Do obchodů se vrací exotické kaki: Je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst

Plody kaki v krabici v supermarketu franz12 / Shutterstock.com

Ještě před pár lety u nás tuto surovinu znalo jen pár lidí, dnes je však v obchodech běžnou součástí úseků ovoce a zeleniny. Zejména nyní na podzim a v zimě, kdy jej můžete pořídit za nejnižší ceny. Umíte ale toto exotické ovoce, které má nespočet příznivých účinků na naše tělo, správně jíst?

Přečtěte si také

Jednoduché jídlo za pár korun: Vynikající listový špenát se sázeným vejcem

Co je kaki?

Oranžové kaki je plodem stromu tomelu japonského (Diospyros kaki). Vzhledem k tomu, že má mnoho odrůd, které se současně pěstují v nejrůznějších koutech světa (například v Číně, Japonsku, Koreji, Mexiku, Itálii a ve Španělsku, na jihu Ukrajiny nebo v Albánii), můžeme se setkat i s opravdu širokou škálou názvů: kaki, Diospyros (neboli „ovoce boha Dia“), churma, tomel, persimmon, sharon fruit, medové jablko, korejské mango a další.

Jeho sladká chuť bývá přirovnávána ke kombinaci jablka, meruňky a broskve i cukrového melounu.

  • A věděli jste, že například v Japonsku je kaki hned po citrusech a jablkách třetím nejoblíbenějším ovocem?
Rozkrojené kaki Alexandra Harashchenko / Shutterstock.com

Kolik stojí a kde ho koupit?

Plody se u nás prodávají po kusech běžně v supermarketech. Jak jsme naznačili v úvodu, právě teď na podzim začíná ta nejlepší doba, kdy je kupovat. Oproti běžné ceně mimo sezonu, která se může vyšplhat až k třiceti korunám za kus, se nyní cena za jedno kaki pohybuje kolem 20 Kč, ve větších akcích ale klesá i na cenu deseti korun.

Jak poznat zralé kaki?

Vždy vybírejte krásně oranžové plody, které jsou na omak měkčí. Nažloutlá místa slupky značí nezralost. V obchodech většinou zakoupíte ne zcela zralé plody, které sice můžete ihned sníst, ale jejich chuť může být trpčí a dužina tvrdší. Kaki nemusíte loupat (pouze nezapomeňte slupku pořádně omýt) a jíst jej lze v celku jako jablko nebo nakrájené.

Jak jíst kaki?

Většina lidí netuší, že správně by se mělo kaki nechat ještě několik dní až týdnů doma dozrát, aby bylo plně zralé. Tehdy bude mít mazlavou texturu připomínající marmeládu a výrazně sladkou chuť (tu lze osvěžit pár kapkami citronové šťávy). V takovém stavu se dokonce dá vyjídat lžičkou (podobně jako kiwi).

Dužina může být uvnitř někdy načernalá – většina lidí se domnívá, že se jedná o drobná semínka, ale ve skutečnosti jde o vysrážený cukr. Semena kaki se totiž téměř v tomto ovoci nevyskytují – jsou hnědá, protáhlá cca 0,5 cm.

Pro zajímavost ještě dodáme, že v některých světových kulturách se před Vánocemi kaki podélně rozkrajuje a podle rozmístění černých teček či hvězdy ve středu plodu se předpovídá tuhost nadcházející zimy.

Misky s ovesnou kaší a kaki vykrojeným do tvaru hvězdy Marius Venter / Shutterstock.com

Jak ho zpracovat v kuchyni?

V kuchyni se kaki skvěle hodí do kaší a müsli, dezertů a koláčů nebo do zmrzlinových pohárů či ovocných salátů. Jak jsme již zmínili, při plné zralosti má strukturu podobnou marmeládě – a podle toho jej také můžete používat. Při pečení navíc jeho sladká chuť krásně vynikne s rumem.

Jak moc je kaki zdravé?

Vitamíny

vysoký obsah vitamínů A a C, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi, vápníku, železa a manganu. A je taktéž bohatým zdrojem antioxidantů a aminokyselin.

Účinky na zdraví

Pokud býváte hodně unavení nebo nachlazení, trápí vás střevní potíže, jste ve stresu, máte vysoký cholesterol, často sportujete nebo si chcete co nejdéle zachovat životní elán, je pro vás kaki tím správným ovocem.

Štrúdl z exotického ovoce kaki

Štrúdl z exotického ovoce kaki

Štrúdl z exotického ovoce kaki je dokonale vláčný a doslova se vám rozplyne na jazyku. K podzimu štrúdl prostě neodmyslitelně patří, neváhejte tedy a dopřejte si ho v této luxusní formě. Jsme přesvědčeni o tom, že si kombinaci kaki, skořice a vanilky obalenou v křupavém těstě zamilujete.

Časová náročnost: 40 min Obtížnost: Snadný
Štrúdl z exotického ovoce kaki

Kaki posiluje imunitní systém a působí jako prevence proti řadě závažných chorob (např. proti rakovině, kardiovaskulárním onemocněním, ateroskleróze i ledvinovým a močovým kamenům). Napomáhá ke správné funkci trávicího systému, chrání střeva před působením škodlivin a podporuje vyprazdňování. Příznivě působí i na kvalitu pleti a vlasů.

Díky tomu, že zrychluje metabolismus a podporuje rozkládání tuku, jde také o ideální ovoce při hubnutí. A jelikož je navíc i přirozeně sladké, pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, díky čemuž máme po jeho konzumaci menší chuť na sladké dobroty.

Zdroje: MDPI.com, WebMD.com, NCBI.NLM.NIH.gov, Kupi.cz, Britannica.com