Bramborový salát v létě? Jasně, připravte si ho po španělsku

Bramborový salát po španělsku Martina Lancingerová

Španělsko – ještě donedávna jedna z nejnavštěvovanějších zemí světa, kam jsme se rádi na dovolenou vraceli i my, Češi. Letos to však s cestováním není tak snadné. Španělské sluníčko možná vyměníte letos za moravské, moře vám snad vynahradí to v Chorvatsku... a jídlo? To si můžete zkusit připravit doma a zavzpomínat u něj na své předešlé dovolené.

Přečtěte si také

Eskimo mění název. Dánský výrobce oblíbené zmrzliny se rozhodl pro změnu
Eskimo mění název. Dánský výrobce oblíbené zmrzliny se rozhodl pro změnu

Vzpomeňte si na španělskou vlajku. Možná si ji nevybavíte do všech detailů, ale pravděpodobně vám na mysl vyskočí červená a žlutá barva. Horizontální pruhy zdobí erb, v jehož barvách rozeznáte také bílou a černou barvu. A teď se podívejte na náš salát – vidíte to také? Svěží letní salát nejenže barevností opisuje vlajku oblíbené destinace, svou chutí vás tam možná i zavede.

Zkuste si připravit jednoduchou kombinaci plnou barev a dostaňte z hlavy omyl, že nejlepší bramborový salát máme tady v Česku. Jeho variantu inspirovanou Španělskem možná rádi zařadíte do svého jídelníčku mnohem častěji než recept na hutný bramborový salát po své babičce. Jednak je tento pokrm opravdová chuťová nálož, a navíc je výživově mnohem zajímavější než naše česká klasika, která obsahuje především hodně sacharidů a tuků. Ve španělské verzi najdete především vysoký obsah bílkovin a díky enzymům obsaženým v zelenině se pro vás stane daleko lépe stravitelnější.

Nebojte se salátu připravit o něco víc, než sníte k večeři, protože druhý den se vám bude skvěle hodit do práce jako lehký, ale výživný oběd.

Zdravý, svěží a perfektně chuťově vyladěný španělský salát Martina Lancingerová

Španělský bramborový salát

Ingredience na 2 porce:

  • 350 g brambor vhodných na salát – varný typ A
  • 2 větší rajčata
  • 1 velká žlutá paprika
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • ½ menší cibule
  • 30 g oliv bez pecky
  • 1 lžíce najemno pokrájené petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – kousky, ne drcený

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce.
  2. Rajčata rozkrájejte na osminky a vyndejte z nich semínka. Otřete papírovou utěrkou a nakrájejte na kostičky. Na malé kousky nakrájejte i papriku a uvařená vejce. Do mísy se zeleninou a vejci přidejte najemno pokrájenou cibulku, přepůlené olivy, petržel, olej, sůl a pepř.
  3. Promíchejte a dejte do lednice.
  4. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Spolu s tuňákem zlehka vmíchejte do připravené směsi, která se chladila v lednici.