Na první pohled mohou vypadat podobně, přesto jsou mezi nimi značné rozdíly. Liší se svou chutí, konzistencí i výživovými hodnotami. Kdy sáhnout po řeckém jogurtu, skyru nebo míchaném jogurtu s tvarohem? Který z nich má nejvíce bílkovin? Který je nejzdravější? A kterému dát přednost při vaření a pečení v kuchyni? Máme pro vás přehledné srovnání.
Tento původem islandský mléčný výrobek vzniká podobně jako jogurt, k výrobě se ale používá více mléka a přebytečná tekutina (syrovátka) se odstraňuje. Díky tomu má skyr – někdy spíše klasifikovaný jako tvaroh nebo čerstvý sýr – velmi hustou konzistenci a vysoký obsah bílkovin bez tuků.
V tomto případě jde o klasický jogurt, který se po zakysání částečně „scedí“, aby zhoustl. Vyrábí se z plnotučného mléka nebo smetany. Ze všech sledovaných má nejméně bílkovin (stále ale jednou tak více než klasický bílý jogurt), na druhou stranu je kaloričtější a tučnější. Díky tomu vyniká plnější, krémovější chutí.
Pokud si hlídáte váhu a sledujete příjem kalorií i makroživin, pak můžete sáhnout i po odtučněné variantě, která má o něco více bílkovin.
Jogurt s tvarohem představuje zlatou střední cestu: má slušné množství bílkovin, vyvážený poměr živin a s přirozeným obsahem tuků obstojně zasytí i dobře chutná. Jedná se o směs bílého jogurtu a tvarohu, někdy může obsahovat i smetanu či jiné složky.
Z hlediska obsahu bílkovin jasně vede skyr nebo tzv. super jogurt. S jedním kelímkem svému tělu dodáte 15–18 g proteinů, což je i 3× více než u klasického bílého jogurtu. Pokud si navíc hlídáte příjem kalorií, potěší vás svým přirozeně nízkotučným složením. Podobně vhodný je při hubnutí nebo nabírání svalů řecký jogurt s 0 % tuku.
Skyry a bílé jogurty (včetně řeckých) obsahují probiotika, která podporují zdravé trávení. Naproti tomu tvaroh se nevyrábí fermentací, tedy žádná probiotika neobshauje. V tomto ohledu jich má o něco méně i míchaný jogurt s tvarohem. Všechny varianty jsou ale dobrým zdrojem vápníku.
Pro vaření a studenou kuchyni je zase nejlepší plnotučný řecký jogurt. Krémová konzistence s vyšším obsahem tuků je skvělá jako základ pro různé krémy, náplně, dipy a dresinky i smoothie nebo slané marinády a omáčky (např. pod krémové kuřecí nebo těstoviny).
Hutný skyr zase může být výbornou alternativou k tvarohu nebo mascarpone v dezertech či pomazánkách.
Plnotučný řecký jogurt nebo jogurt s tvarohem je ideální také pro ty, kteří hledají sytější snídaně a svačinky, navíc chtějí v rámci pestré stravy doplnit zdravé tuky a pochutnat si na krémové a plné konzistenci.
Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.
„Do zdravého a vyváženého jídelníčku patří všechny varianty bílých jogurtů a tvarohů. Pokud vám některý chutná více než jiný, vůbec to nevadí. Radši si s chutí dát ‚něco‘ než se nutit do toho, co nám nechutná, nebo to nejíst vůbec. Vyvážený poměr živin i zdraví prospěšné složení mají všechny neochucené mléčné výrobky, klidně i klasický bílý jogurt,“ říká pro redakci Kupi nutriční poradkyně Petra Tomášková.
„Čím více bílkovin, tím samozřejmě lépe. Jejich příjem by si měli hlídat nejen sportovci a lidé v redukci, ale třeba i dospívající či senioři,“ doplňuje nám odbornice.
I v případě bílkovinami nabitých mléčných výrobků platí, že nejprospěšnější (a z hlediska diety „nejbezpečnější“) jsou zejména čisté bílé varianty. Jakmile sáhnete po ochucených, počítejte i s poměrně velkou porcí cukru, obvykle 10–12 g na kelímek. Jen pro představu: takové množství odpovídá 2–3 kostkám cukru nebo půlce plechovky koly. Navíc se ve složení obvykle nevyhnete různým aromatům nebo jiným složkám.
Čas od času nejsou jahodové skyry nebo čokoládové řecké jogurty žádnou tragédií, neměly by však tvořit jediný zdroj mléčných výrobků. Pokud vám kyselejší bílé varianty tolik nejedou, zkuste je dochutit ovocem (např. sladšími malinami, banány nebo nyní na podzim kaki), ořechy, skořicí či kokosovými vločkami.
Zdroje: Potravinářská komora ČR, Health.com, nutriční poradkyně Petra Tomášková pro redakci Kupi.cz