamburgery a hot dogy. Stejně jako mnoho dalších potravin, i počátky kečupu sahají až ke starověké Číně.

V čínských textech se totiž někdy okolo roku 300 př. n. l. začalo objevovat slovo „ge-thcup“ či „koe-cheup“, což bylo označení pro fermentovanou rybí omáčku, kterou Číňané vyráběli z vnitřností ryb, vedlejších masných produktů a sójových bobů. Tato omáčka se pak jako již tradičně rozšiřovala po obchodních cestách do Indonésie a Filipín, kde ji potom v 17. století objevili Britové.

Nejlepším kečupem na světě je stejně ten domácí Mrdidg / Pixabay

Britové si recepturu koe-cheupu upravili podle svého

Britové si recepturu samozřejmě upravili, a v kuchařkách tak můžete vidět recepty z nejrůznějších komponentů, jako jsou ústřice, mušle, houby, vlašské ořechy, citrony, celer, švestky, broskve a další. Ani v pozdější době tudíž v kečupech nebylo po rajčatech ani památky.

A to je škoda! Rajčata totiž miluje skoro každý

Kečup jako lék, který měl být účinný i na žloutenku

Vše se ovšem změnilo v roce 1812. Tehdy filadelfský vědec James Mease přidal do kečupu „love apples“, tedy rajská jablíčka, která byla mimo jiné považována za afrodiziakum.

Následně se v historických pramenech uvádí, že doktor John Cook Bennet do tehdejšího kečupu přidal také rajčata, čímž omáčku obohatil o vitamíny a antioxidanty. Směs poté vydával za medicínu, která měla být účinná proti průjmu, poruchám trávení, žloutence či revmatismu.

Na správnou recepturu kečupu kápnul Heinz

Za vynálezce kečupu – tak, jak jej známe dnes – je však považována firma Heinz. Ta v roce 1876 přišla s recepturou s rajčaty a octem jako konzervantem, který zabraňoval tomu, aby se rajčata uvnitř zkazila.

Tip: Protože produkty od Heinz patří k těm dražším, rozhodně se vám vyplatí sledovat slevové akce, ve kterých si kečupy od Heinz můžete koupit nejvýhodněji.

Nejznámější značkou kečupu je Heinz Alexas_Fotos / Pixabay

Kvalitu poznáte podle množství rajčat, ze kterých byl kečup vyroben

Pokud jde však skutečně o kvalitu, sledovat byste u kečupů měli zejména podíl rajčat. Nedávné nezávislé testování kečupů zkoumalo jak jejich zastoupení, tak i další aspekty těchto oblíbených dochucovadel. Zajímalo by vás, který celé hodnocení nakonec vyhrál?

  1. Nejlepší hodnocení (80 %) získal kečup Otma Gurmán extra s vysokým podílem rajčat, jehož zahuštěný rajčatový protlak obsahuje 240 g rajčat na 100 g kečupu.
  2. Jako druhý nejlepší se v hodnocení umístil Kand Tomato Ketchup sladký se 78 %, který obsahoval 200 g rajčat na 100 g.
  3. Třetí byl pak Boneco Dětský kečup extra se 77 % a obsahem 170 g rajčat na 100 g kečupu.
  4. Opomenout bychom ale neměli ani Mikado Jemný kečup z Lidlu, jemuž jeho složení vyneslo čtvrté místo. A kečup Billa Tomaten Ketchup na místě pátém.

Sáhněte po vítězi

A co vy, jakou značku kečupu preferujete a na co všechno si jej dáváte? Pokud jste jako my a nedovedete se bez něj obejít, podělte se s námi o vaše tipy dolů do komentářů v diskuzi.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz