IKEA prozradila svůj tajný recept na masové kuličky s omáčkou. Odteď si je můžete připravit doma

IKEA prozradila svůj tajný recept na masové kuličky. Připravte si je doma i vy! Canva

Není tajemstvím, že obchodní domy IKEA lákají své zákazníky nejen na pěkný a levný nábytek a bytové doplňky, ale také na švédské speciality podávané v jejich restauraci. Nejoblíbenější jsou bezesporu masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami. Tajemstvím ovšem až donedávna zůstával recept na jejich přesnou přípravu. To už neplatí. Pro všechny příznivce tohoto pokrmu v karanténě vyslala IKEA svůj recept do světa. Připravte si je s námi i vy!

Přečtěte si také

Vypěstujte si vlastní zásobu čerstvé stévie. Zdravěji s ní osladíte kávu, dorty i snídaně
Vypěstujte si vlastní zásobu čerstvé stévie. Zdravěji s ní osladíte kávu, dorty i snídaně

Recept na IKEA švédské masové kuličky s krémovou omáčkou

Ingredience na přípravu cca 4 porcí masových kuliček:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g strouhanky
  • 1 vajíčko
  • 5 lžiček mléka
  • sůl a pepř

Ingredience na přípravu krémové omáčky:

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup:

  1. V míse smícháme hovězí a vepřové maso a důkladně je v rukou promneme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, vajíčko a mléko. Osolíme, opepříme a vše společně promícháme.
  2. Z masové směsi vytvarujeme malé kuličky, které necháme před přípravou ideálně 2 hodiny zakryté odpočívat v lednici (budou během smažení a pečení snáze držet tvar a konzistenci).
  3. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a masové kuličky ze všech stran osmahneme. Jakmile budou na povrchu hnědé a opečené, umístíme je do pekáče a zakryjeme víkem. Necháme péct asi 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
  4. Mezitím si připravíme krémovou omáčku. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a chvíli mícháme, dokud nám nevznikne jíška. Poté za stálého míchání přilijeme zeleninový a hovězí vývar, smetanu, sójovou omáčku a hořčici. Vše společně přivedeme k varu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Masové kuličky podáváme přelité omáčkou a s brusinkovým džemem. Jako přílohu můžeme zvolit brambory, hranolky nebo bramborovou kaši.

Tip na závěr

Brusinkový džem s celými brusinkami seženete téměř v každém supermarketu (Billa, Lidl, Globus apod.) v oddělení džemů nebo konzervovaného ovoce. Pod svou značkou je prodává i sám obchodní dům IKEA.

Výrobky IKEA je možné po celou dobu nakupovat online a brusinky, včetně dalších švédských specialit, si tak můžete k nákupu přihodit. A pokud se vám nechce vařit vůbec, můžete si zde koupit i jejich originální masové kuličky mražené (cena 159 Kč/kg) a mix na přípravu krémové omáčky v prášku (cena 25 Kč za balení).