Špekáček vs. buřt: Ověřte si informace na etiketě, ať nejste zklamaní

Balení špekáčků a buřtů v rukou Kupi

Tahle problematika je dost známá, ale opakování matka moudrosti, že? Stále se najde hodně lidí, kteří neví, že špekáček není z hlediska složení a legislativy to samé jako buřt, buřtík nebo opékáček. Prošli jsme si české supermarkety a potěšilo nás, že poctivé špekáčky převládají. Kolik stojí?

Přečtěte si také

Vypucujte dětem školní batoh, aby byl jako nový. Pračka podle odborníků ale není dobrý nápad

Špekáček není to samé, co buřt

Pokud na obalu stojí špekáček, můžete si být jistí, že výrobce musí dodržet jasně daná pravidla. Podle vyhlášky č. 69/2016 Sb. musí obsahovat minimálně 40 % masa (hovězí, vepřové nebo telecí) a nejvýše 45 % tuku. V českých supermarketech mají ty nejlepší špekáčky i 80 % a více masa.

Do špekáčků se navíc nesmí přidávat strojně oddělené maso (tzv. separát). Taky proto se cena poctivého špekáčku pohybuje zhruba mezi 110 až 220 Kč za kilogram. Buřt, vuřt, buřtík nebo opékáček ale žádnou právní definici nemají. Výrobce do nich může přidat méně masa a doplnit jej separátem, kůžemi, tukem nebo vodou. Takové uzeniny bývají levnější – obvykle od 90 do 140 Kč za kilogram.

V regálech je bohužel najdete mezi špekáčky, takže stačí trocha nepozornosti a domů k ohni nebo ke sporáku si přinesete nesrovnatelně horší produkt. Byť levnější. Na první pohled vypadají podobně jako špekáčky, ale složení je méně kvalitní.

Obal špekáčků Kupi

Historické okénko a Evropská unie

První český špekáček údajně spatřil světlo světa už v roce 1891 na Jubilejní zemské výstavě v Praze. Tehdy se prý prodával za 8 krejcarů i s křenem a složený byl z hovězího zadního, vepřového výřezu a kostiček špeku. Dnes má špekáček dokonce evropskou ochrannou známku – od roku 2011 je zapsaný jako Zaručená tradiční specialita (ZTS), což zaručuje jeho recepturu i složení.

Kuřecí špekáček povoluje separát

Jistě jste si všimli, že vedle klasických špekáčků existují i kuřecí varianty. Ty mají podle zmíněné vyhlášky obsahovat alespoň 45 % masa a maximálně 45 % tuku. Na rozdíl od „pravých“ špekáčků je zde povolen i drůbeží separát, tedy strojně oddělené maso včetně zbytků kostí a chrupavek.

Separát je sice levná surovina, ale kvalitou se nemůže rovnat běžnému hovězímu a vepřovému masu. Proto se kuřecí špekáčky považují za méně hodnotné a odborníci doporučují raději zvolit klasickou variantu.

Kuřecí špekáčky pořídíte většinou za 60 až 70 Kč za kilogram. Pokud sáhnete po drůbežích „buřtech“, které se vyrábějí velmi podobně, ale opět nemají legislativní rámec, zaplatíte ještě méně – klidně jen 40 až 50 Kč za kilo.

Drůbeží špekáčky v rukou Kupi

Kupi radí: Jak poznat kvalitní špekáček?

Při výběru špekáčků se vyplatí spolehnout na několik jednoduchých rad:

  • Nakupujte u řezníka – ručně vázané špekáčky bývají čerstvé a můžete si je klidně i ochutnat
  • Cena napoví – kvalitní výrobky stojí obvykle kolem 200 Kč za kilogram
  • Vůně – špekáček by měl vonět po čerstvé uzenině a koření, ne po mouce nebo přidaných látkách
  • Mozaika špeku – v řezu by měly být nepravidelně rozložené kousky špeku, nikoli jednolitá hmota
  • Barva – správný špekáček není ani šedý, ani nápadně červený, ale hnědý
Špekáčky na pultu v obchodě Kupi

Špekáček od pultu, nebo vakuovaný?

V supermarketu čelíme často dilematu, jestli koupit špekáček od pultu, nebo sáhnout po vakuovaném balení. Pokud si ho koupíte u pultu, zpravidla bude čerstvější a větší. Tradičně se odděluje provázkem nebo sponkami a často má i lepší chuť.

Balené špekáčky bývají menší a díky ochranné atmosféře mají delší trvanlivost. Jsou proto praktičtější na uskladnění, ale chuťově se většinou nemohou vyrovnat čerstvým kouskům od řezníka.

Ať už si vyberete jakoukoli variantu, pamatujte, že špekáčky jsou tučnější uzeninou. Hodí se na táborák, gril nebo i do kuchyně, ale s jejich množstvím to není dobré přehánět. Jeden nebo dva a jednou za čas (v létě klidně častěji) by dospělému člověku měly stačit.

Zdroje: Kupi, Vyhláška č. 69/2016 Sb., Nařízení komise EU č. 158/201, etikety špekáčků z průzkumu, Bezpečnost potravin