Co se starým chlebem? Připravte si salát panzanella

Salát panzanella s kousky chleba udělá radost například k večeři Martina Lancingerová

Jídlem plýtvá neuvěřitelná spousta lidí a někdy zbytečně. Vyhazují se potraviny, které by se daly ještě zkonzumovat, a to bez jakýchkoli problémů. Chléb, který už neláká k namazání čerstvou pomazánkou nebo máslem, nemusíte také nutně házet do koše. Připravte si z něj základ salátu panzanella – křupavé krutony, které do sebe vtáhnou pikantní chuť zálivky.

Přečtěte si také

Oblíbená služba Masterpass v říjnu končí. Dejte si pozor, ať nepřijdete o své účtenky do účetnictví
Oblíbená služba Masterpass v říjnu končí. Dejte si pozor, ať nepřijdete o své účtenky do účetnictví

Salát panzanella sice nepotřebuje čerstvé pečivo, na čem si ale stojí, jsou vynikající čerstvá rajčata. Dejte si na jejich výběru záležet, protože tvoří hlavní složku celého pokrmu. Tento originální salát je prakticky jen o rajčatech, chlebu, zálivce, cibulce a bazalce. Ale nebojte se do něj na osvěžení přidat i trochu okurky anebo lehce nasládlou papriku.

Pro zvýšení výživové hodnoty pokrmu můžete nakonec přidat ještě kousky ryby (například i konzervovaného tuňáka), anebo natrhanou mozzarellu.

K dokonalému jídlu stačí pár kvalitních surovin Martina Lancingerová

Recept na salát panzanella

Suroviny na 2 porce:

  • 2 krajíce chleba
  • olivový olej
  • sůl
  • 500 g rajčat (mix)
  • 150 g salátové okurky
  • ½ menší červené cibule
  • 1,5 lžíce octa – můžete použít vinný, balzamikový aj.
  • čerstvě mletý pepř
  • bazalka
Do salátu můžete přidat i kousky ryby anebo mozzarellu Martina Lancingerová

Postup:

  1. Chléb natrhejte na menší kusy. V míse lehce zakápněte olivovým olejem a osolte. Promíchejte a rozprostřete na plech. Vložte do trouby vyhřáté na 150 °C (horkovzduch) a pečte krutony dozlatova. Bude to trvat 10 minut.
  2. Rajčata nakrájejte na větší kusy – větší rajčata na měsíčky, cherry rajčata přepulte. Okurku nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte na jemné měsíčky. Dejte zeleninu do mísy a zalijte octem. Nechte 5 minut odpočívat.
  3. Poté zeleninu zakápněte olivovým olejem, přidejte sůl, čerstvě mletý pepř, lístky bazalky a krutony. Vše důkladně promíchejte a servírujte.
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!