Jak nejlépe vyčistit žaluzie. Ušetříme vám nervy i čas

Ženské ruce v rukavicích čistí žaluzie speciální prachovkou Andrey_Popov / Shutterstock.com

S rukou na srdci může snad každý říct, že žaluzie zrovna nepatří k těm interiérovým doplňkům, které by pravidelně podléhaly úklidu. Většinou je jim věnována pozornost, až přijde čas na mytí oken, tedy párkrát do roka. O to víc se pak často divíme, jak vypadají a kolik prachu se na nich usadilo. Přinášíme pár rad, které navrátí vašim žaluziím svěží vzhled.

Přečtěte si také

Nesušte svůj iPhone v sáčku rýže, upozorňuje Apple. Varuje i před jiným častým způsobem sušení

Péče o žaluzie podle materiálu

V dnešní době neexistuje pouze jeden druh žaluzií – vybírat můžeme mezi těmi klasickými horizontálními, například hliníkovými a dřevěnými, nebo vertikálními, zpravidla látkovými.

Péče o ně se pak odvíjí od materiálu, ze kterého jsou zhotoveny, proto je vhodné se už při pořízení informovat o potřebách jejich údržby – jak je s nimi možné zacházet a které čisticí přípravky lze použít.

Ruce v rukavicích čistí žaluzie hadříkem New Africa / Shutterstock.com

Čištění žaluzií nasucho

Žaluzie, které jsou pouze zaprášené a ne mastné, jako bývají většinou ty, co se nacházejí v kuchyni, stačí setřít.

Švédská utěrka, rukavice i ponožka

Výborně se k tomu hodí například obyčejná švédská utěrka, která čistí a zároveň i leští, a to nejen bez nutnosti použití vody, ale také saponátů. Posloužit vám mohou i starší rukavice nebo ponožka – stačí je nasadit na ruku a jednoduše, pohodlně lamely utřít.

Prachovka na žaluzie

Vhodná je i speciální prachovka na žaluzie, která je určena pro setření dvou, nebo dokonce až šesti lamel. Hodí se na všechny druhy žaluzií a kromě úspory času ji lze i snadno vyprat v pračce.

  • Například čistič žaluzií Leifheit pořídíte od 149 Kč a kartáč na čištění žaluzií Orion za 89 Kč.
Prachovka při úklidu přijde vhod

Jak vyčistit žaluzie vysavačem?

Báječným pomocníkem při čištění nasucho je i vysavač – zejména pak ten, kterému lze regulovat sací výkon a má ve výbavě nástavec se štětinkami, určený na čalouněné potahy, aby žaluzie nebyly při luxování znehodnoceny škrábanci. Jednotlivé lamely čistěte vysavačem zapnutým pouze na nízký výkon, jelikož byste je mohli jinak nevratně poškodit.

Minimalistický obývací pokoj s okny s žaluziemi Archi_Viz / Shutterstock.com

Mokré čištění žaluzií

Mikrovlákno

Švédská utěrka, ponožka, rukavice i speciální prachovka na žaluzie, to všechno jsou materiály a možnosti, jež poslouží také k čištění žaluzií namokro. Nepodceňte však druh látky, který k mokrému mytí lamel použijete – je důležité, aby dobře absorboval prach, špínu, rovněž odolné nečistoty a nezanechával za sebou šmouhy.

Ideální jsou hadříky z mikrovlákna či bavlny. Hodí se použít i vhodný čisticí prostředek odstraňující mastnotu, ale výborně poslouží také obyčejná voda s octem.

Nezapomeňte na kbelík

Kupte se slevou Kbelík Toro.

Porovnat slevy

Sprchování žaluzií

Sprchování žaluzií je rovněž cestou, jak lamely účinně očistit, ovšem nezapomínejte, že sprcha bez použití saponátu dokáže pořádně odstranit pouze částice prachu, ne zašlé mastné skvrny. Sprchovat se doporučuje zejména vertikální látkové žaluzie, naopak se nehodí pro ty hliníkové.

Koupel

Pokud se chcete zbavit i horších nečistot, než je prach, pak žaluziím dopřejte koupel. Ponořte je do vany s neagresivním pracím prostředkem, jemně je v rukou operte, následně osprchujte a nechejte volně, bez ždímání uschnout.

Nejlepší způsob čištění žaluzií

A jak už to tak bývá, ta nejpoctivější cesta je i ta nejúčinnější – proto budou žaluzie nejlépe vyčištěny, pokud sáhnete po obyčejném hadříku s vodou a trochou saponátu. Lamely pak sklopíte na jednu stranu, pořádně setřete, a to stejné zopakujete i po jejich sklopení na druhou stranu. Abyste zabránili zašpinění oken, žaluzie očistěte před jejich umytím, nebo je vytřete dosucha, aby na oknech nevznikl nepěkný obtisk.

Tipy na vychytávky

V obchodech můžete koupit ruční kartáče na čištění žaluzií. Používat je lze i nasucho, ale po namočení do saponátu bude mít čištění větší účinek.

  • V Lidlu pořídíte Parkside mycí kartáč pro vysokotlaký čistič, který je určen na vnější žaluzie (349 Kč).
  • A v drogerii sáhněte po Sidolux Professional (69 Kč) na velmi silné nečistoty v podobě tuku, nálepek a čar od propisek nebo fixů. Skvěle si poradí i s velmi silným znečištěním.