Kyselé okurky nejsou jen ozdobou masových pokrmů nebo lahůdkou na tradičním chlebíčku. Co takhle uvařit si z nakládaných a oblíbených kyselých okurek polévku či omáčku? Inspirujte se a dopřejte si lahodnou a vydatnou polévku, která vás příjemně překvapí. Chutí i účinky – třeba při boji s nepříjemnými následky prohýřené noci.
Nejen silný masový vývar je účinným pomocníkem v boji proti kocovině. Pokud se chystáte vyrazit na letní večírek, bude se vám hodit chutná okurková polévka, jejíž recept pochází ze sousedního Polska. Vydatný pokrm klidně nahradí i hlavní chod a s jeho chutí můžete experimentovat – v Polsku se totiž připravuje s kvašenými okurky a namísto smetany může být použita kysaná smetana. Zkusíte náš recept? Připravte si:
Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu osolte, okořeňte a nechte jemně zezlátnout. Poté přidejte nakrájené okurky, brambory a bobkový list a vše zalijte silným vývarem. Vařte zhruba půl hodiny. Před koncem vaření přidejte nasekaný kopr a smetanu pro zjemnění chuti. Prohřejte a dochuťte lákem z okurek.
Kupte se slevou Zavařovací hrnec Switch On EA-A0101.
Můžete si ji dopřát k pečenému masu nebo si na ní pochutnat ve vegetariánské verzi. Okurková omáčka vám zachutná zejména s dobrým, nejlépe domácím, houskovým knedlíkem. Připravte si:
Kupte se slevou Okurky Znojmia.
Vývar přiveďte k varu, okořeňte a povařte spolu s nakrájenými okurkami. V zakysané smetaně vymíchejte lžíci hladké mouky a lžičku hořčice. Tuto připravenou směs použijte na zahuštění omáčky. Nakonec vařte ještě zhruba 20 minut. Podle chuti osolte, okyselte citronovou šťávou (nebo lákem) a cukrem. Můžete podávat třeba s hovězí pečení. Přejeme vám dobrou chuť.
Tip: Jednou z možností, jak připravit chutné omáčky a masové pokrmy, je pomalý hrnec. Umožňuje několikahodinové vaření bez vaší přítomnosti. Pomalý hrnec aneb pomocníka pro opravdové gurmány najdete v letácích Datart a Elektro World na Kupi.