Domácí utopenci s cibulí a feferonkami

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Zavařovací sklenice s utopenci, vedle na talířku chléb. Ilustrační foto: Jiri Hera / Shutterstock.com

Domácí utopenci s cibulí a feferonkami patří mezi české lahůdky, bez kterých si mnozí nedokážou představit žádné pravé posezení u vychlazeného piva. Využijte toho, že si můžete tuto lahůdku připravit vlastnoručně doma, a dejte si skutečně záležet na kvalitě ingrediencí.

Ingredience

Lák

Utopenci (na sklenici cca 3 l)

Postup přípravy

Lák

  • 1
    Nejprve si připravte lák – vodu, ocet, sůl, cukr a koření společně přiveďte v hrnci k varu.
  • 2
    Během vaření můžete tekutinu ochutnávat a případně ji dochucovat.
  • 3
    Nechte asi 5 minut probublat, a poté odstavte z plamene.

Utopenci (na sklenici cca 3 l)

  • 1
    Špekáčky oloupejte a podélně nařízněte tak, aby na jedné straně zůstaly spojené (vytvoří kapsu). Vnitřek špekáčku potřete hořčicí, posypte špetkou mleté papriky a vložte nakrájené kolečko cibule.
  • 2
    Aby vám obsah ve sklenici nevypadl, můžete špekáčky zafixovat párátkem.
  • 3
    Do velké zavařovací sklenice dávejte na střídačku po vrstvách nakrájenou cibuli, feferonky a špekáčky. Cibuli můžete před naložením také jemně prosolit – sůl z ní vytáhne nepříjemnou štiplavost.
  • 4
    Vše zalijte ještě teplým nebo vlažným lákem (koření jako pepř nebo bobkový list můžete přecedit, anebo ponechat).
  • 5
    Nechte úplně vychladnout, poté utopence skladujte na tmavém a chladném místě. Hotové by měly být zhruba za 7 dní.
Tip

Podle chuti můžete přidat také česnek, sušená rajčata, kysané zelí, chilli nebo jiné koření. Množství surovin samozřejmě můžete vždy přizpůsobovat podle svých preferencí.

Líbil se vám recept Domácí utopenci s cibulí a feferonkami? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.