Rizoto z červené řepy

Časová náročnost: 40 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Rizoto z červené řepy servírované v nerezovém hrnci. Lamart.cz

Rizoto z červené řepy s kozím sýrem a bazalkovým pestem má velmi jemnou, lahodnou chuť a obsahuje našemu tělu prospěšné vitamíny a minerály. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, oběd nebo večeři tedy vykouzlíte během chvilky.

Ingredience

Bazalkové pesto

Rizoto

Postup přípravy

Bazalkové pesto

  • 1

    Všechny suroviny na pesto společně rozmixujte a nechte chvíli uležet.

Rizoto

  • 1

    Červenou řepu zabalte do alobalu spolu se snítkou tymiánu a stroužkem česneku a upečte ji při 160 °C doměkka.

  • 2

    Upečenou řepu oloupejte a rozmixujte s trochou vývaru a dle chuti osolte. Poté přeceďte přes síto.

  • 3

    Červené víno svařte na 2/3 objemu, přidejte med, balsamicový ocet a provařte. Poté přidejte hotové pyré z řepy a společně promíchejte.

  • 4

    Nakrájenou šalotku orestujte dosklovata spolu s nakrájeným česnekem na olivovém oleji, přidejte rýži, osolte a lehce orestujte. Poté zalijte vývarem a nechte za stálého míchání vsáknout do rýže.

  • 5

    Když je rýže tak napůl hotová, přidejte pyré z řepy, dle potřeby ještě vývar a společně vařte, dokud není rýže tzv. na skus.

  • 6

    Hotovou rýži sundejte ze sporáku a vmíchejte studené máslo a parmazán.

  • 7

    Při servírování posypte rizoto natrhaným kozím sýrem, řeřichou a pokapejte bazalkovým pestem. Můžete přidat i pár hoblin parmazánu.

Tip
  • Na rizoto můžete dát i jiné měkké zrající sýry (gorgonzola, roquefort).
  • Ideálním druhem ořechů do pesta jsou ty piniové, můžete je však nahradit vlašskými.

Líbil se vám recept Rizoto z červené řepy? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat