Podzim je tu v plné síle. Jak vybrat ten pravý fukar na listí pro vaši zahradu?

Muž fouká spadané listí The Toidi / Shutterstock.com

Podzim. Teploty klesají, dny se začínají krátit a koruny stromů hrají všemi barvami. Na procházce vyloženě romantická podívaná, pro zahrádkáře téměř noční můra. Listí padá ze stromů s železnou pravidelností a hráběmi je téměř nemožné jeho tempo stíhat. Se zvládnutím této situace vám přitom může pomoci jednoduché zařízení, tzv. fukar nebo též vysavač na listí. Kromě listí s ním navíc uklidíte i napadaný sníh, piliny nebo třeba vyčistíte okap. Prozradíme vám, jaký typ vybrat a na kolik vás pořízení této vychytávky vyjde.

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Proč si koupit fukar na listí?

Pokud fukar máte, jistě nám dáte za pravdu, že úklid listí ze zahrady je nyní o mnoho snazší. Stačí jej zapnout a listí z celé zahrady sfoukat na jednu hromadu, kterou odklidíte na kompost, případně odvezete do bio odpadu.

Máte-li fukar kombinovaný s vysavačem, listí se drtí a sbírá do zásobníku, který stačí vysypat a pokračovat v úklidu. Drceného listí se do zásobníku vejde víc a na kompostu se poté lépe rozkládá. Optimální objem vaku kombinovaného fukaru je asi 50 litrů.

Vysávání listí spadaného na chodníku Christine Bird / Shutterstock.com

Funkce – fukar, nebo vysavač?

Fukary dostupné na trhu můžeme rozdělit podle typu funkce nebo druhu motoru. Co se týče funkce, rozlišujeme fukary na listí (někdy označované též LBL neboli leaf blower), jež jej pouze sfoukají na kupičku, kterou musíte odklidit, a vysavače na listí, které disponují už výše zmíněným zásobníkem a vedle foukání dokážou listí také vysávat. Kombinací těchto dvou typů je pak kombinovaný fukar (též BVL, tedy blower vac), který v sobě spojuje funkce fukaru i vysavače.

Druh pohonu – aku, elektro nebo benzínový

Pokud jde o druh pohonu, pořídit můžeme fukary elektrické, motorové či akumulátorové.

  1. Elektrické fukary mají elektrický motor napájený ze sítě a vyjdou vás zhruba na 1 500 až 4 000 Kč. K jejich provozu ovšem potřebujete prodlužovačku, kterou za sebou taháte po zahradě.
  2. Řešením je akumulátorový fukar se zabudovanou baterií, který pořídíte v rozmezí 3 500 až 12 000 Kč. Ty jsou sice méně hlučné a k jejich provozu nepotřebujete prodlužovačku, mívají ale menší výkon a jen zřídka jsou kombinované s vysavačem.
  3. Nejvýkonnější a také nejdražší jsou fukary motorové, které vás vyjdou na 5 000 až 18 000 Kč. Pohání je benzínový motor, který může být dvoutaktní nebo čtyřtaktní.
Žena hrabe listí hráběmi Maria Evseyeva / Shutterstock.com

Velikost zahrady

Fukar doporučujeme zakoupit v hobbymarketu, elektru či specializované prodejně, kde se vám dostane odborných rad a v případě potřeby i autorizovaného servisu. Než však vyrazíte zařízení koupit, zamyslete se nad rozlohou své zahrady, počtem opadavých stromů a keřů, po nichž bude třeba uklidit, i dostupností elektrické zásuvky. Malou zahradu zvládnete uklidit elektrickým nebo aku fukarem, na větší plochu nebo do ovocných sadů bude vhodnější benzínová varianta, nejlépe kombinovaná s vysavačem.

Rychlost proudění a objem vzduchu

Jednotlivé modely si také nezapomeňte porovnat dle srovnatelných parametrů. Těmi jsou zejména rychlost proudění vzduchu a jeho objemové množství. Rychlost proudění se uvádí v kilometrech za hodinu nebo metrech za sekundu a neměla by být menší než 200 km/h (55,5 m/s), u nejvýkonnějších strojů pak 400 km/h (111 m/s). Průtokový objem vzduchu se udává v metrech krychlových za hodinu a značí objem vzduchu, který fukarem projde během jedné hodiny. Kvalitní stroje mívají kolem 400 m³/h a více.

Detail foukání listí fukarem Saklakova / Shutterstock.com

Doba provozu a regulace výkonu

U nabíjecích zařízení posuzujeme i délku provozu na jedno nabití. Uvádí se v minutách a většinou se odvíjí od kapacity baterie. U některých výrobců lze kapacitu baterie zvolit individuálně, a tak zařízení přesně přizpůsobit vašim potřebám. Lepší stroje jsou také vybaveny regulací výkonu, díky níž si přesně nastavíte objem vyfouknutého vzduchu. Nižší výkon využijete například při sfouknutí listí z mulčovací kůry nebo pokud se pohybujete poblíž již nafoukané kupičky listí.

Průměr sací trubice a hmotnost přístroje

Vedle funkčních parametrů byste neměli opomenout ani ty technické, kam patří například průměr sací trubice. Slabší stroje s nízkým výkonem používají spíš nízký průměr, u něhož může docházet k častějšímu ucpávání. K ucpávání jsou náchylné také přístroje s hranatou trubicí. Nejideálnějším řešením je kulatá trubice o průměru alespoň 15 cm.

Svou roli hraje i hmotnost a celková vyváženost přístroje, s nímž budete pracovat i několik desítek minut v kuse. Neměl by tak být příliš těžký a náročný pro manipulaci. Pokud máte málo místa, posuzujte také jeho skladnost.

Muž fouká listí fukarem bogdanhoda / Shutterstock.com

Srovnání nejznámějších modelů fukarů na listí

Fieldmann FZF 4030-E

  • Typ: Elektrický kombinovaný (objem koše 45 l)
  • Sací síla: 178 l/s
  • Rychlost vzduchu: 270 km/h
  • Regulace otáček: ano

Jde o kombinovaný model, který disponuje funkcí fukaru i vysavače. Pokud jde o cenu, patří mezi nejlevnější zařízení na trhu a vyjde vás na necelých 1 000 Kč.

Zahradní vysavač a fukar Fieldmann FZF 4030-E s elektromotorem o příkonu 3000 W, má hned tři funkce: Kromě vysávání se sacím výkonem až 13 m³/min a foukání rychlostí vzduchu až 270 km/h navíc rozdrtí nasátý odpad.

  • Ocelový drtič, kterým je model Fieldmann FZF 4030-E vybaven, výrazně zvyšuje efektivitu vysavače. I tužší, odolné stonky listů, například z ořešáku, jsou ocelovým drtičem snadno zpracovány, a tak se vysavač oproti jiným neucpává. Ocelovým drtičem jsou přitom běžně vybaveny až zahradní vysavače vyšších cenových kategorií. Díky drtiči se objem listí desetinásobně zmenší, takže trvá déle, než se zaplní 45l sběrný vak.

Gardena ErgoJet 3000

  • Typ: Elektrický kombinovaný (objem koše 45 l)
  • Sací síla: 170 l/s
  • Rychlost vzduchu: 310 km/h
  • Regulace otáček: ano

Do střední cenové kategorie lze zařadit vysavač ErgoJet 3000 od Gardeny. Celkové provedení je dobré, a to včetně použitých materiálů a kvality sběrného koše. Přepínání fukaru na vysavač je rychlé, ovládání snadné, a přístroj navíc disponuje regulací výkonu. Negativy jsou kratší elektrický kabel, krátká sací trubice, náročnější manipulace a nižší výkon, který nezvládne mokré listí. Fukar přináší ideální poměr ceny (asi 2 700 Kč) a výkonu a je více než vhodný pro občasné využití na středně velkém pozemku.

Muž fouká hromadu spadaného listí fukarem Smileus / Shutterstock.com

Kärcher BLV 36-240

  • Typ: Akumulátorový kombinovaný (objem koše 45 l)
  • Sací síla: 75 až 150 l/s (podle zvolené kapacity baterie)
  • Výdrž na jedno nabití: 20 minut
  • Rychlost vzduchu foukání: 240 km/h
  • Rychlost vzduchu sání: 130 km/h
  • Regulace otáček: ano

Akumulátorový fukar s vysavačem Karcher BLV 36-240 umožňuje zvolit kapacitu baterie podle toho, jak výkonný přístroj chcete. Provedení materiálů je kvalitní, vysavač zvládne i vlhké listí, které kvalitně nadrtí. Disponuje ergonomickou rukojetí a vodicími kolečky. Nevýhodou je krátká výdrž na jedno nabití a vysoká pořizovací cena, která činí bezmála 6 500 Kč.

Dolmar PB252.4

  • Typ: Benzínový čtyřtaktní motor
  • Sací síla: neuvedeno
  • Rychlost vzduchu: 233 km/h
  • Regulace otáček: ano

Poloprofesionální fukar Dolmar PB252.4 je možné doplnit sací trubicí, vakem a používat jej také jako vysavač. Jedná se o stroj s vyšší pořizovací cenou, které však odpovídají i jeho kvality. Ovládání je komfortní, chod tichý a vysoký výkon zaručuje kvalitní úklid i mokrého listí. Ideální je pro větší plochy a časté využití. Pořizovací cena je 6 200 Kč.

Zdroj: covybrat.cz, milanparal.cz, abecedazahrady.dama.cz, karcher.cz, fieldmann.cz