3 nejlepší krémy do vánočního cukroví. Vyhraje u vás máslový, čokoládový, nebo ořechový?

Upečené linecké cukroví ve tvaru hvězdy Freepik

Vánoce se kvapem blíží a s nimi i tradiční pečení cukroví. Základem většiny druhů vánočního pečiva jsou krémy. Cukroví se jimi slepuje i plní a má díky nim vynikající chuť. Připravili jsme pro vás podrobný návod, jak si doma připravit základní máslový, čokoládový a oříškový krém, se kterými bude pečení vánočních dobrot hračka.

Přečtěte si také

Trhy se stěhují do onlinu. Jejich věnce, svíčky a vánoční výzdobu koupíte na Rohlíku či Košíku
Trhy se stěhují do onlinu. Jejich věnce, svíčky a vánoční výzdobu koupíte na Rohlíku či Košíku

Co byste měli vědět, než se pustíte do přípravy?

  1. Základem krému je máslo. Používejte vždy změklé máslo v pokojové teplotě.
  2. Do krému patří rum. Samozřejmě tuzemský s typickým aroma. Nejenže mu dodá krásnou vůni, ale také prodlouží jeho trvanlivost.
  3. Než budete hotový krém plnit do cukroví, nechte ho v lednici ztuhnout. Je to výborný tip pro to, aby se pak s ním lépe pracovalo.

Vyberte si voňavý rum do cukroví

Základní máslový krém do vánočního cukroví

Máslový krém je základ, který se musíte naučit, abyste mohli tvořit ostatní varianty, které jsou přípravou velmi podobné. Máslový krém využijete na slepované cukroví, na vosí hnízda, plněné čokoládové trubičky, plněné rolády nebo na slepované ořechy.

Ingredience:

  • 250 g másla (v pokojové teplotě)
  • 200 g moučkového cukru
  • 190 ml mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce rumu

Postup:

  1. Mléko rozmícháme s moukou a v hrnci přivedeme k varu. Povaříme zhruba 1 minutu a za občasného míchání necháme vychladnout. Měla by nám vzniknout hustá kaše.
  2. Mezitím si změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme rum.
  3. Po lžících do máslové hmoty opatrně vmícháváme vychladlou mléčnou směs.
  4. Máslový krém necháme v lednici ztuhnout a poté s ním můžete pracovat a plnit vánoční cukroví.
Máslo rozkrájené na kostky Canva

Čokoládový krém do vánočního cukroví

Čokoládový krém se bude hodit do všech slepovaných vánočních druhů cukroví, kterým chcete dodat pořádný čokoládový šmak. Zároveň jím můžete naplnit také pařížské rohlíčky, čokoládové koule, kakaové ořechy i čokoládové košíčky.

Tip na nákup:

Do tohoto krému budete potřebovat 50 gramů čokolády, můžete použít mléčnou i hořkou. Výraznější chuti ale dosáhnete použitím čokolády s vyšším obsahem kakaa.

Pohlídejte si v akci kvalitní čokoládu

Recept na čokoládový krém

Ingredience:

  • 250 g másla (v pokojové teplotě)
  • 200 g moučkového cukru
  • 190 ml mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g nastrouhané čokolády (mléčné nebo hořké)

Postup:

  1. Mléko rozmícháme s moukou a v hrnci přivedeme k varu. Povaříme zhruba 1 minutu a za občasného míchání necháme vychladnout. Měla by nám vzniknout hustá kaše.
  2. Mezitím si změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme rum.
  3. Po lžících do máslové hmoty opatrně vmícháváme vychladlou mléčnou směs.
  4. Zároveň do krému zamícháme 50 gramů čokolády a pořádně rozmícháme.
  5. Máslový krém necháme v lednici ztuhnout, poté s ním můžete pracovat a plnit jej do vánočního cukroví.
Rozpuštěná čokoláda na pánvi Canva

Ořechový krém do vánočního cukroví

Ořechový krém má opět stejný postup jako základní máslový krém, pouze jej na konci receptu obohatíte mletými vlašskými ořechy. Exkluzivní jsou plněné ořechové trubičky, ořechové věnečky, ořechové včelí úly i plněné vykrajované cukroví.

Ingredience:

  • 250 g másla (v pokojové teplotě)
  • 200 g moučkového cukru
  • 190 ml mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce rumu
  • 5 lžic jemně mletých vlašských ořechů

Rozlousknuté ořechy na stole Freepik

Postup:

  1. Mléko rozmícháme s moukou a v hrnci přivedeme k varu. Povaříme zhruba 1 minutu a za občasného míchání necháme vychladnout. Měla by nám vzniknout hustá kaše.
  2. Mezitím si změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme rum.
  3. Po lžících do máslové hmoty opatrně vmícháváme vychladlou mléčnou směs.
  4. Zároveň do krému zamícháme 5 lžic jemně mletých vlašských ořechů a pořádně rozmícháme.
  5. Máslový krém necháme v lednici ztuhnout, poté s ním můžete pracovat a plnit jej do vánočního cukroví.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz