Upečte si rychlé ořechové sušenky. Zdravá svačinka i dekorace na stůl

Domácí ořechové sušenky v dóze Jana Albrechtová

Mít v kuchyni na stole sušenky „jen tak na chuť“ se prostě hodí. Ať už pro vás, když vás honí mlsná, děti nebo neohlášenou návštěvu. Navíc sušenky v nějaké zajímavé nádobě působí jako perfektní dekorace, přičemž její největší výhodou je to, že ji můžete sníst.

Přečtěte si také

Prozkoumejte nejnovější trendy v oblasti zdravého stravování. Na co byste se měli letos zaměřit?

Ovesné sušenky jen tak ke kafíčku anebo čaji si můžete samozřejmě koupit i v obchodě, ale rozbalit sáček a vysypat jej do dózy zvládne každý a zkrátka to není ono. Z takové práce nebudete mít dobrý pocit, tak proč si je nepřipravit doma sami?

4 důvody, proč si upéct sušenky doma

  1. Budete moci říct, že jste je dělali opravdu sami a jsou domácí!
  2. Budete vědět, co všechno jste do těchto sušenek dali.
  3. S každým dalším pečením budete moci svou recepturu rozvíjet a případně vylepšovat.
  4. Každá sušenka bude trošku jiná, jak už to u domácích výrobků bývá.
Domácí ořechová sušenka na dlani Jana Albrechtová
Máslo v akci se do receptu bude hodit

Kupte se slevou Máslo.

Porovnat slevy

Tyto sušenky jsou ovesné a je v nich také poměrně hodně oříšků. Jakékoli ingredience můžete samozřejmě ubrat a nahradit případně zdravější anebo méně kalorickou variantou. Zároveň nejsou ale sušenky příliš sladké. Dominuje v nich spíše chuť ořechů, přičemž jemná sladkost se dostaví až po chvíli. Nejsou sice nejvhodnější v případě diety (zejména díky máslu a medu), ale zdravé rozhodně jsou (díky ořechům a ovesným vločkám).

Co budete na sušenky potřebovat?

  • 400 g ovesné mouky
  • 200 g másla
  • 200 g medu
  • 100 g mletých nebo drcených mandlí
  • 100 g mletých nebo drcených vlašských ořechů
  • 2 lžičky kypřicího prášku

Kde vzít ovesnou mouku?

Můžete použít ovesnou mouku, ale super budou sušenky i z celých ovesných vloček. Osobně používám ovesné vločky z Lidlu, které jsou jemné a stojí pár korun. U sušenek mám však raději, když jsou hladké, a proto si ovesné vločky sama melu. Samozřejmě si však můžete ovesnou mouku také koupit třeba v dm Drogerii.

Ovesná mouka v bio kvalitě bez lepku
Těsto na domácí ořechové sušenky v mixéru Jana Albrechtová

Postup přípravy

Na mírném plameni na pánvičce opražte nasucho oříšky. Nemusíte je samozřejmě pražit, nicméně díky tomuto druhu přípravy se u nich více rozvine jejich chuť a vůně. Při pražení však postupujte šetrně, ať v nich nezničíte zdraví prospěšné látky. Mělo by stačit 10–15 minut, možná i méně.

Pražení ořechů na pánvi Jana Albrechtová

Mezitím si můžete umlít vločky. Jednoduše nasypte obsah sáčku do mixéru a zapněte jej na nejvyšší rychlost. Jakmile budou oříšky hotové, rozpusťte si máslo. Jestliže máte med zcukernatělý, rozpusťte si i ten a všechno zpracujte dohromady.

Těsto na domácí ořechové sušenky Jana Albrechtová

Záleží jen na vás, jaké tvary budete dělat, můžete sušenky zkusit klidně i vykrajovat. Mnohem snazší je však udělat si sušenková kolečka.

Těsto na domácí ořechové sušenky na dřevěném vále Jana Albrechtová

Uválejte si váleček a ten pak rozkrájejte na menší části. Vytvarujte jednotlivá kolečka a vyskládejte je na plech.

Domácí ořechové sušenky na pečicím papíru Jana Albrechtová

Plech se sušenkami dejte do trouby a pečte na 150 °C dozlatova. Mimochodem, sušenky nádherně, ale opravdu nádherně provoní celou kuchyň.

Domácí ořechové sušenky na pečicím papíru Jana Albrechtová

Pochlubte se!

Jasně! Sušenky se vám určitě povedly a byla by obrovská škoda, kdybyste je schovali do spíže.

Domácí ořechové sušenky v dóze Jana Albrechtová

Tip redaktorky Jany:

Sušenky můžete skladovat třeba ve skleněné dóze, ozdobené jutovým provázkem. Dózu pořídíte např. v prodejnách Ikea, Orion či Kitos. Prolistujte si akční letáky bydlení a zahrady ve vašem okolí.