Pečený květák vcelku

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 60 Kč
Redakce Kupi.cz
1. července
Pečený květák vcelku s křupavou kůrkou, posypaný čerstvýma bylinkami, na pečicím papíru. Ilustrační foto: Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Pečený květák je skvělý způsob, jak jej zužitkovat celý a přitom si vychutnat jemnost i křupavost, kterou tato zelenina nabízí. Když jej upečete, promění se ve výborné jídlo, které dokáže připravit i začátečník. Aromatická směs bylinek, česneku a parmazánu dodává květáku neodolatelnou chuť a vůni, zatímco jednoduchý trik s pečicím papírem zajistí perfektní propečení.

Recept pečený květák vcelku vás vyjde na 15 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 60 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 60 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte zálivku z rozpuštěného másla, olivového oleje, česneku, oregana, bazalky, soli a parmazánu.

  • 2

    Odstraňte z květáku listy a vyřezejte košťál, aniž by se růžičky oddělily. Poté květák potřepe zálivkou.

  • 3

    Položte květák na plech s pečicím papírem. Přikryjte vlhkým pečicím papírem a pečte 30–40 minut, dokud květák není měkký.

  • 4

    Sejměte papír, potřete zbylou zálivkou a pečte ještě 5 minut, aby se vytvořila krusta.

Zajímavé tipy
  • Zkuste do zálivky přidat lžičku dijonské hořčice nebo citronovou kůru.
  • Máte rádi ostřejší chutě? Přidejte špetku chilli nebo cayenského pepře.
  • Lžička medu v zálivce může přidat nasládlou chuť a zkaramelizovat kůrku.
  • Vyzkoušejte také pečené cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Pečený květák vcelku? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.