Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

5 nejoblíbenějších druhů dýní. Která je nejlepší na polévky a která na sladké dezerty?

5 nejoblíbenějších druhů dýní. Která je nejlepší na polévky a která na sladké dezerty?

Dýně jsou symbolem podzimu. Doma s nimi vykouzlíte okrasné dekorace i lahodné pokrmy. Umíte se ale v jednotlivých druzích dýní vyznat? Která je ideální na pečení, na polévky nebo na sladké dezerty se dozvíte v našem článku, včetně užitečných rad pro jejich nákup.

Přečtěte si také

Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst
Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst

Dýňová sezóna znamená jediné – voňavé krémové polévky, zářivě oranžové sladké i slané pokrmy i širokou nabídku nejrůznějších druhů v obchodech, ze kterých je možné vybírat. Dýně jsou navíc poměrně dietní a obsahují plno vlákniny, vitamínů A, C, D, E, vápníku, železa, hořčíku, proteinů a řadu dalších prospěšných minerálů.

Dýně Hokkaidó

Jedna z nejběžnějších a nejvíce oblíbených dýní u nás. Má jemnější chuť, kterou lze po uvaření přirovnat například k batátům. Ve 100 g této dýně se nachází jen 38 kalorií, proto je ideální alternativou například ke klasickým bramborám i jiným druhům příloh. Výhodou této dýně je, že se její zářivě oranžová slupka nemusí loupat – není totiž skoro vůbec kazivá, po uvaření krásně změkne a navíc obsahuje řadu vitamínů a živin, o které byste po oloupání přišli.

V kuchyni se z ní nejčastěji dělají husté krémové polévky, pyré nebo omáčky, dá se ale také péct či nadívat a skvěle vynikne i ve sladkých dezertech, například dýňových lívancích nebo muffinech.

Její nevýhodou je, že při krájení dokáže potrápit svou tužší strukturou dužiny a obsahuje poměrně dost semínek, která je potřeba pečlivě vydlabat.

Máslová dýně

Máslová dýně má protáhlejší tvar podobný hrušce a většinou bývá béžové či světle žluté barvy. Podobně jako dýně Hokkaidó je ideální pro přípravu polévek, omáček, pro plnění, zapékání i pečení sladkých koláčů. Musí se sice loupat, na druhou stranu obsahuje jen minimum semínek, takže ke zpracování vám zbude spousta dužiny, jež má výraznější oříškovou chuť.

Máslová dýně obsahuje nejvíce krémové dužiny, je proto ideální na přípravu polévek a omáček

Muškátová dýně

Muškátová dýně má kruhový tvar s jasně viditelnými členěnými díly (díky kterému připomíná bábovku). Její chuť je výrazně aromatická a podobně jako dýně Hokkaidó je chutí podobná batátům. Slupka muškátové dýně se musí před přípravou oloupat, její dužina má však hustou konzistenci a po tepelném zpracování je mazlavá. Hodí se proto na polévky, pomazánky i omáčky.

Špagetová dýně

Další oblíbený druh z dýňové rodiny. Špagetová dýně má žlutou barvu, protáhlý oválný tvar a velice jemnou a nevýraznou chuť. To hlavní kouzlo ovšem přichází po jejím upečení v troubě (stačí rozkrojit na půl, vydlabat semínka a dát péct asi na 30 minut při 200 °C), kdy se dužina začne rozpadat na tenká vlákna připomínající právě špagety.

Dýňová vlákna pak můžete v kuchyni zpracovat podobně jako těstoviny – smíchat s omáčkou, pestem, posypat parmazánem apod. Navíc mají mnohem méně kalorií, jsou proto skvělou dietní alternativou ke klasickým špagetám.

Tento druh dýně můžete dále připravit na způsob dýňového zelí, zapékat (vydlabanou půlku dýně se slupkou stačí naplnit zeleninou, houbami, masovou směsí nebo sýrem a společně upéct) nebo z něj připravovat smažené placičky (na sladko i na slano).

Po upečení se promění dužina špagetové dýně ve vlákna, která připomínají chuťově i vzhledově tyto těstoviny

Sladká dýně Sweet Dumpling

Jedná se o méně rozšířený druh, který bývá využíván na okrasu i v kuchyni - má totiž pozoruhodně sladkou chuť. Také proto je tato dýně vhodná na dezerty, dorty, koláče a jiné sladké recepty. Můžete ji také zavařovat nebo z ní dělat marmeládu.

Pár rad, jak nakupovat dýně v obchodech

Zralá dýně je vždy pevná a její slupka bez kazů. Můžete na ni zkusit zaklepat podobně jako na meloun – dutý zvuk značí zralost. Podle váhy zase poznáte, ve které je nejvíce dužiny. Čím lehčí dýně (jednoho druhu) je, tím více obsahuje semínek.

Vyplatí se dávat pozor také na stopku. Ta by měla být u zralých dýní zdřevnatělá, s drobnými prasklinkami (tedy ne hladká a sytě zelená).

  • Tip: Právě teď najdete v obchodech tu nejpestřejší nabídku, velmi často navíc za výhodně nižší ceny. Aby vám žádná sleva neunikla, můžete na Kupi.cz sledovat akční nabídky obchodů pro jednotlivé druhy dýní. Budete tak mít přehled, kde nakoupíte nejlevněji dýni Hokkaidó, máslovou, muškátovou nebo špagetovou i Sweet Dumpling.

A ještě jedna rada na závěr, zdravou dýni (tedy bez poškozené slupky a se stopkou) můžete poměrně dlouho skladovat doma, na suchém místě s teplotou nad deset stupňů Celsia. Takto vám vydrží klidně až do Vánoc.