Vyzkoušejte zdravé bábovky, které zachutnají i dětem

Bábovka posypaná cukrem Kim Kuperkova / Shutterstock.com

Bábovka patří mezi oblíbené moučníky nejen na sváteční stůl. Každý zná klasickou mramorovou, olejovou či tvarohovou. Co si ale zaexperimentovat a zkusit bábovku ze Šmakouna, jablek nebo jogurtu? Nejenže jsou zdravé a vláčné, ale i dobré. Sklidíte s nimi úspěch u dětí i dospělých.

Přečtěte si také

Kdy je ideální čas na přezutí pneumatik na letní? Rozhodující je počasí
Kdy je ideální čas na přezutí pneumatik na letní? Rozhodující je počasí

Švestková bábovka ze Šmakouna

Šmakoun je ryze česká potravina vyrobená z vaječného bílku, která neobsahuje žádné tuky, lepek ani laktózu. Oslazený je jen mírně sukralózou a pojí ho vláknina. Má vysoký obsah bílkovin, které jsou nezbytné pro udržení svalové hmoty, a jen malé množství kalorií.

Do tohoto receptu se skvěle hodí špaldová mouka, která se vyrábí z pšenice špaldy. Ta na rozdíl od jiných obilovin neprošla šlechtěním, tudíž v ní zůstal zachovaný vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny, díky které je dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže.

Recept na švestkovou bábovku ze Šmakouna

Ingredience:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 balení Šmakouna švestka se skořicí (obsahuje 2 válečky po 100 gramech)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžičky skořicového cukru
  • prášek do pečiva
  • máslo

Jak na to?

Vejce s oběma cukry vyšleháme do pěny, přidáme prášek do pečiva, nastrouhaného Šmakouna a další zbylé suroviny a zpracujeme za pomoci mixéru v těsto. Bábovkovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. V předehřáté troubě pečeme 30 minut.

Tip: Pokud neholdujete švestkám, sáhněte v obchodě po Šmakounu meruňka.

Švestková bábovka ze Šmakouna. Marika Habertová

Jablečná bábovka bez mouky a cukru

Tuto zdravou bábovku si mohou dopřát i lidé s bezlepkovou a bezlaktózovou dietou. Neobsahuje totiž žádnou mouku ani mléko. A ačkoli je bez cukru, je sladká díky medu a javorovému sirupu.

Ingredience:

  • 3 velké hrsti ovesných vloček bez lepku do těsta (pokud netrpíte celiakií zvolte klasické vločky)
  • 1 velká hrst ovesných vloček na vymazání formy
  • 3 ks jablek
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrst oloupaných mandlí
  • 1 bezlepkový prášek do pečiva (případně normální, pokud nemáte bezlepkovou dietu)

Jak na to?

Ovesné vločky rozmixujeme najemno a část si dáme stranou na vymazání formy. Ke zbylým rozmixovaným vločkám přidáme rozemleté mandle a oloupaná a nastrouhaná jablka zbavená jádřinců. Do připravené směsi přidáme rozpuštěný kokosový olej, vejce, med, javorový sirup, kakao, mletou skořici a důkladně smícháme dohromady.

Formu na bábovku vymažeme tuhým kokosovým olejem a vysypeme zbytkem rozemletých ovesných vloček. Pečeme v troubě na 180 °C zhruba 20 až 30 minut.

Jogurtová bábovka bez laktózy

Na své si přijdou i ti, kteří dodržují bezlaktózovou dietu, a přitom milují vláčné bábovky, jejichž hlavní přísadou bývají mléčné produkty (tvaroh, jogurt). Obavy není třeba mít ani z vymazaní formy, v obchodech se poohlédněte po bezlaktózovém másle.

Ingredience:

  • 200 g bílého jogurtu bez laktózy
  • 250 g žitné mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 ml oleje
  • bezlaktózové máslo na vymazání formy

Jak na to?

Do mísy dáme prosátou mouku, prášek do pečiva, oba cukry a smícháme dohromady. Poté přidáme jogurt, vejce a oleje a smícháme pomocí mixéru. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 180 °C.