Bramborový salát v létě? Jasně, připravte si ho po španělsku

Bramborový salát na španělský způsob rozdělen do dvou misek, rajčata, cibule, vidlička Martina Lancingerová / Kupi.cz

Španělsko – jedna z nejnavštěvovanějších zemí světa, kam se rádi na dovolenou vracíme i my Češi. Pokud vám však výlet do zahraničí letos nevyšel a sluníčko jste si užívali jen v našich končinách, nezoufejte. Můžete si doma zkusit připravit jídlo, které vás k moři přenese.

Přečtěte si také

Billa se do toho opřela. Přichází s novou identitou a plánuje otevřít až 80 dalších poboček

Zamilujte se do španělské kuchyně

Vzpomeňte si na španělskou vlajku. Možná si ji nevybavíte do všech detailů, ale pravděpodobně vám na mysl vyskočí červená a žlutá barva. Horizontální pruhy zdobí erb, v jehož barvách rozeznáte také bílou a černou barvu.

A teď se podívejte na náš salát – vidíte to také? Svěží letní salát nejenže barevností opisuje vlajku oblíbené destinace, svou chutí vás tam možná i zavede.

Bez brambor se neobejdete

Zkuste si připravit jednoduchou kombinaci plnou barev a dostaňte z hlavy omyl, že nejlepší bramborový salát máme tady v Česku. Jeho variantu inspirovanou Španělskem možná rádi zařadíte do svého jídelníčku mnohem častěji než recept na hutný bramborový salát po své babičce.

Jednak je tento pokrm opravdová chuťová nálož, navíc je výživově mnohem zajímavější než naše česká klasika, která obsahuje především hodně sacharidů a tuků. Ve španělské verzi najdete vysoký obsah bílkovin a díky enzymům obsaženým v zelenině se pro vás stane daleko stravitelnějším.

Tip: Nebojte se salátu připravit o něco víc, než sníte k večeři, protože druhý den se vám bude skvěle hodit do práce jako lehký, ale výživný oběd.

Odlehčený bramborový salát se zeleninou a tuňákem, rajče, cibule, vidlička Martina Lancingerová / Kupi.cz

Jak na španělský bramborový salát?

Ingredience na 2 porce:

  • 350 g brambor vhodných na salát – varný typ A
  • 2 větší rajčata
  • 1 velká žlutá paprika
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • ½ menší cibule
  • 30 g oliv bez pecky
  • 1 lžíce najemno pokrájené petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – kousky, ne drcený
Salát Caponata

Salát Caponata

Italský salát Caponata je plný šťavnaté zeleniny, která vás skvěle povzbudí a dodá potřebné vitamíny. Svým složením malinko připomíná ratatouille. Vychutnat si ho můžete buď jen tak samotný nebo s opečenou bagetkou.

Časová náročnost: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední
Salát Caponata

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce.
  2. Rajčata rozkrájejte na osminky a vyndejte z nich semínka. Otřete papírovou utěrkou a nakrájejte na kostičky. Na malé kousky nakrájejte i papriku a uvařená vejce. Do mísy se zeleninou a vejci přidejte najemno pokrájenou cibulku, přepůlené olivy, petržel, olej, sůl a pepř.
  3. Promíchejte a dejte do lednice.
  4. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Spolu s tuňákem zlehka vmíchejte do připravené směsi, která se chladila v lednici.