Baileys špičky do skla jsou dospělejší verzí dezertu, který jsme kdysi milovali jako děti. Jen teď místo vanilkového krému přichází hedvábný likér, co zahřeje na jazyku i u srdce.
Malá cukrářská vzpoura proti obyčejným dezertům
Jsou dny, kdy prostě potřebujeme něco víc než hrnek čaje a sušenku z krabice. Chceme si dopřát dezert, který chutná jako útěk z reality. A přesně tohle Baileys špičky dokážou. Vznikly z klasického receptu na špičky s vaječným likérem, ale dostaly nový kabát s irským twistem. Baileys s čokoládou tvoří nečekaně harmonické duo – jemné, přesto výrazné. Když jsem je zkoušela poprvé, měla jsem pocit, že připravuji malý experiment. Ale jakmile se krém setkal s piškotem a čokoládovou polevou, bylo jasné, že tenhle dezert si zaslouží vlastní fanclub.
O likéru, který změnil svět dezertů
Baileys vznikl v Dublinu v roce 1974, když se parta Irů rozhodla spojit dvě své národní vášně – whisky a smetanu. Netušili, že vytvoří ikonický likér, který se během pár let stal symbolem požitkářství. Dnes se používá nejen do kávy, ale i do dortů, zmrzlin a krémů. Cukráři ho milují, protože jeho sametová chuť dodá dezertům hloubku a jemnost. Podle cukrářky Jany Florentýny Zatloukalové „je Baileys jako instantní elegance – přidáte ho kamkoliv a všechno rázem chutná luxusně“.
Sophia Michalčíková / AI
Baileys likérové špičky – recept
- Počet porcí: 8
- Doba přípravy: 1 hodina + 12 až 24 hodin chlazení
Ingredience
Piškoty:
- 1 vejce velikosti M
- 25 g cukru krupice
- 25 g hladké mouky
Čokoládový krém:
- 200 g smetany ke šlehání 33 %
- 3 velké žloutky
- 75 g cukru krupice
- 150 g hořké čokolády 70 %
- 45 g másla
Čokoládová poleva:
- 250 g čokolády (mix hořké a mléčné)
- 50–60 g rostlinného oleje (řepkový nebo kokosový)
Baileys náplň:
- 160 g likéru Baileys Original (17 % alkoholu)
- 70 g smetany ke šlehání 33 %
- 1 plátek želatiny
Na dokončení:
- 100 g smetany ke šlehání 35–40 %
- mletá vanilka na posypání
Sophia Michalčíková / AI
Postup přípravy
- Začněte piškoty. Oddělte bílek od žloutku. Z bílku vyšlehejte pevný sníh, ke kterému po částech přidávejte cukr. Když je směs lesklá, přimíchejte žloutek a nakonec stěrkou zapracujte prosátou mouku.
- Pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou nastříkejte malé kulaté piškoty na plech s papírem na pečení. Měly by mít průměr asi 5 až 6 centimetrů. Pečte při 165 °C přibližně 15 až 20 minut, dokud nezezlátnou. Nechte je vychladnout.
- Připravte čokoládový krém. Žloutky prošlehejte s cukrem do světlé pěny. Smetanu ohřejte téměř k varu a pomalu ji vlévejte do žloutků. Směs vraťte na plotnu a za stálého míchání ji zahřívejte na 82 až 84 °C, dokud lehce nezhoustne.
- Horký krém nalijte na nasekanou čokoládu a promíchejte dohladka. Poté tyčovým mixérem zapracujte máslo, dokud nevznikne hladký, lesklý krém.
- Naplňte jím silikonové formy postavené na pevné podložce. Formou lehce poklepejte o stůl, aby se směs rozprostřela, a každý otvor uzavřete piškotem. Vložte do mrazáku alespoň na 12 hodin, ideálně přes noc.
- Na čokoládovou polevu rozpusťte čokoládu a vmíchejte olej. Přelijte ji do vyšší skleničky. Zmrzlé špičky vyjměte z formy a postupně je celé namáčejte do polevy. Poté je nechte ztuhnout v lednici.
- Na Baileys náplň nejprve namočte želatinu do studené vody. Smetanu ohřejte, přidejte želatinu, nechte ji rozpustit a vmíchejte Baileys. Směs nalijte do dutiny špiček a nechte ztuhnout v lednici.
- Nakonec vyšlehejte smetanu s trochou mleté vanilky a ozdobte jí vrcholy špiček. Před podáváním je nechte dvě až tři hodiny povolit v lednici.
Domácí Baileys
Domácí Baileys likér je vynikající dobrota pro dospělé, která se skvěle hodí ke svátečním příležitostem. Navíc si tento likér zvládnete hravě připravit sami a poté jím doplnit třeba slavnostně prostřenou vánoční tabuli. Radost jistě udělá i každé návštěvě nebo jako dárek vašim blízkým.
Domácí Baileys
Tipy redaktorky z kuchyně
- Z vlastní zkušenosti vím, že nejlepší jsou Baileys špičky druhý den, když se všechny chutě krásně propojí.
- Pokud nemáte silikonovou formu, zkuste použít malé skleničky – vypadají efektně a porce se dávkují snadněji.
- Čokoládová poleva se leskne víc, když do ní přidáte pár kapek kokosového oleje.
- A jestli chcete extra efekt, použijte zlatý prach nebo kakao, těsně před servírováním to vypadá naprosto dokonale.
- Já osobně miluju variantu s Baileys Salted Caramel – je o něco výraznější a chutná skoro jako pralinka.
Zdroj: Kupi, Jana Florentyna Zatloukalová