1/0
Tento netradiční slaný koláč je skvělou volbou na podzimní večeři nebo pohoštění pro hosty – a přestože vypadá efektně, jeho příprava je překvapivě jednoduchá. Pusťte se do pečení a nechte svou kuchyni provonět vůní tymiánu, pečených jablek a rozpečeného sýra.
Z mouky, změklého másla nakrájeného na malé kousky (250 g), žloutku, pěti lžic vody a špetky soli připravte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a uložte přibližně na hodinu do chladu.
Koláčovou formu vymažte zbylým máslem. Těsto rozválejte na kulatý plát odpovídající velikosti formy a vyložte jím její dno.
Přesahující okraje odřízněte, dno těsta jemně propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem a zatěžkejte například suchými fazolemi.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.
Oloupané vařené brambory nahrubo nastrouhejte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájenou papriku, jablka a špek, cibuli nakrájenou na měsíčky, nastrouhaný sýr, nasekanou petržel, tymián, smetanu a vejce. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Hotovou směs vlijte do předpečeného korpusu, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 30 minut. Po vychladnutí koláč rozkrájejte na osm dílů, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte.
Líbil se vám recept Bramborový koláč s jablky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.