IKEA prozradila svůj tajný recept na masové kuličky s omáčkou. Odteď si je můžete připravit doma

Švédské masové kuličky Ika Rahma H / Shutterstock.com

Není tajemstvím, že obchodní domy IKEA lákají své zákazníky nejen na pěkný a levný nábytek a bytové doplňky, ale také na švédské speciality podávané v jejich restauraci. Nejoblíbenější jsou bezesporu masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami. Tajemstvím ovšem až donedávna zůstával recept na jejich přesnou přípravu. To už neplatí. Připravte si je s námi i vy.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Ochutnejte oblíbený švédský pokrm

Švédské masové kuličky, známé také jako „Köttbullar“, jsou tradičním švédským pokrmem, který se skládá z malých kuliček mletého masa, obvykle hovězího a vepřového.

Tyto kuličky jsou často pečené, případně smažené a podávané s bramborovou kaší, omáčkou nebo na švédském stole jako součást bohatého oběda nebo večeře. Jsou symbolem švédské kuchyně a oblíbeným jídlem jak doma, tak i v restauracích po celém světě.

Falafel
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Falafel

Falafel jsou malé smažené kuličky nebo placičky z cizrny původem z Egypta. Uvnitř měkký a krémový a na povrchu křupavý, hotový falafel je výborný v pita chlebu doplněný zeleninou nebo s dipem a pečivem. Zkuste si připravit toto arabské pouliční jídlo, které si oblíbil celý svět, podle našeho receptu.

Falafel

Recept na švédské masové kuličky

Ingredience na přípravu cca 4 porcí masových kuliček:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g strouhanky
  • 1 vajíčko
  • 5 lžiček mléka
  • sůl a pepř
Masové kuličky v omáčce na pánvi Marian Weyo / Shutterstock.com

Ingredience na přípravu krémové omáčky:

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup:

  1. V míse smícháme hovězí a vepřové maso a důkladně je v rukou promneme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, vajíčko a mléko. Osolíme, opepříme a vše společně promícháme.
  2. Z masové směsi vytvarujeme malé kuličky, které necháme před přípravou ideálně 2 hodiny zakryté odpočívat v lednici (budou během smažení a pečení snáze držet tvar i konzistenci).
  3. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a masové kuličky ze všech stran osmahneme. Jakmile budou na povrchu hnědé a opečené, umístíme je do pekáče a zakryjeme víkem. Necháme péct asi 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
  4. Mezitím si připravíme krémovou omáčku. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a chvíli mícháme, dokud nám nevznikne jíška. Poté za stálého míchání přilijeme zeleninový a hovězí vývar, smetanu, sójovou omáčku a hořčici. Vše společně přivedeme k varu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Masové kuličky podáváme přelité omáčkou a s brusinkovým džemem. Jako přílohu můžeme zvolit brambory, hranolky nebo bramborovou kaši.
Smetanová houbová omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Smetanová houbová omáčka

Smetanová houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky podávané s knedlíkem. Tuto výbornou omáčku můžete přidat k vařenému i pečenému masu i k plátkům masa z pánve.

Smetanová houbová omáčka

Tip na závěr

Brusinkový džem s celými brusinkami seženete téměř v každém supermarketu (Billa, Lidl, Globus apod.) v oddělení džemů nebo konzervovaného ovoce. Pod svou značkou je prodává i sám obchodní dům IKEA.

Výrobky IKEA je možné po celou dobu nakupovat online a brusinky, včetně dalších švédských specialit, si tak můžete k nákupu přihodit. A pokud se vám nechce vařit vůbec, můžete si zde koupit i jejich originální masové kuličky v mražené verzi (cena 249 Kč/kg).

Zdroje: sweden.se, ikea.com