Víte, co všechno patří do pravé anglické snídaně? Naučte se ji doma připravovat

Plná anglická snídaně: vajíčka, rajčata, párek, slanina, fazole, houby a toast Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Anglická snídaně neboli „full English breakfast“ patří mezi nejznámější druhy teplé snídaně. Spolehlivě vás zasytí na většinu dne a obsahuje samé lahůdky. Podívejte se s námi, co všechno v ní nesmí chybět a jak si ji jednoduše doma připravit.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Jak vznikla anglická snídaně?

První anglické snídaně se začaly ve Velké Británii servírovat začátkem 19. století, kdy byl tento vysoce kalorický a vydatný pokrm povýšen na nejdůležitější jídlo dne. Nejprve si tyto snídaně oblíbila venkovská šlechta, poté i pracující lidé jako skvělý zdroj energie. Postupně se stala základem životního stylu všech vrstev obyvatelstva. Což ostatně platí dodnes. Po celém světě.

Zkuste si ji proto připravit i vy. Co všechno by nemělo na talíři s pravou anglickou snídaní chybět?

Co obsahuje typická anglická snídaně?

Bílé fazole v rajčatové omáčce

Nezaměnitelnou součástí snídaně jsou pečené bílé fazole (baked beans) v tomatové omáčce. Fazole jsou samy o sobě skvělým startem do nového dne, protože obsahují plno bílkovin, sacharidů, vlákniny i zdravých tuků. V Británii se tradičně používají ty konzervované od značky Heinz. Seženete je i u nás v obchodech, plechovka se prodává za cenu okolo 63 Kč / 415 g. Levnější alternativou mohou být například fazole od značky Giana.

Anglická snídaně – volské oko, slanina, klobása, fazole Joe Gough / Shutterstock.com

Anglická slanina

Anglická slanina už z názvu napovídá, že na talíři nesmí chybět. Britové si na její výrobě dávají pořádně záležet. Dokonce po staletí šlechtí „slaninová plemena“ prasat speciálně určených na výrobu šunky, slaniny a klobás. Pravá anglická slanina by měla být z bůčku, z půlky maso, z půlky tuk.

Britské vepřové klobásky

Klobásy určené na přípravu anglické snídaně by měly mít vždy co největší obsah vepřového masa (minimálně 70 %). V Anglii ty nejlepší pocházejí od malých výrobců, kde se tajné receptury dědí z generace na generaci. Originální britské klobásy se prodávají tepelně neupravené a neuzené.

U nás se k nim nejvíce přibližují kvalitní vepřové grilovací klobásy – při nákupu sledujte etiketu a vybírejte opravdu takové, které mají nejvíc procent masa.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Bramborová omáčka s klobásou a vajíčkem skvěle zasytí a navíc její příprava zabere jen chvilku. Tento tradiční recept podle našich babiček vás příjemně překvapí.

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Pro ty pravé anglické klobásy se musíte vydat do specializovaných řeznictví nebo farmářských obchodů. Originální britské koktejlové klobásky se dají koupit i přes internet, cena se pohybuje kolem 210 Kč za 600 g.

Vajíčka, rajčata, houby a toast

Vajíčka se nejčastěji upravují na způsob volského oka, mohou být ale i míchaná nebo ztracená. Rajčata nakrájená na tlustší kolečka a celé žampiony se opékají nebo grilují. Součástí snídaně jsou i dva opečené bílé toasty.

Opečené britské klobásy v pánvi DronG / Shutterstock.com

Irská a skotská snídaně

Podle regionů Velké Británie se mohou některé suroviny na talíři mírně lišit. Například ve Skotsku se doplňuje také haggis (něco jako náš prejt) a ovesné suchary, ve Walesu tzv. laverbread (dušené mořské řasy) nebo uzený sleď, Irové zase přidávají osmažené bramborové placky neboli hash browns.

Někdy snídani předchází předkrm v podobě ovesné kaše se smetanou a cukrem a někde se naopak podává jako zákusek toast namazaný máslem a pomerančovou marmeládou.

Základní anglická snídaně – recept

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 2 britské nebo kvalitní grilovací (neuzené) klobásy
  • 1–2 silnější plátky anglické slaniny
  • 1 vejce
  • 1 středně velké rajče
  • 1 konzervu bílých fazolí v tomatové omáčce
  • hrst menších žampionů
  • 2 bílé toasty

Postup:

Nejprve na pánvi, v troubě nebo na grilu opečte klobásky (cca 10–15 minut), žampiony pokapané olivovým olejem a slaninu. Poté nechte zlehka opéct nakrájené rajče. Fazole stačí ohřát v mikrovlnné troubě. Opečte toasty a úplně na závěr připravte volské oko, aby byl při podávání žloutek krásně tekutý.

K anglické snídani se tradičně podává káva, zelený nebo černý čaj s citronem a nesmí chybět ani sklenice pomerančového džusu.

Tip na závěr

Vybrané autentické výrobky britské i jiné světové kuchyně můžete zakoupit například během tematických týdnů v Lidlu nebo v Kauflandu.

Zdroj: tasteofjourney.cz, kuchynelidlu.cz