Jak správně vyškvařit sádlo a připravit si doma ty nejlepší škvarky

Talíř škvarků na talíři Stepanek Photography / Shutterstock.com

Vepřové sádlo je nedílnou součástí české kuchyně. Dnes ho sice nahrazují různé oleje a margaríny, na některé recepty se však klasické sádlo stále hodí více. To kupované nicméně nemá takovou kvalitu, určitě se tedy vyplatí vyškvařit si ho doma. Se správným postupem to není vůbec nic složitého.

Přečtěte si také

Konec oblíbeného e-shopu Kasa.cz: Nahradí ho DATART. Stejný osud potkal i další značky

Konzumní vepřové sádlo vzniká tavením tukové tkáně prasete. Po jeho vyškvaření vám jako zbytkový produkt zůstanou škvarky, ze kterých se poté dá udělat výborná škvarková pomazánka, nebo se mohou mlsat samotné.

Jak vybrat sádlo na škvarky?

Jako první je samozřejmě potřeba koupit syrové sádlo. Jestliže nechcete riskovat jeho připálení, je lepší, aby neobsahovalo žádné zbytky masa a kůže – zejména pokud ho chcete používat i na sladké pečení.

Škvarková pomazánka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka patří mezi oblíbené české lahůdky. Její příprava je velmi jednoduchá a přestože pomazánka nepatří zrovna k dietním jídlům, jednou za čas si ji může vychutnat každý. Skvěle se hodí také na sváteční stůl podávaná na jednohubkách s nakládanými okurkami.

Škvarková pomazánka

Vepřové sádlo

Vepř má syrové sádlo buďto pod kůží v břišní dutině nebo na hřbetě. Na škvaření se používá jedině sádlo hřbetní, které je více kvalitní a hlavně chutnější. Hřbetní sádlo jsou rovné, bílé pláty tuku, které snadno rozkrájíte na potřebné kostičky.

Tip: Pokud máte známé, kteří dělávají zabijačky, určitě toho využijte a poproste o sádlo je. Z domácího chovu bude kvalitnější.

Kastrůlek, nůž, prkénko a sádlo Pan Cuketka

Jak vyškvařit sádlo

Před škvařením si připravte hrnec či hlubší pánev se silnějším dnem.

1. Sádlo nechte ztuhnout v lednici a poté jednotlivé pláty nakrájejte na kostičky. Jestliže plánujete jíst škvarky samotné a nedělat z nich pouze pomazánku, nakrájejte sádlo na rovnoměrné kousky zhruba 1,5 x 1,5 centimetru.

2. Pokrájené sádlo dejte do hlubší pánve či hrnce se silnějším dnem (tím výrazně snížíte riziko připálení), podlijte naběračkou vody a začněte škvařit.

3. Dokud se voda nezačne vařit, můžete používat na sporáku nejvyšší teplotní stupeň, poté ho ale stáhněte na mírný plamen, aby se sádlo nepřipalovalo. S ideální teplotou by mělo krásně šumět.

Škvaření sádla v pánvičce Pan Cuketka

4. Pak už jen za stálé kontroly škvařte sádlo pod pokličkou. Jakmile začnou škvarky zlátnout, pravidelně je míchejte. Mějte trpělivost a rozhodně nezvyšujte teplotu na sporáku – zlatavé škvarky, které už klesly na dno, by se velmi rychle připálily.

5. Poté, co přestane sádlo pěnit, škvarky mají správnou zlatavou barvu a drží se na dně, sporák vypněte. Z bezpečnostních důvodů vše nechte chviličku vychladnout a pak ho přes cedník slijte do vhodné nádoby.

Tip: Pokud si chcete škvarkové sádlo namazat na chleba, nepřecezujte jej všechno, ale nechte ho trochu se škvarky.

Domácí škvarky – recept podle Cuketky

Domácí škvarky nejsou žádná věda, jak říká pan Cuketka. Dokazuje to i ve svém videoreceptu – stačí jen pěkně nakrájet vepřové sádlo, na začátku podlít trochou vody a nechat pomalu škvařit za občasného míchání. Získáte tak krásně voňavé sádlo a lahodné, křupavé škvarky!

Jak skladovat škvarky?

Hotové škvarky skladujte v lednici či v chladné spíži v dobře uzavřené nádobě. Snadno totiž absorbuje okolní pachy a mohlo by se tak znehodnotit. Ideální jsou například zavařovací sklenice či speciální keramické hrnce na sádlo.

Tip: Kameninový hrnec i s pokličkou na sádla či jiné pochutiny seženete ve velikostech od 300 ml za 189 Kč. Tradiční keramický český sádlák koupíte také na Mall.cz. Vybírat můžete také z keramiky nebo smaltu. Pokud chcete ale něco stylového, poohlédněte se po bazarech nebo farmářských trzích.

Zdroj: kupi.cz, cuketka.cz