Jsou zdravé, lehké a neskutečně dobré. Řeč je o dezertech, ve kterých nenajdete ani špetku mouky. Ne každý si totiž může dopřát klasické moučníkové dezerty jako bábovku, buchty či koláče. Zvlášť celiaci o tom ví své. Jiní se mouce vyhýbají kvůli postavě nebo chtějí zkusit něco nového. Máme pro vás recepty, které nezklamou a pochutná si na nich celá rodina i návštěva.
Ačkoli jsou následující dezerty bez mouky, nemusíte se bát, že by nedržely pohromadě. Jejich základ tvoří tvaroh, který má pojivé vlastnosti. Navíc je i zdraví prospěšný, obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vápník a další minerální látky a vitaminy. Na své si ale přijdou i milovníci čokolády, kteří si mohou připravit čokoládovou pěnu.
V mixéru rozmixujeme cottage sýr se šmakounem a cukrem. Poté přidáme jogurt, vejce, med a zpracujeme v hladké těsto. To nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem. Naplněnou formu vložíme do pekáče s vodou a pečeme 15−17 minut na 170 °C. Kontrolujeme pomocí špejle – když se na ni těsto nelepí, troubu vypneme a koláček necháme dojít dalších 15 minut.
Tip: Sháníte sýr cottage nejen na pečení? Až do úterý 21. 9. ho pořídíte v Albertu v akci za 19,90 Kč, případně v prodejnách Billa za 21,90 Kč.
Troubu si předem vyhřejeme na cca 175 °C. Mezitím v míse pomocí metličky rozmícháme dohladka tvaroh s vejci a oběma cukry. Poté přisypeme kokos, skořici, přidáme špetku soli a vše zamícháme. Pekáček vyložíme pečicím papírem, na který vylijeme hotovou směs na buchtu. Pomocí lžiček umístíme na vrch buchty švestková povidla a posypeme rozemletým kokosem. Pečeme 15–20 minut.
Tip: Výhodné balení povidel teď koupíte v prodejnách Lidl nebo Penny – 440 gramů vás v nich vyjde na 27,90 Kč.
Nakrájené jahody rozmixujeme s vanilkovým cukrem – pokud máme kompotované jahody, tak i s polovinou jejich šťávy. Poté vmícháme zakysanou smetanu a dáme vychladit do lednice. Mezitím si rozlámeme čokoládu, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Tekutou čokoládu rychle vmícháme do jahodové směsi. Hotovou čokopěnou ozdobíme jahody, zalijeme jahodovou šťávou a posypeme oříšky.
Tvaroh smícháme s mlékem, cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Poté pomalu vmícháme tuhý sníh z bílků a rozinky. Těsto nalijeme do vymaštěného pekáče nebo na větší pánev a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 12 minut. Horký trhanec roztrháme vidličkou a podáváme posypaný moučkovým cukrem, sezónním ovocem a zmrzlinou.
Kupte se slevou Vejce M.
Vyzkoušejte naše sladké recepty a buďte si jistí, že se na váš stůl začnou vracet čím dál tím častěji!