Obchody by mohly být otevřeny opět i v neděli. Vláda bude o rozvolňování jednat v pátek

Obchody by mohly být otevřeny opět i v neděli. Vláda bude o rozvolňování jednat v pátek Canva

V pátek bude vláda projednávat přechod z aktuálního pátého stupně systému PES na mírnější čtvrtý, který by mohl platit už od pondělí. Na stejném zasedání zároveň ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček hodlá vládě předložit změny týkající se obchodů. Ty by podle jeho slov mohly být otevřeny i v neděli a změnit chce i nařízení, podle něhož musí být počet zákazníků v jedné prodejně omezen. 

Přečtěte si také

České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají výborně a pomáhají při hubnutí

Pokud vláda v pátek schválí přechod z pátého stupně systému PES na čtvrtý, bude to znamenat, že se noční zákaz vycházení posune ze současných 21:00 hodin až na 23:00 hodin. Žádná změna v obchodech by nás s přechodem na 4. stupeň v systému PES nečekala.

Nově začalo omezení počtu zákazníků dle velikosti prodejní plochy platit teprve dnes. Ve čtvrtém i pátém stupni platí limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Havlíček chce navrhnout zvýšení omezení na dva lidi na 15 m², přičemž PES s takovým opatřením počítá až ve druhém stupni rizika.

Havlíček prozradil, že by rád na pátečním jednání vlády otevřel téma delší otevírací doby obchodů a větší počet zákazníků na prodejně v jeden čas. „Pokud by situace měla směřovat k tomu, že by se měly vytvářet fronty v obchodech, tak v pátek kabinetu navrhnu dva lidi na 15 metrů čtverečních,“ sdělil Havlíček.

Chceme mít otevřeno i v neděli, volají obchodníci

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza mluví za většinu obchodníků „Vláda by měla povolit otevřít obchodům v neděli. Největší koncentrace lidí je právě v sobotu a v pondělí kvůli zavřené neděli, to by velkou část problémů vyřešilo,” míní Prouza.

V prodejnách smí být jen jedna osoba na 15 metrů čtverečních. Mnoho obchodů řeší jejich počítání přes povinné nákupní vozíky Canva

Co vše platí ve čtvrtém stupni systému PES?

V současné době jsme v pátém, tedy nejhorším stupni systému PES. To by se od pondělí mohlo změnit. Co vše by tedy od pondělí 23. listopadu platilo?

  • Omezení volného pohybu osob: Noční zákaz vycházení v době od 23–5 hodin.
  • Poskytování ubytovacích služeb: Omezení ubytování, zavřené zůstanou hotely i penziony.
  • Školství: Prezenční výuka pro MŠ, speciální školy a 1. stupeň ZŠ. Do lavic by se vrátili i žáci druhého stupně na tzv. rotační prezenční výuku (po týdnech). Distanční výuka bude probíhat na SŠ, VOŠ a VŠ s výjimkami.
  • Sportovní soutěže: Povoleny by byly profesionální soutěže bez diváků a ve specifickém režimu. Amatérské soutěže jsou ve čtvrtém stupni PES stále zakázány.
  • Bazény, wellness centra: Zavřeno, s výjimkou poskytovatelů zdravotních služeb.
  • Muzea, galerie, hrady a zámky, památky, herny, kasina, sázkové kanceláře: Všichni uvedení musí mít stále zavřeno.
  • Knihovny: Pouze výdej předem objednaných výpůjček a jejich vracení přes výdejní okénko.
  • Provozovny stravovacích služeb: Restaurace pouze výdejní okénko v době mimo zákaz vycházení.
  • Konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech: Zákaz konzumace platí i ve čtvrtém stupni.
  • Maloobchodní prodej: Umožněn jen prodej základních potřeb a výdej vzdáleně objednaného zboží. Omezení počtu osob (1 osoba na 15 m² provozní plochy), rozestupy 2 metry.