Vysoká dávka vitamínu C zvyšuje riziko ledvinových kamenů a žaludečních problémů

Kousky pomeranče v misce ve tvaru písmene C Gargonia / Shutterstock.com

Blíží se období zachmuřeného počasí, posmrkaných kapesníků a chřipek. Jak je dobře známo, nejlepší obranou proti poletujícím virům je zásobovat se doma citrusy nebo si rovnou zakoupit doplněk stravy, který naše tělo napumpuje vitamínem C. Je však možné to s prevencí přehnat?

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Vitamín C aneb kyselina L-askorbová

Oproti mnoha druhům zvířat máme velkou nevýhodu, protože na rozdíl od nich si naše tělo neumí vytvářet ani dlouhodobě ukládat zásoby vitamínu C (známého také pod názvem kyselina L-askorbová).

Přitom se jedná o velmi důležitý antioxidant, který pomáhá tělu vytvářet kolagen a také umožňuje lépe vstřebávat těžké kovy jako železo.

Nenechte si ujít doplňky stravy v akci

Nedostatek vitamínu C

Správná dávka vitamínu C má velmi pozitivní vliv na naše kosti i na pružnost našich cév. Jeho nedostatek má na naše zdraví naopak neblahé účinky, o čemž se napříč historií přesvědčili například námořníci trpící kurdějemi. Přitom se těmto závažným problémům lze vyhnout i konzumací velmi malého množství potravin s obsahem vitamínu C.

Doporučená denní dávka

Kolik vitamínu si lze vzít? Doporučená denní dávka vitamínu C se zvyšuje s věkem a zpravidla je o něco vyšší u mužů než u žen. Dospělí lidé by jej měli ve své stravě zkonzumovat kolem 100 mg denně. Vyšší příjem vitamínu C se doporučuje lidem, kteří mají fyzicky náročnou práci.

Citrony a citronová šťáva Julia700702 / Shutterstock.com

Více je někdy lépe

Pokud kouříte, je lepší přijímat jej o něco více, než je doporučená dávka, protože cigarety snižují jeho hladinu v krvi. Maximální denní dávka se ovšem pohybuje mnohem výš – relativně bezpečně lze konzumovat až 2 000 mg denně. Teorii, že by takto vysoké dávky přispívaly k boji s rakovinou, se dosud nepodařilo vědecky ověřit, přestože s ní přišel držitel Nobelovy ceny za chemii Linus Pauling.

Doplňte si na zimu svoji lékárničku

Doplňky stravy

Na trhu existuje velké množství doplňků stravy, které slibují, že vás nadopují všemi potřebnými vitamíny. Ve skutečnosti však člověk s vyváženým jídelníčkem tyto doplňky vůbec nepotřebuje. Pokud tedy nejíte jako námořník pouze sušené maso s rumem, do lékárny pro svoji dávku vitamínu C nemusíte.

Přírodní zdroje vitamínu C

Asi nejznámějším zdrojem tohoto vitamínu jsou pomeranče. Pro získání dostatečného množství stačí spořádat 2 pomeranče denně. Citrony jsou na tom s obsahem vitamínu C ještě lépe. I v případě, že se vám nechce bojovat se slupkou nebo máte dostatečně kyselý výraz i bez konzumace citronu, vám však kurděje nehrozí.

Přidejte do svého jídelníčku přírodní vitamín C

Kupte se slevou Pomeranče.

Porovnat slevy

Velkou dávku vitamínu C získáte například i z paprik, a to jak sladkých, tak pálivých. „Céčko” najdete i v nejrůznějších bylinkách, třeba v tymiánu či petrželce. A jestliže chcete dostat vitamín C do svých dětí a víte, jak se jim vlichotit i s něčím neobvyklým, naservírujte jim brokolici s kapustou.

Rozkrojený pomeranč, pomeranče a sklenice s pomerančovou šťávou Nitr / Shutterstock.com

Předávkování

Teoreticky se vitamínem C lze předávkovat (jako ostatně vším), ale k dosažení smrtelné či nebezpečné dávky v těle jej musíte spořádat opravdu velké množství za krátký čas. Vitamín C je rozpustný ve vodě, nikoliv v tucích. Tím pádem je jeho nadměrné množství většinou jednoduše vyplaveno spolu s močí. Za nebezpečnou dávku se považuje hodnota okolo 11 000 mg. Množství pomerančů, které by člověk musel sníst, aby této dávky dosáhl, by nicméně vypadalo jako oranžová hora.

Nežádoucí účinky

Neznamená to však, že by bylo vhodné do sebe pravidelně dostávat přespříliš vitamínu C. Ukazuje se, že u některých lidí se jeho nadměrný příjem projevuje žaludečními potížemi a může vést ke zvýšenému riziku ledvinových kamenů. Vitamín C je velmi prospěšná látka, nemělo by se to s ním ale přehánět.