Co je to ghí? Už naše prababičky smažily na přepuštěném másle

Přepuštěné máslo ghí ve sklenici Anna Kolásková

Naše prababičky a praprababičky ho znaly a běžně používaly při smažení, vaření i pečení. My jsme na něj trošku pozapomněli a zašlou slávu mu vrátili až prodejci, kteří ho začali nabízet v obchodech jako hotový výrobek. Řeč je o přepuštěném másle, které ajurvéda nazývá jako ghí, anglicky ghee.

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

Z čeho se skládá klasické máslo

Klasické máslo, které v kostce koupíte v obchodě, se skládá z tuku a podmáslí, což je bílá tekutina. Pokud si to neumíte představit, vzpomeňte si na videa o výrobě domácího másla. Vezme se smetana, která se šlehá tak dlouho, dokud nevznikne máslo a neodstředí se druhotný produkt, kterým je právě podmáslí.

Proč se máslo přepaluje

Podmáslí je samozřejmě jedlé a velmi chutné, ale v másle se nám příliš nehodí. Poměrně rychle se kazí (máslo žlukne) a při smažení se přepaluje jako bílá pěna. Pokud jste někdy zkoušeli smažit řízky na másle, asi víte, že to moc nejde. Máslo se přepaluje a na řízcích vznikají černé skvrny. Je to tím, že klasické máslo vydrží jen do 180 °C. Proto je potřeba z něj oddělit podmáslí, abychom získali čistý tuk. A tomuto procesu se právě říká přepouštění másla.

Low carb kuřecí řízky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Low carb kuřecí řízky

Low carb kuřecí řízky, po kterých se jen zapráší? S naším receptem to nebude žádný problém. Tyto kuřecí řízky můžete připravit kdykoli a při jakékoli příležitosti, třeba jako zdravější alternativu slavnostní vánoční tabule.

Low carb kuřecí řízky

Proč používat přepuštěné máslo?

Na rozdíl od klasického másla vydrží přepuštěné máslo až 250 °C, proto se na něm dají krásně dozlatova osmažit již zmíněné řízky. Další výhoda spočívá v délce trvanlivosti. Čistý tuk, kterým přepuštěné máslo je, vydrží při správném skladování až několik měsíců a nekazí se. Naše prababičky, které neměly lednice, takto máslo běžně uchovávaly.

Čím se liší přepuštěné máslo od ghí?

Výrobci někdy přepuštěné máslo označují jako ghí, což je pojem, který pochází z ajurvédské medicíny. De facto se ale jedná o totožný produkt pouze s tím rozdílem, že ghí se údajně připravuje až 90 minut, kdežto na přepuštěné máslo vám stačí 30 minut.

Chuť i účinky nicméně bývají velmi podobné. Jediný rozdíl může být v základní surovině, kterou je máslo. Pokud byste ghí kupovali v obchodě, dávejte si pozor na cenu. Při domácí výrobě vás 200 g přepuštěného másla vyjde jako jedna kostka kupovaného másla, tedy na 40 až 60 Kč. Cena koupeného ghí ale může být až trojnásobná!

Bílou pěnu sbírejte lžící. Anna Kolásková

Jak si vyrobit domácí přepuštěné máslo

Na 200 g přepuštěného másla budete potřebovat 250 g másla, tedy 1 kostku. Můžete jej samozřejmě vyrábět z více kostek najednou.

Postup

  1. Kostku másla (nebo více) nakrájejte na menší kousky a vložte do rendlíku se silnějším dnem (aby se nepřipalovalo).
  2. Zapněte sporák na nízký stupeň a máslo pomalu rozpouštějte. Ideálně co nejpomaleji, aby se nepřipálilo a neznehodnotilo.
  3. Zhruba po 10 minutách se začne v másle tvořit bílá pěna – podmáslí, které odebírejte lžící. Nevyhazujte ho, je jedlé, a můžete ho přidat třeba do buchty nebo do omáčky.
  4. Pěnu nadále průběžně sbírejte. Máslo bude bublat (odpařuje se tekutina) a na dně rendlíku se bude usazovat zlatá až hnědá pěna (podmáslí).
  5. Po 30 minutách je hotovo, máslo by mělo vonět po oříšcích.
  6. Přeceďte ho přes čisté plátýnko do skleničky, nechte zchladnout a uchovávejte v lednici.

5 tipů, jak používat přepuštěné máslo

  • Osmažte si na přepuštěném másle řízky. Je to delikatesa.
  • Připravujte na něm základy polévek.
  • Smažte na přepuštěném másle cibuli, nebude se připalovat.
  • Lžičku přepuštěného másla přidejte do ranní kaše.
  • Polévejte jím ovocné knedlíky nebo jej přidávejte do krupicové kaše.

Dobrou chuť!

Zdroj: kupi.cz