5 nejoblíbenějších druhů dýní. Která je nejlepší na polévky a která na sladké dezerty?

Dýně hokaido rozpůlená na stole, v pozadí kořenová zelenina, houby, rajčata VICUSCHKA / Shutterstock.com

Dýně jsou symbolem podzimu. Doma s nimi vykouzlíte okrasné dekorace i lahodné pokrmy. Umíte se ale v jejich jednotlivých druzích vyznat? Která je ideální na pečení, na polévky nebo na sladké dezerty, se dozvíte v našem článku, a to včetně užitečných rad pro jejich nákup.

Přečtěte si také

Domácí jogurt si připravíte jen ze 2 surovin. A ani nemusíte hned pořizovat jogurtovač

Podzim je za dveřmi!

Dýňová sezóna znamená jediné – voňavé krémové polévky, zářivě oranžové sladké i slané pokrmy a širokou nabídku nejrůznějších druhů v obchodech, ze kterých je možné vybírat.

Dýně jsou navíc poměrně dietní a obsahují plno vlákniny, vitamínů A, C, D a E, vápníku, železa, hořčíku, proteinů a řadu dalších prospěšných minerálů.

1. Dýně hokaido

Jedna z nejběžnějších a nejvíce oblíbených dýní u nás. Má jemnější chuť, kterou lze po uvaření přirovnat například k batátům. Ve 100 g této dýně se nachází jen 38 kalorií, proto je ideální alternativou například ke klasickým bramborám i jiným druhům příloh.

Výhodou je, že se její zářivě oranžová slupka nemusí loupat – není totiž skoro vůbec kazivá, po uvaření krásně změkne a navíc obsahuje řadu vitamínů a živin, o které byste po oloupání přišli.

Ulovte si ji v akci

Co připravit z dýně hokaido?

V kuchyni se z dýně hokaido nejčastěji dělají husté krémové polévky, pyré nebo omáčky. Dá se ale také péct či nadívat a skvěle vynikne i ve sladkých dezertech, například dýňových lívancích, muffinech nebo koláčích. Její nevýhodou je, že při krájení dokáže potrápit svou tužší strukturou dužiny a obsahuje poměrně dost semínek, která je potřeba pečlivě vydlabat.

2. Máslová dýně

Máslová dýně má protáhlý tvar podobný hrušce a většinou bývá béžové či světle žluté barvy. Na jaké recepty se hodí? Podobně jako dýně hokaido je ideální pro přípravu polévek, omáček, pro plnění, zapékání i pečení sladkých koláčů. Musí se sice loupat, na druhou stranu ovšem obsahuje jen minimum semínek, takže ke zpracování vám zbude spousta dužiny s výraznější, oříškovou chutí.

Rozpůlená máslová dýně, česnek, rozmarýn, sůl Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

3. Špagetová dýně

Špagetová dýně má žlutou barvu, protáhlý oválný tvar a velice jemnou a nevýraznou chuť. To hlavní kouzlo nicméně přichází po jejím upečení v troubě (stačí rozkrojit na půl, vydlabat semínka a dát péct zhruba na 30 minut při 200 °C), kdy se dužina začne rozpadat na tenká vlákna připomínající právě špagety.

Jak ji připravit?

Dýňová vlákna pak můžete v kuchyni zpracovat podobně jako těstoviny – smíchat s omáčkou, pestem, posypat parmazánem apod. Navíc mají mnohem méně kalorií, jsou proto skvělou dietní alternativou ke klasickým špagetám. Tento druh dýně můžete dále připravit na způsob dýňového zelí, zapékat (vydlabanou půlku dýně se slupkou stačí naplnit zeleninou, houbami, masovou směsí nebo sýrem a společně upéct) nebo z něj připravovat smažené placičky (nasladko i naslano).

Dýňový koláč
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Střední

Dýňový koláč

Dýňový koláč je neobyčejně dobrý a navíc velmi jednoduchý na přípravu. Díky tvarohové náplni je úžasně vláčný, křehký a doslova se vám bude rozplývat na jazyku.

Dýňový koláč

4. Muškátová dýně

Muškátová dýně má kruhový tvar s jasně viditelnými, členěnými díly. Její chuť je výrazně aromatická, podobně jako dýně hokaido připomíná batáty. Slupka muškátové dýně se musí před přípravou oloupat, její dužina má však hustou konzistenci a po tepelném zpracování je mazlavá. Hodí se proto na polévky, pomazánky i omáčky.

5. Sladká dýně Sweet Dumpling

Jedná se o méně rozšířený druh, který bývá využíván na okrasu i v kuchyni – má totiž pozoruhodně sladkou chuť. Také proto je tato dýně vhodná na dezerty, dorty, koláče a jiné sladké recepty. Můžete ji taktéž zavařovat nebo z ní dělat marmeládu.

Čtyři dýně Sweet Dumpling marcinm111 / Shutterstock.com

Jak vybrat nejlepší dýni v obchodě?

Slupka

Zralá dýně je vždy pevná a její slupka je bez kazů. Můžete na ni zkusit zaklepat podobně jako na meloun – dutý zvuk značí zralost. Podle váhy zase poznáte, ve které je nejvíce dužiny. Čím lehčí dýně (jednoho druhu) je, tím více obsahuje semínek.

Při přípravě dýňové polévky se bude hodit

Stopka

Vyplatí se také dávat pozor na stopku. Ta by měla být u zralých kousků zdřevnatělá a s drobnými prasklinkami, tedy ne hladká a sytě zelená.

  • Tip: Právě teď najdete v obchodech tu nejpestřejší nabídku, velmi často navíc za výhodně nižší ceny. Aby vám žádná sleva neunikla, můžete na Kupi.cz sledovat akční nabídky obchodů pro jednotlivé druhy dýní. Budete tak mít přehled, kde nakoupíte nejlevněji dýni hokaido, máslovou, muškátovou nebo špagetovou i Sweet Dumpling.

Jak skladovat dýni?

Zdravou dýni (tedy bez poškozené slupky a se stopkou) můžete poměrně dlouho skladovat doma, na suchém místě s teplotou nad 10° C. Takto vám vydrží klidně až do Vánoc.