Připravte si nepečený makový koláč, který chutná jako maková náplň do závinu

Makový dezert Sophia Michalčíková

Nepečený makový koláč mě naučil vnímat sladkosti trochu jiným způsobem. Připomíná mi staré rodinné recepty, ale zároveň se hodí i do moderní kuchyně, kde není času nazbyt. Voní po máku a citronu, je jemný a svěží a hlavně se obejde bez trouby. Když jsem ho připravovala poprvé, netušila jsem, že bude hotový tak rychle a že zmizí ještě rychleji. Pokud hledáte něco jednoduchého, sladkého a trochu nostalgického, tenhle recept vás bude bavit.

Přečtěte si také

Kurkumový čaj pijte klidně každý den. Uleví bolavým kloubům i pomůže trávení

Mák patří v české kuchyni k tradičním surovinám už po staletí a často se objevuje v receptech, které se předávají z generace na generaci. Moje babička tvrdila, že mák uklidňuje a přináší do domu dobrou náladu.

Mák se skutečně objevoval i v lidových pověrách jako ochrana před zlými silami. Dnes to bereme s úsměvem, ale uznejte, nějaké kouzlo ten jemně oříškový tón opravdu má. Právě proto jsem si tenhle nepečený koláč zamilovala.

Mák je malý zázrak přírody. Obsahuje kvalitní rostlinné tuky, vápník a vlákninu, a když se dobře zpracuje, dodá dezertu přirozenou plnost bez nutnosti sahat po přidaných aromatech. V Rakousku či Maďarsku je mák stejně oblíbený jako u nás a makové dezerty se tam servírují po celý rok.

Vždy mě překvapí, jak variabilní dokáže být. Jednou působí rustikálně a připomíná chalupu v horách, jindy se s trochou citronu změní v elegantní a svěží dezert. Kombinace máku a citronu navíc vyvažuje sladkost a dodává koláči jemně jiskřivý tón, který působí svěže v každém ročním období.

Mák Thijs de Graaf / Shutterstock.com

Nepečený makový koláč – recept

  • Počet porcí: 10 až 12
  • Délka přípravy: Přibližně 25 minut plus čas na tuhnutí

Ingredience

Na koláč

  • 200 g mletého máku
  • 120 g cukru
  • 80 g krupice
  • 600 ml mléka
  • 150 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 250 g piškotů

Poleva

  • 100 g bílé čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
Makový dort Sophia Michalčíková

Postup přípravy

  1. Nasypte do hrnce mletý mák, cukr a krupici. Přilijte mléko a přisypte špetku soli. Zapněte mírný oheň a směs několik minut míchejte, dokud nezačne houstnout. V této fázi je dobré být trpěliví, směs má tendenci přichytávat se ke dnu.
  2. Když směs zhoustne, sejměte hrnec z plotny a přidejte na kousky nakrájené máslo. Míchejte tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí. Přidejte citronovou šťávu a ještě jednou dobře promíchejte.
  3. Piškoty rozmixujte najemno a vsypte je do teplé makové směsi. Spojením vznikne hutná, ale tvárná hmota.
  4. Připravte si formu o průměru přibližně dvacet centimetrů. Dno můžete lehce vyložit pečicím papírem, aby šel koláč snadno vyjmout.
  5. Makovou směs přendejte do formy a uhlaďte ji stěrkou nebo lžící.
  6. Zahřejte v malém kastrůlku smetanu. Jakmile je horká, přidejte do ní nalámanou bílou čokoládu. Nechte ji několik minut stát, dokud se nezačne rozpouštět. Promíchejte dohladka a nakonec přidejte citronovou kůru i citronovou šťávu.
  7. Polevu nalijte na povrch koláče a rozprostřete ji do roviny. Koláč uložte nejlépe do chladničky a nechte jej několik hodin tuhnout. Krájejte ho nožem nahřátým v horké vodě, aby řezy byly hladké a čisté.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Když jsem koláč připravovala potřetí, přidala jsem do makové směsi trochu rumu a pár nakrájených višní. A musím říct, že ta kombinace byla nádherně výrazná.
  • Pokud máte rádi méně sladké dezerty, zkuste ubrat část cukru a přidat více citronu, dodá to svěží kontrast.
  • Při nákupu máku doporučuji sáhnout po čerstvě mletém, rozdíl v chuti je obrovský.
  • A pokud chcete zajistit dokonale hladkou polevu, vlijte ji na koláč ihned po rozmíchání, dokud je ještě tekutá.
  • Za mě jde o jeden z nejvděčnějších dezertů, protože ho pokaždé snadno přizpůsobíte náladě i obsahu spíže.

Zdroje: Sophia Michalčíková, NZPI, Kupi.cz