Tahle jednoduchá večeře z jednoho plechu vznikla jako odpověď na okamžiky, kdy v kuchyni není čas na velké vaření, a přesto si chcete dopřát teplé a uspokojivé jídlo. V receptu se propojuje jemný cottage s křupavou zeleninou a voňavým sýrem, což vytváří lehký, ale chutný základ vhodný pro běžné pracovní dny i rychlé rodinné večeře.
Tenhle recept jsem poprvé otestovala ve chvíli, kdy jsem přišla domů pozdě a s hlavou plnou práce. Po ruce jsem měla cottage, zeleninu a zbytky sýrů, a tak jsem je poskládala na plech s nadějí, že z toho něco bude. A ono to vyšlo překvapivě dobře. Je to rychlé, téměř bez uklízení a skvělé, když nechcete trávit večer u sporáku. Hodí se do krabičky na další den a chutná i studené.
Cottage je fascinující surovina
V amerických kuchařkách se objevuje už od začátku dvacátého století, kdy se prezentoval jako ideální partner zdravého životního stylu. Odbornice na výživu Margit Slimáková ve svých přednáškách často připomíná, že cottage má vysoký podíl bílkovin a zároveň je lehce stravitelný, což je ideální kombinace pro večerní vaření. Výborně váže tekutinu, takže pečené pokrmy s ním získají jemnou, nadýchanou strukturu, a to bez zbytečného tuku. Proto se tak dobře hodí právě do receptů z jednoho plechu, kde drží tvar i chuť.
Rychlá večeře z jednoho plechu
- Počet porcí: 3
- Doba přípravy: 30 minut
Ingredience
- 200 g cottage
- 4 vejce
- 3 lžíce hladké špaldové mouky
- půl lžičky soli
- špetka pepře
- 2 rajčata
- 1 bílá paprika
- 80 g uzené nebo klasické šunky
- 125 g mozzarelly light
- 30 g cheddaru
- jarní cibulka na ozdobu
Sophia Michalčíková
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 stupňů a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- Do hlubší mísy vložte cottage a přidejte vejce. Přisypte hladkou špaldovou mouku, půl lžičky soli a špetku pepře. Vše pečlivě rozmixujte tyčovým mixérem, aby vznikla hladká směs bez hrudek.
- Rozmixované těsto přelijte na připravený plech a rozetřete do rovnoměrné výšky.
- Rajčata nakrájejte na tenké plátky. Bílou papriku zbavte jadérek a nakrájejte na proužky.
- Šunku nakrájejte na menší kostičky a mozzarellu na kousky. Cheddar nastrouhejte najemno.
- Zeleninu rozprostřete na povrch těsta. Přidejte kostičky šunky a kousky mozzarelly. Nakonec posypte cheddarem.
- Vložte do trouby a pečte přibližně dvacet minut, dokud není povrch zlatavý. Těsto na okrajích by se mělo lehce odtahovat od papíru.
- Po upečení posypte nasekanou jarní cibulkou a nechte krátce odpočinout. Podávejte teplé nebo i vlažné.
Pomazánka z cottage se salátovou okurkou
Rychlou svačinu, snídani či večeři naslano vykouzlíte z jednoho balení cottage sýru, okurky a pár dalších ingrediencí.
Pomazánka z cottage se salátovou okurkou
Tipy pro vylepšení a pohodlnější přípravu
- Když jsem tenhle recept připravovala několikrát za sebou, zjistila jsem, že těsto je skvělým plátnem pro různé chutě. Pokud máte v lednici zbytek cukety nebo pár oliv, klidně je přidejte navrch.
- Vždy se mi osvědčilo zeleninu před krájením osušit, aby na plechu nepouštěla příliš vody.
- Když chcete výraznější chuť, zkuste do těsta přimíchat malou lžičku dijonské hořčice, která dodá příjemné aroma.
- A pokud pečete pro děti, uberte pepř, a naopak přidejte trochu mozzarelly navíc – krásně se rozteče.
- Ráda si porci nechám na další den do práce a doporučuji ji zabalit do voskovaného ubrousku – zůstane vláčná a voňavá.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz