Síťky z lojových koulí mohou být pro ptáky opravdu nebezpečné

Ptáček se krmí z lojové koule v síťce Somogyi Laszlo / Shutterstock.com

Zima je za chvíli tady a mnozí lidé začínají připravovat různá krmítka pro ptáky, kteří neodletěli do teplých krajin. Věděli jste ale, že některé výrobky mohou skutečně ublížit? A nejen ptákům. Lojovým koulím v síťce se raději vyhněte. Čím a jak tedy ptáky v zimě správně přikrmovat?

Přečtěte si také

Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

Pokud je zima tuhá a dlouhá, ptáci, kteří neodletěli do teplých krajin, začínají strádat nedostatkem potravy. Mnozí mohou i uhynout. Stahují se proto k lidským obydlím, kde vyhledávají pomoc ze strany člověka.

Nebezpečí lojových koulí v síťce

Oblíbeným způsobem, jak přikrmovat drobné pěvce, kteří u nás statečně zůstávají celou zimu, jsou lojové koule. Ale právě kvůli síťce, ve které jsou tyto koule uloženy, se mohou stát smrtelnou pastí pro různá zvířata.

Aby ptáci měli co do zobáčku

Spíš než do síťky šup s tím do krmítka

Pokud větší opeřenec spolkne zbytek koule i s plastovou síťkou najednou, může mu v žaludku způsobit velké potíže. Toto nebezpečí hrozí ale třeba i psům, kterým lojové koule voní. Riziko představují plastové síťky i pro drobné ptactvo či hlodavce, kteří se v nich mohou zachytit a zemřít.

Nejlépe uděláte, když lojovou kouli ze síťky vyndáte a položíte do běžného dřevěného krmítka, napíchnete na větvičku stromu, případně pořídíte speciální klícku na lojové výrobky. Vždy ale myslete na to, aby se k ptákům nedostaly kočky a neulovily je.

Tři lojové koule bez síťky na sobě umístěny v podlouhlém kovovém krmítku, sýkorka DJTaylor / Shutterstock.com

Jak tedy ptáky během zimy krmit?

Způsobů, jak ptáčky v zimě přikrmovat, je mnoho, nejrozšířenější a nejznámější je přikrmování na krmítku. Ta se stávají součástí nejen zahrad na vesnici, ale i balkonů ve městech.

Je důležité, aby mělo krmítko dostatečně velkou stříšku, která ochrání jeho obsah před deštěm a sněhem, aby připravená potrava nevlhla a neplesnivěla. Krmítko musíte také pravidelně čistit od zbytků potravy, která by po čase nemusela udělat ptákům dobře. Vhodné a bezpečné umístění krmítka je na volném prostranství, minimálně 1,5 metru nad zemí a alespoň 2–3 metry od nejbližších stromů a keřů.

Nemusíte krmítka vyrábět, koukněte se třeba na toto

Co patří do krmítka?

Většina našich ptáků má nejraději semena slunečnice a jádra ořechů. V obchodech najdete různé hotové směsi semen pro ptáky na zimní přikrmování. Nasypat jim ale můžete třeba i ovesné vločky, vařenou rýži bez soli a koření či různé bobuloviny (jeřabiny, šípky, hloh, černý bez, rozinky). Rádi mají i jablka a strouhanou mrkev. Krmení nedávejte do krmítka příliš mnoho. Raději choďte přisypávat, protože po delší době může plesnivět.

Ptáček stojí na bidýlku u podlouhlého krmítka, které je plné slunečnicových semínek Chiyacat / Shutterstock.com

Čím ptáky nikdy nekrmit?

Tyto potraviny mohou ptákům více uškodit než pomoci. Proto se jim vyhýbejte a ptáčkům je do krmítka ani jinam na zahradu či do přírody nedávejte:

  • zkažené potraviny a zbytky z kuchyně
  • suché těstoviny
  • nevařená rýže
  • čerstvé pečivo
  • kořeněné výrobky
  • uzené výrobky
  • přepálený lůj