1/0
Nemůžete se rozhodnout, co uvařit k obědu či večeři? Přinášíme vám skvělý nápad, se kterým oslníte celou rodinu jako pravý šéfkuchař. Bramboráky jsou chutné a jednoduché jídlo, které zvládnete připravit téměř z ničeho. Stačí mít kuchyňský robot nebo obyčejné struhadlo a kromě brambor jen pár základních surovin, které běžně najdete doma.
Oloupejte brambory a důkladně je opláchněte pod studenou vodou.
Připravené brambory postupně nastrouhejte. Ideálně použijte kuchyňský robot – práce je rychlejší a bezpečnější než s klasickým struhadlem, kde hrozí poranění.
Polovinu brambor nastrouhejte na hrubém struhadle a druhou polovinu co nejjemněji. Díky tomu bude potřeba méně mouky a těsto bude mít lepší strukturu.
Nastrouhané brambory nechte zhruba 10 minut odstát, aby pustily vodu. Tu pak z mísy slijte.
Zapněte kuchyňský robot na nižší otáčky a do bramborového základu přidejte dvě celá vejce a prolisovaný česnek.
Přimíchejte sušenou majoránku a případně i další koření podle chuti. Pokud použijete hotovou směs na bramboráky, zkontrolujte, zda obsahuje sůl – pokud ano, už ji dále nepřidávejte.
Postupně přisypávejte mouku – klasickou pšeničnou nebo zdravější alternativu, například rýžovou. Přidávejte jen tolik, aby mělo těsto správnou hustotu.
Jakmile má těsto správnou konzistenci a krásně voní po česneku a majoránce, můžete robot vypnout. Připravte si pánev a olej.
Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Pomocí naběračky nanášejte těsto na pánev a vytvarujte z něj tenké placky, ideálně po celé ploše pánve.
Bramboráky smažte dozlatova z obou stran. Hotové pokládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
Líbil se vám recept Domácí bramboráky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.