Zavináče

Časová náročnost: 55 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Zavináče s cibulí, okurky a čerstvou petrželí naservírované na bílém talířku Ilustrační foto: HandmadePictures / Shutterstock.com

Zavináče jsou zavinuté řezy ze sleďů a zeleniny, které se k nám dostaly ze Severní Evropy. Domácí zavináče podle tohoto receptu zvládnete připravit během chvilky a výtečně si na nich pochutnáte.

Ingredience

Zavináče

Lák

Postup přípravy

Zavináče

  • 1

    Zavařovací sklenice předehřejeme v troubě rozehřáté na 110 °C.

  • 2

    Rybám odřízneme hlavy a ocasy, vyřízneme kosti a filety srovnáme do roviny.

  • 3

    Na vnitřní straně filetů uděláme uprostřed podélný zářez ve tvaru V, abychom mohli jednodušeji odstranit páteře.

  • 4

    Filety položíme v jedné vrstvě kůží dolů do skleněné či keramické nádoby, osolíme a opepříme.

  • 5

    Na jeden konec dáme pár koleček cibule a okurku.

  • 6

    V místě, kde je cibule a okurka, začneme rolovat a závitky zajistíme párátkem.

Lák

  • 1

    Přísady na lák dáme do hrnce, přilijeme 150 ml vody a na mírném ohni zvolna přivedeme k varu.

  • 2

    Přidáme rybí závitky a vaříme 2 minuty.

  • 3

    Necháme trochu zchladnout, sundáme párátka a uložíme do předehřáté sklenice.

  • 4

    Zalijeme lákem tak, aby byly zavináče zcela ponořené. Párkrát sklenicí klepneme, abychom vyhnali všechny vzduchové bubliny.

  • 5

    Uzavřeme a uložíme do lednice.

  • 6

    Zavináče můžeme jíst už po pár dnech, v lednici v uzavřené sklenici však vydrží i několik měsíců.

Tip

Pokud chcete mít zavináče pěkně kompaktní, naložte sledí filety nejprve přes noc, případně až na 24 hodin do roztoku 500 ml vody a 250 g soli, pak je opláchněte, osušte a dál pokračujte podle receptu.

Líbil se vám recept Zavináče? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat