Do obchodů se vrací exotické kaki: je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst

Plod kaki na dřevěném podkladu Pixabay

Ještě před pár lety u nás tuto surovino znalo jen pár lidí, dnes je však v obchodech běžnou součástí úseků ovoce a zeleniny. Zejména nyní na podzim a v zimě, kdy jej můžete pořídit za nejnižší ceny. Umíte ale toto exotické ovoce, které má nespočet příznivých účinků na naše tělo, správně jíst?

Přečtěte si také

Češi milují zavařování. Co všechno se dá doma sterilovat a jaké vychytávky stojí za to si pořídit na příští sezónu?
Češi milují zavařování. Co všechno se dá doma sterilovat a jaké vychytávky stojí za to si pořídit na příští sezónu?

Sladké ovoce mnoha podob

Oranžové kaki je plodem stromu tomelu japonského (Diospyros kaki). Vzhledem k tomu, že má mnoho odrůd, které se současně pěstují v nejrůznějších koutech světa (například v Číně, Japonsku, Koreji, Mexiku, Itálii a ve Španělsku, na jihu Ukrajiny nebo v Albánii), můžeme se setkat i s opravdu širokou škálou názvů: kaki, Diospyros (neboli „ovoce boha Dia“), churma, tomel, persimmon, sharon fruit, medové jablko, korejské mango a další.

Jeho sladká chuť bývá přirovnávána ke kombinaci jablka, meruňky a broskve i cukrového melounu.

  • A věděli jste, že například v Japonsku je kaki hned po citrusech a jablkách třetím nejoblíbenějším ovocem?

V zimě ho nakoupíte nejlevněji

Plody se u nás prodávají po kusech. Jak jsme naznačili v úvodu, právě teď na podzim začíná ta nejlepší doba, kdy je kupovat. Oproti běžné ceně mimo sezonu, která se může vyšplhat až k 19 korunám za kus, se nyní cena za jedno kaki pohybuje kolem 9,90 Kč, ve větších akcích ale klesá i na 6,90 Kč.

Ochutnejte kaki, jeho sezóna je tady

Kupte se slevou Kaki.

Porovnat slevy

Jak poznat zralé kaki

Vždy vybírejte krásně oranžové plody, které jsou na omak měkčí. Nažloutlá místa slupky značí nezralost. V obchodech většinou zakoupíte ne zcela zralé plody, které sice můžete ihned sníst, ale jejich chuť může být trpčí a dužina tvrdší. Kaki nemusíte loupat (pouze nezapomeňte slupku pořádně omýt) a jíst jej lze v celku jako jablko nebo nakrájené.

Rozkrojené kaki Pixabay

Na to správně zralé kaki si musíte doma počkat

Většina lidí netuší, že správně by se mělo kaki nechat ještě několik dní až týdnů doma dozrát, aby bylo plně zralé. Tehdy bude mít mazlavou texturu připomínající marmeládu a výrazně sladkou chuť (tu lze osvěžit pár kapkami citronové šťávy). V takovém stavu se dokonce dá vyjídat lžičkou (podobně jako kiwi). Dužina může být uvnitř někdy načernalá – jedná se o drobná semínka, která však chuti nijak nevadí, nemusíte se proto obávat takové plody sníst.

Pro zajímavost ještě dodáme, že v některých světových kulturách se před Vánocemi kaki podélně rozkrajuje a podle rozmístění semínek či hvězdy ve středu plodu se předpovídá tuhost nadcházející zimy.

Výborně osladí kaše i koláče

V kuchyni se kaki skvěle hodí do kaší a müsli, dezertů a koláčů nebo do zmrzlinových pohárů či ovocných salátů. Jak jsme již zmínili, při plné zralosti má strukturu podobnou marmeládě – a podle toho jej také můžete používat. Při pečení navíc jeho sladká chuť krásně vynikne s rumem.

Misky s ovesnými vločkami a kaki Canva

Jak moc je kaki zdravé?

Pokud býváte hodně unavení nebo nachlazení, trápí vás střevní potíže, jste ve stresu, máte vysoký cholesterol, často sportujete nebo si chcete co nejdéle zachovat životní elán, je pro vás kaki tím správným ovocem.

Má totiž vysoký obsah vitamínů A a C, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi, vápníku, železa a manganu. A je taktéž bohatým zdrojem antioxidantů a aminokyselin.

Dále posiluje imunitní systém, potlačuje únavu, zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá zklidnit nervový systém. Působí jako prevence proti řadě závažných chorob (např. proti rakovině, kardiovaskulárním onemocněním, ateroskleróze i ledvinovým a močovým kamenům). Napomáhá ke správné funkci trávicího systému, chrání střeva před působením škodlivin a podporuje vyprazdňování. Příznivě působí i na kvalitu pleti a vlasů.

Chcete ještě více exotiky?

Kupte se slevou Mango.

Porovnat slevy

Díky tomu, že zrychluje metabolismus a podporuje rozkládání tuku, jde také o ideální ovoce při hubnutí. A jelikož je navíc i přirozeně sladké, pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, díky čemuž máme po jeho konzumaci menší chuť na sladké dobroty.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz