Jednoduchý recept na domácí kořeněné chai latte! Na podzim zahřeje a dodá energii

Kořeněné chai latte Canva

Orientální nápoj chai latte dnes najdeme v nabídce téměř každé lepší kavárny a díky své kořeněné chuti bývá spojován právě s podzimním a vánočním obdobím. Pokud jste si tento originální nápoj zamilovali, nebo jste naopak doposud nenašli odvahu jej vyzkoušet, můžete to napravit. A rovnou doma s vlastním receptem!

Přečtěte si také

Pivaři během pandemie přešli na bublinky. Obliba sektů vzrostla dvojnásobně
Pivaři během pandemie přešli na bublinky. Obliba sektů vzrostla dvojnásobně

Lahodné zahřátí i detoxikační lék

Základem chai latte je černý nebo zelený čaj, směs exotického koření (hřebíček, kardamom, zázvor, skořice, případně šafrán, fenykl nebo černý pepř) a mléko (odtud také přívlastek „latte“).

Pokud jsou k jeho přípravě použity kvalitní suroviny a neobsahuje příliš mnoho cukru (ideálně žádný, anebo jen trochu medu), má navíc nespočet příznivých účinků na naše zdraví. Aby také ne, když pochází z Indie, kde podle dávných legend vznikl jako léčivý a detoxikační nápoj podle receptury ajurvédského léčitelství. Proč se tedy vyplatí chai latte (nejen kvůli skvělé chuti) pít?

Pomůže na trávení i záněty

Černý a zelený čaj jsou přírodními antioxidanty, které mají povzbuzující účinky. Jsou tedy ideální alternativou ke kávě. Hřebíček, zázvor i skořice zase působí protizánětlivě. Zázvor je účinný v boji s nachlazením a spolu s kardamomem podporuje dobré trávení a správnou činnost střev.

  • Víte, že kardamom je třetím nejdražším kořením na světě (hned po šafránu a vanilce)? Jak uvádíme v receptu níže, pro přípravu tradičního chai latte se používají celá zrna kardamomu. Ta můžete nejlevněji sehnat v e-shopech nebo ve specializovaných obchodech s kořením či zdravou výživou.
  • Cena kardamomu se nejčastěji pohybuje okolo 200 Kč za 100 g a běžně se prodává v baleních po 30 či 50 gramech.
Žena si čichá k šálku chai latte Canva

Recept na domácí chai latte

Suroviny (na 1–2 porce):

  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek mléka (můžete zvolit plnotučné kravské i rostlinné, například mandlové, oříškové apod.)
  • 2–3 lžičky kvalitního sypaného černého čaje
  • 4 celé skořice
  • 10 ks hřebíčku
  • cca 1–2 cm zázvoru
  • 1 lžička celých zrn kardamomu
  • med nebo třtinový cukr podle chuti na doslazení

Postup:

Do menšího hrnce či rendlíku nalijte vodu, přisypte veškeré koření (pro intenzivnější chuť jej můžete zlehka podrtit v hmoždíři) a společně přiveďte k varu. Vařte po dobu asi 5 minut. Poté přisypte čaj a nechte ještě pár minut povařit, aby se chutě spojily. Hotovou tekutinu sceďte a nalijte do asi 2/3 většího hrnku nebo vyšší sklenice určené pro horké nápoje. Podle chuti oslaďte medem nebo třtinovým cukrem.

Před podáváním dolijte našlehaným mlékem (jeho teplota by měla být ideálně 65–70 °C), které můžete zpěnit ručním šlehačem, speciální funkcí u kávovarů nebo ve french pressu. Dozdobte mletou skořicí.

Lžičky s různým kořením – zázvorem, skořicí, kurkumou a dalším Canva

Tip: Pokud jste si chuť tohoto nápoje zamilovali, ale nemáte čas nebo suroviny na jeho přípravu, na trhu jsou k dostání hotové směsi chai latte drinků i řada čajů s jeho příchutí. Většinou obsahují autentické ingredience. Například v drogeriích DM zakoupíte porcovaný Chai Tee značky dm Bio za cenu 59,90 Kč/20 sáčků.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz