5 tipů, jak si usnadnit úklid a mít byt jako ze škatulky za pár minut

Žena v pracovním rukavicích si plácla s dcerou Drpixel / Shutterstock.com

Dali jste si v novém roce předsevzetí, že budete doma více udržovat pořádek? Pak pro vás máme tipy, jak si usnadnit i tuto neoblíbenou činnost. Poradíme vám, jak na pořádný úklid domova, který hravě zvládne úplně každý.

Přečtěte si také

Chyby při třídění odpadu dělá každý z nás. Vyvaruje se jich a třiďte tak, jak se má

Jak snadno zvládnout úklid domácnosti?

Plán úklidu bytu

Jak si úklid usnadnit? Jděte na něj systematicky. Připravte si plán velkého úklidu – označte si všechny úkony, které chcete zvládnout. Projděte místnost po místnosti a zapište si, co konkrétně budete kde dělat.

  • Umývat okna? Utírat prach?
  • Třídit a vyhazovat nepotřebné věci?
  • Stěhovat nábytek?

Kromě jednotlivých úkolů si určete i čas, který úklidu chcete věnovat. Budete uklízet dva dny po sobě, nebo mu věnujete dva týdny průběžných činností? Pomalý úklid je skvělý nápad – nepředřete se, ale krůček po krůčku dojdete k výsledku.

Nepodceňujte potřebného pomocníka

Vybavení pro úklid

Kdo jsou pomocníci, kteří vám usnadní úklid i život? Známe jich hned několik. Kromě starých dobrých babských rad mohou pomoci i technické vymoženosti.

Jaké čisticí prostředky zvolit?

V domácnosti je potřeba uklidit mnoho zákoutí, míst a povrchů. Aby se vám to povedlo, nabízí se velká řada specifických čisticích prostředků, ze kterých můžete vybírat.

Práci si ovšem usnadníte, pakliže zvolíte čistič univerzální – díky němu se zbavíte většiny špíny, ať už bude kdekoliv.

  • A pokud si potrpíte na ekologii, vsaďte na starý dobrý ocet, citrónovou šťávu a jedlou sodu.
Muž se ženou mají čisticí pomůcky Cast Of Thousands / Shutterstock.com

Nejlepší úklidové prostředky

V dnešní době lze k úklidu sáhnout i po velkém množství technologických vymožeností. A asi žádná vám nepomůže tolik, jako robotický vysavač. Zatímco v minulosti by vás asi sotva napadlo, že by někdo vyluxoval za vás, dnes jde o samozřejmost v mnoha domácnostech.

Zatímco budete utírat prach či třídit nádobí, robotický vysavač se postará o čisté podlahy, čímž ušetříte čas nejen při úklidu. Kromě toho jde využít také robotický mop, který následně dokonce vytře – důležité je však mít podlahy bez koberce či překážek, které by mopu znesnadnily práci.

  • Ty nejmodernější robotické vysavače pak mají i mobilní aplikaci, přes kterou je můžete i z kanceláře pustit po bytě nebo se podívat na mapku, která místa váš pracant vynechal.

Jak na mytí oken?

Ne každý má rád mytí oken, i na to však můžete jít chytře. Mýdlovou vodou nejprve omyjte špinavé rámy, abyste se následně mohli věnovat sklům. Pokud navíc budete mít při ruce nano čistič, vydrží umytá okna ještě dlouho čistá.

  • Také tuto činnost si můžete příjemně zjednodušit – pomohou vám vysavače na okna. Ano, i ty lze sehnat v moderní robo verzi, která odvede práci za vás. Záleží jen na tom, jak velká okna máte.
  • Osvědčený způsob mytí oken je i obyčejná stěrka na okna a kýbl s horkou vodou, kapkou Jaru a octa. Stačí okna namočit horkou vodou, do které přidáte zmíněné ingredience a jednoduše je stěrkou setřít.

Tip: Na okenní rámy si pořiďte tenkou stěrku určenou právě na ně. Jde o skvělou vychytávku, která vám nejen usnadní práci, ale také zamezí přebytečnému odkapávání vody a saponátu na podlahu.

Robotický vysavač? Absolutní standard moderní domácnosti

Zkuste minimalismus

Jestli vás při pomyšlení na úklid berou mdloby, obzvláště, když si představíte přerovnávání a organizaci všech věcí, které doma máte, je čas se zamyslet. Co takhle minimalismus?

  • Jsou všechny vaše předměty skutečně potřebné?
  • Využíváte je pravidelně?

Zkuste v rámci novoročního úklidu přemýšlet nad tím, zda jsou předměty ve vaší domácnosti užitečné. Ty, na které jste v posledním roce nesáhli, můžete darovat nebo prodat. Další úklidy pak budou mnohem snazší a vaše domácnost příjemnější a vzdušnější. Minimalismus zkrátka přináší úlevu i radost současně. Vyzkoušíte ho?

Žena s natáčkami pózuje s koštětem a úklidovými pomůckami Studio Romantic / Shutterstock.com

Stylové bytové doplňky a vůně do bytu

V rámci úklidu je také ta správná chvíle pro provonění a úpravy interiéru. Můžete vsadit na svíčky nebo aroma olejíčky, které se aplikují na keramické či dřevěné nosiče, případně využijte oblíbenou aroma lampu.

K provonění pak poslouží také voňavé úklidové prostředky. Sáhnout můžete třeba po elegantním bytovém parfému, kterým dodáte svému domovu specifickou vůni. A jak proměnit náladu? Vyměňte bytový textil! Vsaďte na pastelové jarní barvy, které vašemu příbytku dodají tu pravou jiskru a probuzení.