Skořicové šneky

Časová náročnost: 3 hod 30 min
Obtížnost: Náročný
Redakce Kupi.cz
Skořicové šneky na pekáči Anna Kolásková

Ve švédštině Kanelbullar, v angličtině Cinnamon Rolls a v češtině skořicové šneky. Tento původně severský recept je dnes už tak mezinárodní, že ho můžete ochutnat po celém světě. Jeho základem je kynuté těsto se spoustou skořice. My jsme recept navíc obohatili pekanovými ořechy.

Ingredience

Těsto

Skořicová náplň

Cukrová poleva

Postup přípravy

Těsto

  • 1

    Z 1 lžičky cukru a mouky, trošky vlažného mléka a droždí si nechte vzejít kvásek.

  • 2

    Mezitím si do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbylé mléko, vejce, cukr, rozpuštěné vlažné máslo, skořici, pomerančovou kůru a špetku soli. Přilijte vzniklý kvásek.

  • 3

    Hnětacím hákem, nebo ručně vypracujte hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy.

  • 4

    Těsto lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu.

  • 5

    Poté těsto rukama propracujte na vále, vraťte zpět do mísy a nechte opět kynout 1 hodinu.

Skořicová náplň

  • 1

    Pekanové ořechy nakrájejte najemno a nasucho opražte na pánvi.

  • 2

    Poté do pánve přidejte máslo i cukr a nechte chviličku povařit. Cukr se nemusí rozpustit (povolí při pečení v troubě).

  • 3

    Nakonec přidejte skořici a nechte vychladnout.

  • 4

    Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozválejte na tenkou, dlouhou placku.

  • 5

    Rovnoměrně ho potřete náplní, zarolujte a nakrájejte na 12 stejně velkých kousků.

  • 6

    Plech si vymažte povoleným máslem a 12 dílků na něj rovnoměrně vyskládejte. Každý z nich před položením pomašlujte po obvodu máslem, ať se při pečení nepřilepí k sousedovi.

  • 7

    Plech zakryjte utěrkou a nechte šneky ještě 30 minut nakynout. Troubu si předehřejte na 190 °C.

  • 8

    Skořicové šneky pečte na 190 °C 14–17 minut. Měly by být zlatavé.

  • 9

    Nechte je vychladnout a mezitím si připravte cukrovou polevu.

Cukrová poleva

  • 1

    Metličkou prošlehejte moučkový cukr s mlékem, povoleným máslem a javorovým sirupem.

  • 2

    Dobře prošlehejte, aby v polevě nebyly hrudky cukru.

  • 3

    Nakonec směs rovnoměrně nalijte na skořicové šneky a je hotovo.

Tip
  • Skořicové šneky ozvláštníte tím, když do skořicové náplně přidáte rozpuštěnou čokoládu, nastrouhané jablko, plátky hrušky, rozpuštěný med nebo pudink a rozinky.

Líbil se vám recept Skořicové šneky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.