Každý rok hledám drobnost, která rozesměje hosty ještě předtím, než si vůbec sednou ke stolu. A musím říct, že tihle mini Rudolfové to letos vyhráli na celé čáře. Jsou roztomilí, rychlí, vyloženě hravě vánoční a přitom chutnají tak dobře, že mizí rychleji než cukroví z krabice. Hodí se na slavnostní stůl, k večernímu vínu i na vánoční večírek, kde chcete udělat dojem bez hodin u plotny. A ano, pořád je to jen směs sýra a pár běžných surovin, ale výsledek vás překvapí.
Když se řekne vánoční občerstvení, většina lidí si představí sladké. Ale letos mi udělaly mnohem větší radost tyhle malé sýrové koule v podobě sobů. Je v nich všechno, co mám na zimě ráda. Slaná chuť, pár výrazných bylinek, šťavnatost brusinek a textura, která se krásně roztírá na krekry.
Sýrové koule mají v Americe dlouhou tradici a během vánoční sezony jsou tam jedním z nejčastějších slaných předkrmů. V Česku na ně zatím narážíme spíš online, ale není důvod, proč by se nemohly stát pevnou součástí našich zimních stolů.
Krémový sýr typu Philadelphia nebo český Lučina či Žervé má ideální konzistenci pro tvarování. Kombinuje se často se sýrem čedar, který dodá výraz a hutnost. Když k tomu přidáte čerstvé bylinky, sušené brusinky a ořechy, dostanete malý gastronomický dárek. A navíc skoro bez práce.
Mini Rudolfové – recept
- Počet porcí: Asi 10 až 12 mini Rudolfů
- Délka přípravy: 20 minut plus čas na chlazení
Ingredience
- 200 g krémového sýra (Philadelphia, Boursin, Lučina nebo Žervé)
- 2 lžíce najemno posekaných sušených brusinek
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 60 g jemně strouhaného čedaru
- sůl a sušené bylinky podle chuti (například česnekový granulát, tymián, bazalka)
- 80 g najemno nasekaných vlašských ořechů
- celý černý pepř na oči
- mini preclíky rozdělené na poloviny
- červené rybízové kuličky nebo kousek cherry rajčete na nos
- krekry nebo bagetka k servírování
Sophia Michalčíková
Postup přípravy
- Do mísy dejte krémový sýr, strouhaný čedar, sušené brusinky, petrželku, pažitku, sůl a oblíbené sušené bylinky. Vše promíchejte, dokud se směs nespojí v hladkou a kompaktní hmotu. Ochutnejte a případně upravte bylinky nebo sůl.
- Rukama vytvarujte malé kuličky přibližně stejné velikosti. Odložte je na talíř, přikryjte fólií a dejte alespoň na hodinu do lednice, aby směs zpevnila.
- Mezitím si nasekejte vlašské ořechy najemno a nasypte je do mělké misky. Každou kuličku v ořechách obalte tak, aby byla celá pokrytá.
- Do horní části každé koule opatrně zapíchněte dvě poloviny mini preclíků, které vytvoří paroží.
- Pomocí celého černého pepře vytvořte oči.
- Na nos použijte červenou kuličku rybízu nebo drobný kousek cherry rajčete. Lehce přitlačte, aby držel na místě.
- Položte každého malého Rudolfa na krekr a servírujte. Nejlépe chutnají lehce vychlazené.
Tipy pro vylepšení receptu
- Po několika testováních v redakci jsem zjistila, že nejlepší konzistenci získáte tehdy, když použijete krémový sýr, který není úplně studený, ale ani měkký jako máslo.
- Pokud máte chuť na výraznější variantu, dejte do směsi ještě lžíci dijonské hořčice nebo pár kapek citronové šťávy.
- Vlašské ořechy můžete nahradit mandlemi, ale ty doporučuji nasekat opravdu najemno, aby dobře držely.
- A pokud chcete udělat dojem, servírujte Rudolfy na velkém talíři s větvičkou rozmarýnu. Vznikne atmosféra jako z vánočního focení, aniž byste se o to museli moc snažit.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková