Okurková polévka na kocovinu aneb Co se dá uvařit z kyselých okurek?

Nakládané okurky nabízejí překvapivě mnoho využití Canva

Kyselé okurky nejsou jen ozdobou masových pokrmů nebo lahůdkou na tradičním chlebíčku. Co takhle uvařit si z nakládaných a oblíbených kyselých okurek polévku či omáčku? Inspirujte se a dopřejte si lahodnou a vydatnou polévku, která vás příjemně překvapí. Chutí i účinky – třeba při boji s nepříjemnými následky prohýřené noci.

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Kocovina nemá šanci

Nejen silný masový vývar je účinným pomocníkem v boji proti kocovině. Pokud se chystáte vyrazit na letní večírek, bude se vám hodit chutná okurková polévka, jejíž recept pochází ze sousedního Polska. Vydatný pokrm klidně nahradí i hlavní chod a s jeho chutí můžete experimentovat – v Polsku se totiž připravuje s kvašenými okurky a namísto smetany může být použita kysaná smetana. Zkusíte náš recept? Připravte si:

  • 1 litr vývaru
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 400 g brambor
  • 250 g kyselých okurek
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kopru
  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • lák z okurek

Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu osolte, okořeňte a nechte jemně zezlátnout. Poté přidejte nakrájené okurky, brambory a bobkový list a vše zalijte silným vývarem. Vařte zhruba půl hodiny. Před koncem vaření přidejte nasekaný kopr a smetanu pro zjemnění chuti. Prohřejte a dochuťte lákem z okurek.

Zavařovací hrnec nejen na okurky v akci
Nakládané okurky v kyselém nálevu se dají využít v mnoha receptech Canva

Základní okurková omáčka

Můžete si ji dopřát k pečenému masu nebo si na ní pochutnat ve vegetariánské verzi. Okurková omáčka vám zachutná zejména s dobrým, nejlépe domácím, houskovým knedlíkem. Připravte si:

  • 750 ml hovězího vývaru
  • nakrájené kyselé okurky
  • nové koření
  • pepř a sůl
  • bobkový list
  • tymián
  • 120 ml zakysané smetany
  • citronovou šťávu
  • lžičku hořčice
  • cukr
Nakládané okurky v akci

Vývar přiveďte k varu, okořeňte a povařte spolu s nakrájenými okurkami. V zakysané smetaně vymíchejte lžíci hladké mouky a lžičku hořčice. Tuto připravenou směs použijte na zahuštění omáčky. Nakonec vařte ještě zhruba 20 minut. Podle chuti osolte, okyselte citronovou šťávou (nebo lákem) a cukrem. Můžete podávat třeba s hovězí pečení. Přejeme vám dobrou chuť.

Tip: Jednou z možností, jak připravit chutné omáčky a masové pokrmy, je pomalý hrnec. Umožňuje několikahodinové vaření bez vaší přítomnosti. Pomalý hrnec aneb pomocníka pro opravdové gurmány najdete v letácích Datart a Elektro World na Kupi.