Tahle roláda není jen jídlo, ale zážitek, který spojuje všechny podzimní chutě – divočinu, sladké šípky, svěží rukolu i voňavé kaštany. Když se k tomu přidá sametové petrželové pyré a sklenka bílého vína, máte na stole pokrm, který by obstál i v luxusní restauraci. Přesto ho zvládnete připravit doma bez stresu, jen s trochou trpělivosti a lásky k dobrému jídlu.
Podzimní kuchyně má svoje kouzlo – všechno se zpomalí, barvy zteplají a z trouby voní poctivá jídla, která hřejí i na duši. Roláda z kančí kýty s rukolou a šípkovým džemem je přesně taková. Není to klasická česká omáčka, ale recept, který si pohrává s kontrasty. Sladké šípky, pikantní rukola a jemná divočina vytvářejí kombinaci, kterou si zamilujete. Inspiraci jsem dostala na Moravě od jednoho myslivce, který tvrdil, že „šípky a divočina se mají rády víc než víno a sýr“. Měl pravdu.
Kaštany, zapomenutý poklad podzimu
Jedlé kaštany bývaly dřív běžnou surovinou, dnes se k nim znovu vracíme. Jsou výživné, přirozeně sladké a mají nízký obsah tuku. Karamelizované chutnají jako malý luxus – máslo, cukr a citronová kůra z nich udělají dokonalý doplněk ke zvěřině. Zajímavostí je, že kaštany patřily dřív k hlavním zdrojům energie v horských oblastech Evropy, dokud je nevytlačily brambory. A mimochodem, skvěle se kombinují i s vínem nebo sýry, takže pokud vám pár zbyde, zkuste je přidat k večerní desce sýrů a hroznového vína.
Roláda z kance se šípky a rukolou, petrželové pyré a karamelizované kaštany – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: přibližně 2 hodiny
Ingredience
Na roládu:
- 600 g kančí kýty
- 80 g šípkového džemu
- 50 g rukoly
- 6 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- sádlo na opečení
- 150 ml vody na podlití
Na karamelizované kaštany:
- 200 g oloupaných uvařených jedlých kaštanů
- 40 g másla
- 40 g hnědého cukru
- nastrouhaná citronová kůra
- 100 ml bílého vína
Na petrželové pyré:
- 500 g kořenové petržele
- 100 ml smetany 33 %
- 40 g másla
- sůl
- pepř
Šípková omáčka
Šípková omáčka byla našimi babičkami považována za vrchol kulinářského umění, ovšem v dnešní době ji vaří už jen málokdo. Přitom je velmi zdravá a pro její sladkou chuť ji mívají rády i děti. Příprava je malinko náročnější, ale podle našeho receptu ji hravě zvládnete.
Šípková omáčka
Postup přípravy
- Kančí kýtu rozkrojte na plát a lehce ji naklepejte přes fólii, aby byla rovnoměrná a pružná.
- Maso potřete utřeným česnekem, osolte, opepřete a potřete šípkovým džemem.
- Na vrstvu džemu rozprostřete rukolu a maso pevně zarolujte. Zajistěte provázkem nebo kuchyňskou nití, zvenku ještě osolte a opepřete.
- V pánvi rozpalte sádlo a roládu opečte ze všech stran dozlatova.
- Přeneste ji do pekáče, podlijte 150 ml vody a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi hodinu. Během pečení občas přelévejte výpekem.
- Zatímco se roláda peče, připravte si kaštany. Na pánvi rozpusťte máslo s hnědým cukrem a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte vařené kaštany a nastrouhejte trochu citronové kůry. Promíchejte, zalijte bílým vínem a pomalu nechte zredukovat, dokud omáčka nezhoustne a kaštany se neobalí lesklým karamelem.
- Na petrželové pyré oloupejte a nakrájejte kořenovou petržel na kostky. Vařte ji v osolené vodě doměkka, poté slijte a přidejte máslo a smetanu.
- Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem.
- Upečenou roládu nechte pár minut odpočinout, poté ji nakrájejte na plátky a podávejte s petrželovým pyré a karamelizovanými kaštany.
Tipy redaktorky z kuchyně
- Tuhle roládu jsem poprvé zkoušela o podzimním víkendu, kdy venku pršelo a doma voněl česnek a víno. Od té doby ji dělám každý rok.
- Pokud chcete maso ještě šťavnatější, přidejte k podlití trochu vývaru místo vody.
- Šípkový džem doporučuji kvalitní, ideálně domácí – ten s kousky ovoce dodá omáčce hloubku.
- Roládu nechte po upečení alespoň deset minut odpočívat, aby se šťávy rovnoměrně rozložily.
- A když chcete zazářit, servírujte vše na předehřátém talíři s pár lístky čerstvé rukoly navrch.
Zdroj: Kupi, Healthline