Nakrájejte ovoce, přidejte víno a koření a proměňte obyčejnou krupicovou kaši v dezert jako z cukrárny

Krupicová kaše se švestkami a jablky Angelika Heine / Shutterstock.com

Někdy stačí vzít jednoduché suroviny, použít trochu fantazie a vznikne dezert, který chutná mnohem lépe než složité dorty. Krupicový pudink se švestkami a jablky na víně je pochoutka, která spojuje dětské vzpomínky na sladkou krupicovou kaši se sofistikovaností jemné ovocné omáčky. Recept není náročný na přípravu, přitom působí slavnostně a hodí se na víkendovou snídani, odpolední dezert i jako sladká tečka na večeři s přáteli.

Přečtěte si také

Žhavá novinka od značky Míša se objevila v Kauflandu. Chutná božsky a je i zdravá

Pudink z krupice působí skoro jako návrat do dětství – jenže v tomto receptu se z obyčejné krupicové kaše stane dezert, který má šmrnc. Tajemství je ve švestkách a jablíčkách jemně dušených na másle s trochou červeného vína a koření, které celému receptu dodají hloubku a vůni. Tento recept je takový most mezi obyčejnými surovinami z kuchyně a pocitem, že servírujete něco výjimečného. Navíc příprava trvá pár minut a zvládnete ji i v chaosu sobotního odpoledne, kdy se vám nechce stát hodiny u sporáku.

Krupicový pudink se švestkami a jablíčky na víně

  • Počet porcí: 2
  • Délka přípravy: 35 minut

Ingredience

Na krupicový pudink:

  • 4 vrchovaté lžíce dětské krupičky
  • 500 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce nasekaných mandlí
  • 2 lžíce másla
  • 1 žloutek

Na ovocnou omáčku:

  • 10 švestek
  • jablka
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml červeného vína
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 špetka skořice
Svěží švestkový koláč se zakysanou smetanou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Svěží švestkový koláč se zakysanou smetanou

Švestkový koláč se zakysanou smetanou je skvělou kombinací svěžího ovoce a jemné smetany. Tento koláč je ideálním dezertem na letní dny, kdy chcete potěšit své hosty či rodinu. Připravte si ho snadno a rychle díky několika jednoduchým krokům.

Svěží švestkový koláč se zakysanou smetanou

Postup přípravy

  1. Krupičku nasypte do mísy, zalijte studeným mlékem a nechte asi 20 minut stát, aby lehce nabobtnala. Tento krok zajistí jemnější a vláčnější konzistenci pudinku.
  2. Mezitím připravte ovocnou omáčku. Vypeckované švestky rozkrájejte na čtvrtiny a oloupaná jablka nakrájejte na menší kostky. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, přidejte ovoce a krátce ho orestujte, aby se rozvonělo.
  3. Ovoce podlijte červeným vínem, přidejte hvězdičku badyánu a špetku skořice. Za občasného míchání poduste 10 až 15 minut, dokud se švestky téměř nerozpadnou a jablíčka nezměknou. Omáčka by měla mírně zhoustnout.
  4. Namočenou krupičku přelijte do hrnce, přidejte cukr, sůl a vanilku.
  5. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 10 minut. Pokud se směs příliš zahustí, vlijte trochu mléka.
  6. Do ještě horké krupicové kaše vmíchejte máslo, nasekané mandle a nakonec i žloutek. Výsledkem je jemný, krémový krupicový pudink s lehce křupavou texturou od mandlí.
  7. Připravený pudink rozdělte do misek nebo pohárků, zalijte ovocnou omáčkou a podávejte. Můžete servírovat ještě horké, anebo vychladlé jako dezert do skleničky.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Já osobně doporučuji ovoce před dušením lehce posypat třtinovým cukrem, krásně se pak zkaramelizuje a omáčka získá úplně nový rozměr chuti.
  • Pokud nechcete používat víno, můžete ho nahradit kvalitním moštem, nebo dokonce švestkovým džusem, chuť zůstane výrazná a plná.
  • Přidejte pár kapek citronové šťávy, aby omáčka získala svěží jiskru.
  • Skvěle se hodí i pár nasekaných vlašských ořechů navrch jako kontrast k jemné krupici.
  • A pokud někdy spěchám, připravím si omáčku večer předem a ráno jen rychle uvařím pudink. Je to rychlá snídaně i dezert, který působí, jako byste mu věnovali celé odpoledne.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi