Dezert pro nečekanou návštěvu: Recept na tvarohové koblížky, které připravíte za pár minut

Talíř s hromadou koblížků vyskládaných na sobě Martina Lancingerová / Kupi.cz

Chystá se k vám návštěva, anebo se naopak chystáte na návštěvu vy a nechcete dorazit s prázdnýma rukama? Během chvíle můžete vytvořit nadýchané, jemné koblížky z tvarohového těsta, které si zamilují děti i dospělí. Uvidíte, že sklidí větší obdiv než další lahev vína.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Koblihy mají dlouhou tradici

Historie koblih sahá až do doby starověkého Říma, kdy bylo kulatému pečivu přezdíváno „globuli“. V našich končinách jsou spojeny především s érou Rakouska-Uherska. Údajně poprvé tuto lahůdku upekla pekařka Cäcilie Krapf ve Vídni během masopustu v roce 1690. V Německu se koblížkům říká „krapfen“ na počest této tvůrkyně.

Další zajímavý příběh se váže k jednomu berlínskému cukráři, který v 18. století pekl koblihy ve tvaru dělových koulí pro vojáky ve válce. A aby byly tyto „dělové koule“ opravdu dokonalé, nesměla chybět typická a tradiční meruňková náplň. Tak se začala psát historie těchto oblíbených pochoutek, které se dodnes těší oblibě po celém světě.

Donuty z hořké čokolády
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Donuty z hořké čokolády

Křupavé čokoládové donuty, to je lahodná pochoutka, kterou zvládne připravit každý. Tyto dobroty ve tvaru koblížků jsou ideální, když máte chuť na něco sladkého, ale nechcete péct nebo dělat nic moc složitého.

Donuty z hořké čokolády

Recept na tvarohové koblížky

Nemusíte být mistrem cukrářem, abyste své blízké pohostili zlatavými koblížky lehkými jako pírko. S tímto receptem je zvládnete připravit během několika málo minut. A potřebujete na to jen pár surovin, které doma běžně najdete.

Ingredience:

  • 200 g měkkého polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 220 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení
Talíř s koblížky a tři koblížky vedle něj Martina Lancingerová / Kupi.cz

Postup:

  1. Tvaroh s vejci, tuzemákem a vanilkovým extraktem prošlehejte metlou. Do mísy přidejte hladkou mouku, kypřicí prášek a důkladně promíchejte.
  2. Do hrnce nalijte olej, aby v něm mohly koblížky plavat.
  3. Pomocí dvou čajových lžiček vykrajujte do rozpáleného oleje pokud možno kulaté koblížky a smažte dozlatova. Vyndejte a nechte okapat na papírové utěrce.
  4. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.

Dobrou chuť!

Zdroje: autorský recept a foto Martina Lancingerová, regiony.rozhlas.cz