IKEA prozradila svůj tajný recept na masové kuličky s omáčkou. Odteď si je můžete připravit doma

IKEA prozradila svůj tajný recept na masové kuličky. Připravte si je doma i vy! Canva

Není tajemstvím, že obchodní domy IKEA lákají své zákazníky nejen na pěkný a levný nábytek a bytové doplňky, ale také na švédské speciality podávané v jejich restauraci. Nejoblíbenější jsou bezesporu masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami. Tajemstvím ovšem až donedávna zůstával recept na jejich přesnou přípravu. To už neplatí. Pro všechny příznivce tohoto pokrmu v karanténě vyslala IKEA svůj recept do světa. Připravte si je s námi i vy!

Přečtěte si také

Heinz našel muže, který přežil měsíc na moři jen díky kečupu. Chce mu koupit loď
Heinz našel muže, který přežil měsíc na moři jen díky kečupu. Chce mu koupit loď

Recept na IKEA švédské masové kuličky s krémovou omáčkou

Ingredience na přípravu cca 4 porcí masových kuliček:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g strouhanky
  • 1 vajíčko
  • 5 lžiček mléka
  • sůl a pepř

Ingredience na přípravu krémové omáčky:

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup:

  1. V míse smícháme hovězí a vepřové maso a důkladně je v rukou promneme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, vajíčko a mléko. Osolíme, opepříme a vše společně promícháme.
  2. Z masové směsi vytvarujeme malé kuličky, které necháme před přípravou ideálně 2 hodiny zakryté odpočívat v lednici (budou během smažení a pečení snáze držet tvar a konzistenci).
  3. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a masové kuličky ze všech stran osmahneme. Jakmile budou na povrchu hnědé a opečené, umístíme je do pekáče a zakryjeme víkem. Necháme péct asi 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
  4. Mezitím si připravíme krémovou omáčku. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a chvíli mícháme, dokud nám nevznikne jíška. Poté za stálého míchání přilijeme zeleninový a hovězí vývar, smetanu, sójovou omáčku a hořčici. Vše společně přivedeme k varu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Masové kuličky podáváme přelité omáčkou a s brusinkovým džemem. Jako přílohu můžeme zvolit brambory, hranolky nebo bramborovou kaši.

Tip na závěr

Brusinkový džem s celými brusinkami seženete téměř v každém supermarketu (Billa, Lidl, Globus apod.) v oddělení džemů nebo konzervovaného ovoce. Pod svou značkou je prodává i sám obchodní dům IKEA.

Výrobky IKEA je možné po celou dobu nakupovat online a brusinky, včetně dalších švédských specialit, si tak můžete k nákupu přihodit. A pokud se vám nechce vařit vůbec, můžete si zde koupit i jejich originální masové kuličky mražené (cena 159 Kč/kg) a mix na přípravu krémové omáčky v prášku (cena 25 Kč za balení).