Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Bílé nebo červené víno? V čem se liší a které je zdravější?

Bílé nebo červené víno? V čem se liší a které je zdravější?

Naše blízké a přátele bychom mohli rozdělit na ty, kteří pijí červené víno a na ty, kteří nedají dopustit na víno bílé. Samozřejmě tady máme ještě milovníky vín růžových a také ty, kteří mají rádi všechny tři zmíněné druhy. Nejroztříštěnější je však společnost v otázce bílého a červeného vína. Většinou volíme typ vína podle chuti, ale při výběru bychom se mohli zamyslet i nad tím, který je zdravější.

Přečtěte si také

Hrabete listí na zahradě? Chyba – skvěle poslouží jako hnojivo i ochrana
Hrabete listí na zahradě? Chyba – skvěle poslouží jako hnojivo i ochrana

V čem se červené víno liší od bílého?

Není to jen v barvě…

Ve způsobu výroby

Proces výroby je u bílého a červeného vína naprosto odlišný.

Bílé hrozny se lisují buď okamžitě anebo se nechávají pár hodin macerovat, aby se do šťávy ze slupek vytáhly aromatické látky. Fermentaci však podstupuje pouze šťáva z hroznů, nikoli jejich slupky a semínka.

U červeného vína se slupky a semínka modrých hroznů nechávají napřed fermentovat a až potom se lisují. Díky tomu se barviva vyluhují do rmutu a víno je pak nádherně rudé.

Takhle se červené víno dělá podomácku

V chuti

Červená vína bývají obvykle těžší, mají komplexnější chuť než vína bílá a ve většině případů bývají suchá. Často v nich cítíme tóny tmavě zabarveného ovoce, jako jsou například černý rybíz, ostružiny, brusinky, zralé třešně, švestky, povidla, borůvky, ale také hořké mandle, hořkou čokoládu, anebo dokonce vůni zpoceného koňského sedla.

Zato bílá vína jsou jemnější a lehčí chuti. Bývají velmi často oblíbená pro svou sladší chuť, vyrábí se totiž nejen suchá, ale také často jako polosuchá, polosladká či sladká.

V bílých vínech lze ucítit velmi často aroma světlého ovoce, jako jsou např. citrusové plody, ananas, žlutý meloun, broskev, mango, a vonných květin, např. muškátu a růže, ale také lískové oříšky, sladké mandle, máslo či dokonce chlebovou kůrku.

V účincích na zdraví

Pokud jde o otázku, které víno je zdravější – máme zde jednoznačného vítěze. Je to víno červené. Jeho pozitivní vliv na zdraví je dán zejména přítomností velkého množství polyfenolů a antioxidantů.

Červené víno obsahuje resveratrol, proto je zdravější

Hlavním „hrdinou“ v červeném víně je resveratrol  polyfenol, který se nachází ve slupce červených hroznů (a také v mnohých dalších rostlinách) a má antioxidační a antibakteriální účinky.

Podle článku Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited, publikovaném v magazínu Experimental & Clinical Cardiology, konzumace červeného vína díky polyfenolům snižuje výskyt onemocnění a úmrtí v důsledku kardiovaskulárního onemocnění o 30–50 %, rakoviny plic o 57 % a prostaty o 50 %.

Tentýž článek také uvádí, že lidé, kteří pijí víno a ostatní alkoholické nápoje s mírou, mívají vyšší hladinu tzv. hodného HDL cholesterolu v krvi, přičemž článek Moderate alcohol intake and lower risk of coronary heart disease: meta-analysis of effects on lipids and haemostatic factors zase uvádí, že 1 gram alkoholu denně zvyšuje úroveň HDL cholesterolu o 0,004 mmol/L.

Podle řady studií je resveratrol účinný také proti obezitě a onemocněním s obezitou souvisejících, jako je cukrovka II. typu.

Resveratrol je tak populární, že se dá koupit i v podobě doplňků stravy.

I bílé víno je zdravé

Nedá se však tvrdit, že by bylo bílé víno zdraví škodlivé. I to má co nabídnout. Na základě studií zabývajících se polyfenolovými sloučeninami obsaženými v bílém víně bylo zjištěno, že tyrosol a kyselina kávová mají velmi silné antioxidační účinky. Kyselina kávová se také ukázala být jako velmi účinná při ochraně lidského organismu před nádorovými onemocněními a poškozením DNA.

I bílé víno je zdravé

Umírněnost je klíč ke zdraví 

Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že je pití alkoholu snad zdraví prospěšné. Pochopitelně tomu tak být může, ovšem opět za předpokladu, že je alkohol konzumován v rozumné míře. Některé studie potvrzují, že pití alkoholických nápojů s mírou (ženy 1 skleničku, muži 1-2 skleničky denně) snižuje riziko onemocnění srdce, mrtvice, cukrovky či metabolického syndromu, jiné studie toto nepotvrzují.

I když je resveratrol všeobecně považován za zdraví prospěšný polyfenol, objevují se kontroverzní studie, které naopak jeho účinnost vyvrací.

Nutné je na tomto místě také zmínit, že nadměrné pití alkoholu naopak zvyšuje riziko onemocnění srdce, mrtvice, rakoviny či stojí za vysokým krevním tlakem.