Přepuštěné máslo ghí

Časová náročnost: 35 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Přepuštěné máslo ghí ve sklenici, postavené na dřevěném stole. Anna Kolásková

Přepuštěné máslo ghí znaly už i naše praprababičky, které ho běžně používaly při smažení, vaření i pečení. My jsme na něj malinko pozapomněli a zašlou slávu mu vrátili až prodejci, kteří ho uvedli na trh jako hotový výrobek. Ghí je přepuštěné máslo, které vznikne převařením. Tuk se oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Je vhodné i pro lidi s alergií na mléčné výrobky. Příprava ghí je snadná a rychlá. Pojďte si ho s námi vyzkoušet.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    Kostku másla (nebo více) nakrájíme na menší kousky a vložíme do rendlíku se silnějším dnem (aby se nepřipalovalo).
  • 2
    Zapneme sporák na nízký stupeň a máslo pomalu rozpouštíme. Ideálně co nejpomaleji, aby se nepřipálilo a neznehodnotilo.
  • 3
    Zhruba po 10 minutách se začne v másle tvořit bílá pěna – podmáslí, které odebíráme lžící.
  • 4
    Nevyhazujeme ho, je jedlé, a můžeme ho přidat třeba do buchty nebo do omáčky.
  • 5
    Pěnu nadále průběžně sbíráme.
  • 6
    Máslo začne bublat (odpařuje se tekutina) a na dně rendlíku se bude usazovat zlatá až hnědá pěna (podmáslí).
  • 7
    Po 30 minutách máme hotovo, máslo by mělo vonět po oříšcích.
  • 8
    Přecedíme ho přes čisté plátýnko do skleničky, necháme zchladnout a uchováváme v lednici.
  • 9
    Z 250 g másla budeme mít 200 g přepuštěného másla.
Tip

Jak využít ghí v kuchyni?

  • osmažte si na přepuštěném másle řízky, je to delikatesa
  • připravujte si na něm základy polévek
  • smažte na přepuštěném másle cibuli, nebude se vám připalovat
  • lžičku přepuštěného másla můžete přidat do ranní kaše
  • polévejte jím ovocné knedlíky nebo jej přidejte do krupicové kaše

Líbil se vám recept Přepuštěné máslo ghí? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.