Bramborový salát v létě? Jasně, připravte si ho po španělsku

Bramborový salát po španělsku Martina Lancingerová

Španělsko – ještě donedávna jedna z nejnavštěvovanějších zemí světa, kam jsme se rádi na dovolenou vraceli i my, Češi. Letos to však s cestováním není tak snadné. Španělské sluníčko možná vyměníte letos za moravské, moře vám snad vynahradí to v Chorvatsku... a jídlo? To si můžete zkusit připravit doma a zavzpomínat u něj na své předešlé dovolené.

Přečtěte si také

Slupky od mandarinek nevyhazujte: Vyrobíte z nich levný pohlcovač pachů i lék na trávení
Slupky od mandarinek nevyhazujte: Vyrobíte z nich levný pohlcovač pachů i lék na trávení

Vzpomeňte si na španělskou vlajku. Možná si ji nevybavíte do všech detailů, ale pravděpodobně vám na mysl vyskočí červená a žlutá barva. Horizontální pruhy zdobí erb, v jehož barvách rozeznáte také bílou a černou barvu. A teď se podívejte na náš salát – vidíte to také? Svěží letní salát nejenže barevností opisuje vlajku oblíbené destinace, svou chutí vás tam možná i zavede.

Zkuste si připravit jednoduchou kombinaci plnou barev a dostaňte z hlavy omyl, že nejlepší bramborový salát máme tady v Česku. Jeho variantu inspirovanou Španělskem možná rádi zařadíte do svého jídelníčku mnohem častěji než recept na hutný bramborový salát po své babičce. Jednak je tento pokrm opravdová chuťová nálož, a navíc je výživově mnohem zajímavější než naše česká klasika, která obsahuje především hodně sacharidů a tuků. Ve španělské verzi najdete především vysoký obsah bílkovin a díky enzymům obsaženým v zelenině se pro vás stane daleko lépe stravitelnější.

Nebojte se salátu připravit o něco víc, než sníte k večeři, protože druhý den se vám bude skvěle hodit do práce jako lehký, ale výživný oběd.

Zdravý, svěží a perfektně chuťově vyladěný španělský salát Martina Lancingerová

Španělský bramborový salát

Ingredience na 2 porce:

  • 350 g brambor vhodných na salát – varný typ A
  • 2 větší rajčata
  • 1 velká žlutá paprika
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • ½ menší cibule
  • 30 g oliv bez pecky
  • 1 lžíce najemno pokrájené petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – kousky, ne drcený

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce.
  2. Rajčata rozkrájejte na osminky a vyndejte z nich semínka. Otřete papírovou utěrkou a nakrájejte na kostičky. Na malé kousky nakrájejte i papriku a uvařená vejce. Do mísy se zeleninou a vejci přidejte najemno pokrájenou cibulku, přepůlené olivy, petržel, olej, sůl a pepř.
  3. Promíchejte a dejte do lednice.
  4. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Spolu s tuňákem zlehka vmíchejte do připravené směsi, která se chladila v lednici.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz