1/0
Pečené koblížky jsou lehčí, méně tučné a stále stejně chutné. A jak je připravit? Velmi jednoduše – zvládne to každý, i bez zkušeností. Potěšte rodinu nebo přátele touto moderní verzí oblíbené sladkosti a vychutnejte si sladké chvíle bez kompromisů.
Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a trochu hladké mouky. Zalijeme trochou vlažného mléka, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek (asi 10–15 minut).
Mezitím si trochu ohřejeme zbytek mléka, aby bylo vlažné, ale ne horké.
V menším hrnci na nízkém plameni rozpustíme máslo a necháme ho lehce vychladnout.
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli a zbytek cukru. Přilijeme vzešlý kvásek, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rozklepneme vejce. Vše spolu důkladně promícháme.
Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme trochu mouky. Hotové těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 1 cm. Pomocí skleničky nebo vykrajovátka vykrojíme kolečka a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem.
Přikryjeme koblížky utěrkou a necháme je ještě 15 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C.
Koblížky pečeme v předehřáté troubě přibližně 10 minut, dokud nebudou lehce zlatavé.
Po vychladnutí koblížky naplníme marmeládou podle chuti (pomocí cukrářského sáčku nebo lžičky) a posypeme je moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Koblížky z trouby? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.