Jak uklidit rychle a efektivně před nečekanou návštěvou?

Žena hadrem otírá stolek v obývacím pokoji Krakenimages.com / Shutterstock.com

Nečekaná návštěva může s vašimi plány na odpoledne pěkně zatočit. Ať už to u vás doma vypadá jakkoliv, nemusíte se bát. Přinášíme vám několik tipů, jak co nejrychleji uklidit kompletně celý byt a vyvarovat se trapných situací, kdy si návštěva všimne nepořádku.

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Chodba

Chodba je pravděpodobně první místnost, kterou vaše návštěva uvidí. Předně se proto doporučujeme zaměřit právě na ni. Ať je tato místnost jakkoliv velká, vždy je dobré, když je spíše vzdušná než zaplněná kabáty, krabicemi s botami a lapači prachu na komodách a skříňkách.

Ukliďte proto bundy do skříně či šatny a nechte na věšáku místo pro odložení svršků hostů. Boty na klasické nošení taktéž ukliďte a raději připravte nějakou domácí obuv pro návštěvu.

Pokud vám zbyde dostatek času, rychle vysajte a vytřete plochy, po kterých se bude nejvíce chodit – a to nejen na chodbě, ale i v ostatních místnostech. Není nic horšího než pohled návštěvy na ponožky od chlupů, špíny a dalšího nepořádku při odchodu.

Žena v gumových rukavicích uklízí kuchyňský dřez čisticím prostředkem a houbičkou Denizo71 / Shutterstock.com

Obývací pokoj

Obývací pokoj je místo, kde se návštěvy většinou zdržují nejdéle. Není radno podceňovat úklid právě v této místnosti, kde bude při diskuzi dostatek času na porozhlédnutí se kolem. Postarejte se, ať je konferenční stolek uklizený, nejsou na něm drobky od jídla, chlupy od zvířat a otisky rukou.

  • Tip: Veškeré povrchy rychle zbavíte prachu vlhčenými víceúčelovými ubrousky, které koupíte například pod značkou W5 v Lidlu, případně Mr. Muscle v drogeriích.

Kuchyně

Pokud se chystáte návštěvu zavést i do této místnosti, vyčleňte si na ni většinu času, který na úklid máte. Zbavte digestoř nečistot od vaření, špinavé nádobí vložte do myčky či vlastnoručně umyjte a zkontrolujte, zda na jídelním stole nezbyly nějaké drobky po posledním jídle. Také dejte pozor na ulepená víčka od sirupu, nečistý kávovar a zašpiněnou ledničku.

Vůně do bytu

Před samotnou návštěvou nezapomeňte vyvětrat, abyste se vyvarovali vydýchaného vzduchu. Poté zapalte vonnou svíčku nebo aromalampu, které váš byt krásně provoní. Pokud doma žádné svíčky ani jiné vůně nemáte, nezoufejte – seženete je téměř kdekoliv.

Vyplatí se mít doma v zásobě náhradní vosky do vonných aromalamp, skvěle poslouží i difuzér, do kterého nalijete vodu a kápnete pár kapek esenciálního oleje. Volte vůně s eukalyptem, zeleným čajem nebo vanilkou.

Zdroje: obydlicko.cz, blesk.cz