Nepečený makový koláč mě naučil vnímat sladkosti trochu jiným způsobem. Připomíná mi staré rodinné recepty, ale zároveň se hodí i do moderní kuchyně, kde není času nazbyt. Voní po máku a citronu, je jemný a svěží a hlavně se obejde bez trouby. Když jsem ho připravovala poprvé, netušila jsem, že bude hotový tak rychle a že zmizí ještě rychleji. Pokud hledáte něco jednoduchého, sladkého a trochu nostalgického, tenhle recept vás bude bavit.
Mák patří v české kuchyni k tradičním surovinám už po staletí a často se objevuje v receptech, které se předávají z generace na generaci. Moje babička tvrdila, že mák uklidňuje a přináší do domu dobrou náladu.
Mák se skutečně objevoval i v lidových pověrách jako ochrana před zlými silami. Dnes to bereme s úsměvem, ale uznejte, nějaké kouzlo ten jemně oříškový tón opravdu má. Právě proto jsem si tenhle nepečený koláč zamilovala.
Mák je malý zázrak přírody. Obsahuje kvalitní rostlinné tuky, vápník a vlákninu, a když se dobře zpracuje, dodá dezertu přirozenou plnost bez nutnosti sahat po přidaných aromatech. V Rakousku či Maďarsku je mák stejně oblíbený jako u nás a makové dezerty se tam servírují po celý rok.
Vždy mě překvapí, jak variabilní dokáže být. Jednou působí rustikálně a připomíná chalupu v horách, jindy se s trochou citronu změní v elegantní a svěží dezert. Kombinace máku a citronu navíc vyvažuje sladkost a dodává koláči jemně jiskřivý tón, který působí svěže v každém ročním období.
Thijs de Graaf / Shutterstock.com
Nepečený makový koláč – recept
- Počet porcí: 10 až 12
- Délka přípravy: Přibližně 25 minut plus čas na tuhnutí
Ingredience
Na koláč
- 200 g mletého máku
- 120 g cukru
- 80 g krupice
- 600 ml mléka
- 150 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 250 g piškotů
Poleva
- 100 g bílé čokolády
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
Sophia Michalčíková
Postup přípravy
- Nasypte do hrnce mletý mák, cukr a krupici. Přilijte mléko a přisypte špetku soli. Zapněte mírný oheň a směs několik minut míchejte, dokud nezačne houstnout. V této fázi je dobré být trpěliví, směs má tendenci přichytávat se ke dnu.
- Když směs zhoustne, sejměte hrnec z plotny a přidejte na kousky nakrájené máslo. Míchejte tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí. Přidejte citronovou šťávu a ještě jednou dobře promíchejte.
- Piškoty rozmixujte najemno a vsypte je do teplé makové směsi. Spojením vznikne hutná, ale tvárná hmota.
- Připravte si formu o průměru přibližně dvacet centimetrů. Dno můžete lehce vyložit pečicím papírem, aby šel koláč snadno vyjmout.
- Makovou směs přendejte do formy a uhlaďte ji stěrkou nebo lžící.
- Zahřejte v malém kastrůlku smetanu. Jakmile je horká, přidejte do ní nalámanou bílou čokoládu. Nechte ji několik minut stát, dokud se nezačne rozpouštět. Promíchejte dohladka a nakonec přidejte citronovou kůru i citronovou šťávu.
- Polevu nalijte na povrch koláče a rozprostřete ji do roviny. Koláč uložte nejlépe do chladničky a nechte jej několik hodin tuhnout. Krájejte ho nožem nahřátým v horké vodě, aby řezy byly hladké a čisté.
Tipy pro vylepšení receptu
- Když jsem koláč připravovala potřetí, přidala jsem do makové směsi trochu rumu a pár nakrájených višní. A musím říct, že ta kombinace byla nádherně výrazná.
- Pokud máte rádi méně sladké dezerty, zkuste ubrat část cukru a přidat více citronu, dodá to svěží kontrast.
- Při nákupu máku doporučuji sáhnout po čerstvě mletém, rozdíl v chuti je obrovský.
- A pokud chcete zajistit dokonale hladkou polevu, vlijte ji na koláč ihned po rozmíchání, dokud je ještě tekutá.
- Za mě jde o jeden z nejvděčnějších dezertů, protože ho pokaždé snadno přizpůsobíte náladě i obsahu spíže.
Zdroje: Sophia Michalčíková, NZPI, Kupi.cz